Oppland: Spenstige sko og strekkbart stoff – SPERREFRIST TIL KL 18.00 I DAG
Onsdag ettermiddag mottok Alfa Sko og Gudbrandsdalens Uldvarefabrik den ettertraktede designutmerkelsen på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA). Utdelingen skjedde på Designdagen, landets viktigste møteplass for designbransjen, næringsliv og offentlig sektor.
– Bruk av designkompetanse har blitt en nødvendighet for å lykkes nesten uavhengig av hvilken bransje du er i og hvilke målgrupper du retter deg mot. Mottakerne av Merket for god design 2015 viser at de kan løse samfunnsutfordringer og skape innovative, lønnsomme produkter og tjenester, sier Thea Mehl. Hun er prosjektleder for designutmerkelser i Norsk design- og arkitektursenter, som står bak prisene.
Alfa Sko: Ville revitalisere grå klassiker
Jaren-produsenten Alfa Sko er en norsk klassiker med røtter helt tilbake til 1931. I nyere tid ble merkevaren stadig mer anonym, grå og utdatert. Noe måtte gjøres!
– Vi slet med synkende omsetning og svakere marginer. Vi hadde mange solide og etablerte produkter av høy kvalitet, men gjennomsnittsalderen på porteføljen økte fra år til år. I 2012 gikk vi derfor i gang med et prosjekt for å styrke og revitalisere merkevaren. Samtidig ønsket vi å utvikle en ny og attraktiv fjellskoserie, forteller administrerende direktør Pål Olimb.
En kvalitativ undersøkelse hos forhandlerne avslørte hva folk flest legger vekt på når de kjøper fjellsko. Lav vekt og god passform er de viktigste driverne, men også utseende og lite vedlikehold er viktig når vi velger sko. Basert på denne innsikten satte Alfa Sko i gang et utviklingsprosjekt sammen med A.C. Studio og Gore Tex. Hensikten var å utvikle en ny materialteknologi.
– Prosjektet ble svært vellykket og ledet oss til et pustende, slitesterkt, lett og vedlikeholdsfritt syntetisk overlagsmateriale, som vi kalte «Alfa Air». Med dette på plass gikk vi deretter i gang med å utvikle et stilrent, funksjonelt og eksklusivt produkt-DNA – et nytt designspråk – for å få tydeligere og mer attraktive produkter.
Rekordhøy ordrereserve
Den nye skoserien A/P/S Alfa Pro legemliggjør det nye designspråket og den nye retningen til Alfa Sko. Uttrykket er røft og distinkt, samtidig som tradisjonene ivaretas. Fargevalg og form treffer begge kjønn og alle aldersgrupper. For å bevare vanntettheten er søm erstattet med pålimte detaljer. Serien har både lavsko og høye fjellstøvler.
Olimb forteller at skoene har blitt svært godt mottatt hos forhandlerne, også i de mest krevende spesialistbutikkene. – Målet var å få hele A/P/S-serien inn i 50 av de beste fjellbutikkene fordelt over hele Norge. Det har vi klart med god margin, og ordrereserven for vår/sommer 2015 er rekordhøy, sier han.
Gudbrandsdalens Uldvarefabrik: Trengte tøyelig nyvinning
Møbelprodusenten Mokasser trengte en helt ny type sofastoff med stretch. Den utfordringen fikk designeren Pia Bjørnstad i fanget, og hun tok den videre til sin faste samarbeidspartner Gudbrandsdalens Uldvarefabrik. Slik starter historien om møbelstoffet Prinsdal, som kan gi tekstilprodusenten en ny internasjonal salgssuksess.
– Markedet har virkelig manglet et vevet ullstoff med superstretch. Stadig flere møbler designes med utfordrende former. Dette stiller virkelig store krav til stoffets elastisitet, sier markedsdirektør Margrethe K.R. Kielland.
Sammen med Pia Bjørnstad gikk Gudbrandsdalens Uldvarefabrik i gang med utviklingsprosessen. Aller først måtte de konstruere et garn med de riktige egenskapene. Deretter måtte de utvikle en vevskonstruksjon som var slitesterk og elastisk begge veier. Et stort stykke arbeid ble også lagt ned i veveprosessen, slik at resultatet skulle bli likt fra parti til parti.
– Vi bruker moderne og fleksibel teknologi samt dyktige designere for å lage nye tekstiler. Dette har ikke vært en enkel prosess, men designteamet har vært engasjerte, kreative og holdt kontroll med alle prosessene i produksjonen, forklarer Kielland.
Suksesslansering
Resultatet er et helt nytt og innovativt møbelstoff med tydelig struktur og dybde, laget med ull, mohair og elastan. Stoffet kan strekkes 10 prosent i begge retninger. Det betyr at det kan trekkes rundt dobbeltkrummede flater uten at det må klippes opp og sys sammen igjen. Dermed kan materialbesparelsen bli på opptil 30 prosent, samtidig som det blir færre synlige sømmer på de ferdige møblene.
Møbelstoffet Prinsdal ble lansert på Stockholmsmessen 2015 og har fått stor oppmerksomhet av både kunder og konkurrenter. – Vårt mål er å skape unike produkter som gir merverdi for kundene. Når en rekke produsenter allerede nå ønsker å ta Prinsdal inn i sitt faste sortiment, er dette det største komplementet vi som tekstilprodusent kan få, fastslår Kielland.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819
* Alfa Sko, administrerende direktør Pål Olimb, mobil 917 52 995
* Gudbrandsdalens Uldvarefabrik, markedsdirektør Margrethe K.R. Kielland, mobil 400 67 408
* Norsk design- og arkitektursenter, kommunikasjonsrådgiver Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639
FAKTABOKSER:
Merket for god design:
* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk design- og arkitektursenter
* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter
* Bedrifter og designbyrå hedres for produkter eller løsninger som de har utviklet i fellesskap
* I år var det 128 søkere
* 15. april mottar 43 av disse Merket for god design
* Av disse er fire nominert til Hedersprisen for god design
* Mer informasjon om Merket for god design: http://www.doga.no/merket
Bildetekster:
Alfa Sko og A.C. Studio mottok Merket for god design for skoserien A/P/S Alfa Pro. Foto: Red Rabbits
Gudbrandsdalens Uldvarefabrik og Pia Bjørnstad mottok Merket for god design for det elastiske møbelstoffet Prinsdal. Foto: Gudbrandsdalens Uldvarefabrik
Gudbrandsdalens Uldvarefabrik Prinsdal_bilde1_foto_Gudbrandsdalens Uldvarefabrik.jpg B (2102x1592)
Gudbrandsdalens Uldvarefabrik Prinsdal_bilde2_foto_Gudbrandsdalens Uldvarefabrik.jpg B (1114x1592)
Gudbrandsdalens Uldvarefabrik Prinsdal_bilde3_foto_Gudbrandsdalens Uldvarefabrik.jpg B (2126x1592)
Alfa_bilde3_foto_RedRabbits.jpg B (1637x1477)