presseticker

Skip to main content

Norsk sykehus først ute med banebrytende navigering

  Publisert: 30.05.2013 06:30 - av  Henning Poulsen

VISER VEI: Ved hjelp av innendørs navigering blir det enklere for pasienter og pårørende å finne fram på St. Olavs Hospital. Det kan gjøre arbeidsdagen til leger og sykepleiere mer effektiv. Her demonstrerer Thomas Jelle (t.v.) løsningen for dekanus Stig Slørdahl. Foto: Thor Nielsen

INNENDØRS GPS: MazeMap lar brukeren navigere mellom bygninger og etasjer. Den banebrytende løsningen fikk 300 000 kroner i innovasjonsstøtte fra DIP-programmet til Norsk Designråd i 2010.

St. Olavs Hospital, Universitetssykehuset i Trondheim, får i dag et innendørs navigeringssystem som gjør at pasienter og pårørende enkelt finner fram. – Dette er så vidt jeg vet en verdensnyhet i helsesektoren, sier Thomas Jelle i Trådløse Trondheim.

GPS-teknologi har revolusjonert måten vi orienterer oss på når vi sitter i bilen eller er ute og går. Inne i store bygninger må vi fremdeles speide etter skilt eller spørre om veien. Derfor har gründerbedriften Trådløse Trondheim utviklet en unik teknologi for innendørs GPS-navigering. Nå blir St. Olavs Hospital, Universitetssykehuset i Trondheim sammen med Det medisinske fakultet, NTNU, første sykehus i Norden – muligens i verden – til å tilby innendørs navigering.

 

– Trondheim er teknologihovedstaden i Norge. Vi ønsker å være i forkant når det gjelder både teknologi og medisin. Det nye St. Olavs Hospital er universitetssykehus for nesten 700 000 innbyggere i Midt-Norge samt lokalsykehus for hele Trondheim. Det er også en stor arbeidsplass og et studiested. Vi har en stor og kompleks bygningsmasse der det kan være vanskelig å finne fram, og vi tror MazeMap vil bli et viktig verktøy for både pasienter, besøkende og ansatte, sier dekanus Stig Slørdahl ved Det medisinske fakultet, NTNU.

 

Fra og med 30. mai får ansatte, studenter, pasienter og besøkende tilgang til innendørs navigering på universitetssykehuset. MazeMap er tilgjengelig som en gratistjeneste både på nett og i form av en mobilapplikasjon. Tjenesten gir brukeren oversikt over alle rom og fasiliteter i samtlige etasjer i alle bygninger på området. Brukeren kan søke opp alle rom og få en sti fra der hun er til det hun skal.

 

Lønnsom innovasjonsstøtte

I 2010 fikk Trådløse Trondheim 300 000 kroner fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP) for å gjennomføre et pilotprosjekt for innendørs navigering. I 2011 ble tjenesten lanser på NTNUs største universitetsområde, Campus Gløshaugen. Ved nyttår hadde tjenesten blitt benyttet av over 30 000 brukere. Basert på NTNU-suksessen skal Trådløse Trondheim kommersialisere MazeMap og første sted hvor den lanseres er hos St. Olavs Hospital.

 

– Med jevne mellomrom blir det hevdet at vi satser for lite på forskning og utvikling i Norge. I dette DIP-prosjektet har de 300 000 kronene vi har investert vært med på å utløse ytterligere ni millioner kroner til videreutvikling av teknologien, der SkatteFUNN og Innovasjon Norge har vært viktige bidragsytere. Dette viser hvor viktig det er å stimulere innovasjonsprosjekter helt fra begynnelsen, i riktig ende, sier Skule Storheill, innovasjonsdirektør og DIP-ansvarlig i Norsk Designråd. DIP-midler støtter idéfasen i et prosjekt og sørger for at designdrevet innovasjonsmetodikk ligger til grunn for hele prosjektet.

 

Sparer arbeidstid

MazeMap har allerede vært tilgjengelig for betabrukere ved universitetssykehuset siden februar i år. Thomas Jelle forteller at tilbakemeldingene har vært svært gode, og han gleder seg nå til løsningen blir tilgjengelig for alle.

