presseticker

Skip to main content

DOGA-merket for design og arkitektur:

Pris til arkitekter og designere fra Trondheim

  Publisert: 22.02.2023 08:36 - av  Henning Poulsen

Hage mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Peter Westrup

init mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Ill: Thomas Rankin

Foto: Peter Westrup

Et grensesprengende byutviklingsprosjekt. Et verktøy som gjør det enklere å bygge grønt. Nå hedres både Brendeland & Kristoffersen arkitekter og Nice Design fra Trondheim med DOGA-merket for design og arkitektur.

– Dette er to veldig ulike prosjekter som begge på hver sin måte leverer noe nytt og viktig. Brendeland & Kristoffersen har snudd tradisjonell byutvikling på hodet ved å bygge uteområdene først. Nice Design har bidratt til å forenkle svært tungrodde prosesser i byggebransjen, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

I forrige uke offentliggjorde DOGA de 12 første av årets merkemottakere. Nå røpes 12 nye vinnere. DOGA-sjefen forteller at nivået er svært høyt. 

– Vi ser en rekke spennende trender, særlig blant mottakerne i arkitektursegmentet. Mange prosjekter har bærekraft, ombruk og oppsirkulering som helt sentrale kvaliteter, sier han. 

DOGA-merket er Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som bruker design og arkitektur. Utmerkelsene deles ut på DOGA 16. mars. 

 

Brendeland & Kristoffersen: Bygger oase i Brunnshög

Lund domkyrka ønsket å bygge en menneskelig bydel i Brunnshög. Arkitektene anbefalte å begynne med det som vanligvis kommer sist. Resultatet er et uteområde som folk reiser langveisfra for å oppleve.

 

Da domkirkerådet satte i gang byutviklingsprosjektet i 2012, la de noen klare forutsetninger for veien videre. Den nye bydelen måtte ta hensyn til både mennesker og natur, og bidra til stolthet og tilhørighet for de som bor der. Nøyaktig hva som skulle bygges, og hvordan, ble holdt helt åpent.

 

Rådet kontaktet en rekke arkitekter som de var nysgjerrige på, og til slutt var det Brendeland & Kristoffersen i Trondheim som fikk jobben med å tegne første utviklingstrinn i prosjektet.

 

En fremtidsrettet hage

Tidlig i prosessen fikk det norske arkitektfirmaet gjennomslag for det banebrytende konseptet «Hage». De aller fleste utbyggingsprosjekter starter med bygningene, mens byrommet ofte blir en ettertanke.

 

«Hage» er et felles, åpent rom som resten av bydelen gradvis kan bygges rundt. En mur av gjenbrukt teglsten fra en gammel syltetøyfabrikk rammer inn området. En bred portal inviterer besøkende inn i Brunnshögs nye oase.

 

Målet med «Hage» er å være et åpent og sjenerøst pusterom for både tilreisende og fremtidige innbyggere. Uterommet er laget for å utvikle seg i takt med bydelen og befolkningens behov og ønsker i mange tiår fremover. Derfor er det romslig og åpent, og kan brukes av alle, for alt fra avslapping og trening til lek og festligheter.

 

«Hage» stod ferdig i 2021, og til tross for at neste byggetrinn er flere år unna har stedet allerede blitt et populært utfartsmål. Prosjektet har også vunnet en lokal byggepris og kom helt til finalen i European Prize for Urban Public Space.

 

«Oase med åndelig dimensjon»

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur kaller «Hage» et fascinerende eksempel på elegant og fremtidsrettet stedsutvikling.

 

«Her ser vi hva det er mulig å få til når en klok oppdragsgiver finner sammen med modige arkitekter. Med bærekraftige materialvalg og subtile grep har arkitektene Brendeland og Kristoffersen gitt oasen og møteplassen en åndelig dimensjon,» står det i jurykjennelsen.

 

Nice Design: Brukervennlig digitalisering av papirmølle

Dersom alle prosjektene i bygg- og anleggsbransjen ble miljøsertifisert, ville dette spart inn tilsvarende 6,6 prosent av Norges samlede årlige CO2-utslipp. Men fagområdet er komplisert, arbeidet tungt og prosessene klønete og gammeldagse.

 

Dette fikk Fabian Utigard kjenne på kroppen da han hadde sommerjobb der han skulle bistå i miljøsertifisering av et stort byggeprosjekt. Papirarbeidet var endeløst, frustrasjonene likeså. Dette må det da gå an å forenkle, tenkte han.

 

Noen år senere gikk Utigard på NTNUs Entreprenørskole. Her møtte han to likesinnede studenter, Mathias Engevik og Eirik Tømmervik, og sammen stiftet de selskapet Kvist Solutions. De bestemte seg for å kurere byggebransjens miljøhodepine en gang for alle.

 

Først fikk gründerne bekreftet hypotesen sin gjennom samtaler med en rekke bransjeaktører. Takket være støtte fra Designdrevet Innovasjonsprogram (DIP) kunne Kvist Solutions ansette en designer og kjøpe inn digital designkompetanse fra Nice Design.

 

Kartla behov og lyttet til innspill

Prosjektet gikk systematisk til verks for å kartlegge behov og samle inn innspill fra bransjen. En rekke av markedets største og mest toneangivende entreprenører deltok på pilotprosjekter. Lærdom herfra kom godt med i den videre utviklingen av en enkel og brukervennlig løsning for miljøsertifisering.

 

Resultatet er init, en skybasert programvare som lar arbeidsgrupper samarbeide, analysere og gjennomføre miljøambisiøse prosjekter. init automatiserer en rekke manuelle oppgaver, noe som reduserer tidsbruk og kostnader. Miljødokumentasjonen blir tilgjengeliggjort, sporbarheten øker og det er enkelt å finne oppdaterte nøkkeltall. Dermed minker risikoen for kostbare feil i prosjektet.

 

«En game-changer»

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur uttaler at init er en potensiell «game-changer» i bygg- og anleggsbransjen.

 

«init er et forbilde for god bruk av interaksjons- og tjenestedesign. En svært brukervennlig løsning og et enkelt, tydelig formspråk forenkler miljørapporteringen, og frigir dyrebar tid som nå kan brukes til å utvikle nye og mer bærekraftige løsninger i byggebransjen,» står det i jurykjennelsen.

(Pressenytt)

 

Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/

 

Finn mer informasjon om prosjektene her:

www.doga.no/hage

www.doga.no/init

 

 

Bildetekster:

Hage mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Peter Westrup

 

init mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Thomas Rankin

 

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, kommunikasjonsrådgiver Ellen Heggestad, eh@doga.no, mobil 92 65 35 30

* Design og arkitektur Norge, rådgiver for priser og utmerkelser - Stine Fantoft Berg, sfb@doga.no, mobil 95 75 20 22

* Hage, Olav Kristoffersen, kristoffersen@bkark.no, mobil 97 75 60 70

* init, Thomas Rankin, thomas@kvistsolutions.com, mobil 41 66 61 25

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak HAGE_Peter Westrup_210912_0221.jpg 2,55 MB (2490x1660)
Bilde - vedlegg til sak init_ThomasRankin-04.jpg 323,70 kB (1920x1080)
Bilde - vedlegg til sak HAGE1_Peter Westrup_210921_0050.jpg 672,71 kB (2000x1500)
Bilde - vedlegg til sak init-ThomasRankin-07.jpg 318,66 kB (1920x1080)
Bilde - vedlegg til sak HAGE_Peter Westrup_210912_0121.jpg 3,86 MB (2488x1660)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.02.2023 08:36
Teknisk løsning ZEVS AS