 

– På store sykehus kan det være vanskelig å finne fram. Første gang vi snakket med St. Olavs Hospital fikk vi vite at det ikke er uvanlig at folk drar innom dagen før innleggelse bare for å orientere seg. MazeMap er et derfor et viktig supplement for å hjelpe pasientene å finne fram, og kan spare arbeidstid for ansatte som ikke trenger å forklare veien for pasientene, sier han.

 

Installasjonen er forholdsvis rimelig fordi MazeMap benytter seg av trådløse nettverkssendere som allerede eksisterer i bygningsmassen. Ifølge Jelle finnes det bare et fåtall konkurrerende løsninger på verdensbasis.

 

Flere avtaler på trappene

– Vår største konkurrent er substitutter som informasjonstavler, papirkart og resepsjonsskranker. Det er et enormt marked for innendørs navigasjon, både i Norge og utenlands. Vi håper å komme i mål med flere store avtaler i løpet av kort tid, sier Jelle.

 

Totalt har 69 norske innovasjonsprosjekter fått støtte av DIP i løpet av de fire årene programmet har eksistert.

 

– DIP er et unikt program i europeisk sammenheng, og appellerer til bedrifter og organisasjoner som har vilje til gjennomgripende endring. Ved å bruke designmetodikk som innovasjonsverktøy kan vi utfordre etablerte sannheter og oppnå reell nyskapning. Først da får vi radikalt bedre produkter og tjenester, og ikke bare finpussede versjoner av tidligere utgaver, understreker Storheill i Norsk Designråd.

(Pressenytt)

 

Bildetekster:

VISER VEI: Ved hjelp av innendørs navigering blir det enklere for pasienter og pårørende å finne fram på St. Olavs Hospital. Det kan gjøre arbeidsdagen til leger og sykepleiere mer effektiv. Her demonstrerer Thomas Jelle (t.v.) løsningen for dekanus Stig Slørdahl. Foto: Thor Nielsen

 

INNENDØRS GPS: MazeMap lar brukeren navigere mellom bygninger og etasjer. Den banebrytende løsningen fikk 300 000 kroner i innovasjonsstøtte fra DIP-programmet til Norsk Designråd i 2010.

 

 

Kontaktpersoner:

* Norsk Designråd, direktør FoU og innovasjonsprogrammer – Skule Storheill, mobil 901 03 361

* Trådløse Trondheim, daglig leder Thomas Jelle, mobil 402 04 279

* Det medisinske fakultet, NTNU, dekanus Stig Slørdahl, mobil 918 97 510

 

Dette er DIP:

* Regjeringen har siden 2009 gitt øremerkede midler til et innovasjonsprogram, for å stimulere til kompetanseoppbygging og investeringer i idéfasen.

* Siden første utdeling i 2009 har hele 479 virksomheter fra 90 bransjer søkt om til sammen 220 millioner kroner i innovasjonsstøtte.

* I løpet av fire år er det delt ut 25,4 millioner kroner til i alt 69 prosjekter.

* Rundt 40 % av prosjektene har fokus på innovasjon av tjenester, mens de øvrige omfatter produkt, forretningsmodell og organisasjonsutvikling.

* DIP finansierer og igangsetter pilotprosjekter (Design Pilot) hos etablerte bedrifter og offentlige foretak. Hensikten er å teste ut helt nye innovasjonsverktøy som kan gi økt konkurransekraft og enda større brukertilfredshet.

* Programmet har som formål å øke innovasjonsgraden i norske bedrifter og offentlige foretak.

* Norsk Designråd leder programmet i samarbeid med Norges forskningsråd og Innovasjon Norge.

* Mer informasjon om DIP her: http://www.norskdesign.no/dip

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak ThomasJelleNavigasjon-9255.jpg 62,39 kB (4608x2951)
Bilde - vedlegg til sak mazemap-screenshot-5.jpg 4,84 kB (425x799)
Bilde - vedlegg til sak mazemap-screenshot-3.jpg 3,65 kB (425x799)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 30.05.2013 06:30
Teknisk løsning ZEVS AS