presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2016:

Norsk stjerne lyser opp internasjonal designhimmel

  Publisert: 27.04.2016 18:30 - av  Henning Poulsen

Luceplan og Daniel Rybakken mottok Merket for god design for Compendium under Transform 2016. Foto: Studio 9010

Luceplan og Rybakken ble også utmerket for lampen Counterbalance. Foto: Kalle Sanner og Daniel Rybakken

Compendium. Foto: Studio 9010.

Oslo: Samarbeidet mellom Daniel Rybakken og den ikoniske italienske belysningsprodusenten Luceplan har gitt lysinnovasjoner og solide salgstall. Nå hedres de med Merket for god design for lampene Compendium og Counterbalance.

Det var onsdag ettermiddag Rybakken og Luceplan mottok den prestisjefylte designutmerkelsen på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA).

 

Utdelingen fant sted på Transform 2016 – DOGAs arkitektur- og designdag, som er Norges viktigste møteplass for inspirasjon, nettverksbygging og faglig påfyll.

 

– Det er viktig for oss å løfte fram norske designere som virkelig får det til i utlandet, og Daniel Rybakken er på vei til å bli en stjerne på den internasjonale designhimmelen. Han er en av våre aller fremste designere i sin generasjon, og han fortjener mer oppmerksomhet i Norge, sier Thea Mehl, prosjektleder for designutmerkelser i Norsk design- og arkitektursenter.

 

Endelig utmerket også i Norge

Han har kommet langt, oslogutten Daniel Rybakken, siden den gang han som 15-åring la merke til at et rom i morens hus fullstendig forandret karakter ettersom det ble opplyst av dagslys og kunstig lys. I dag har 32-åringen eget studio på Karl Johansgatan i Gøteborg, har samlet en skokk med internasjonale designpriser og står bak fire av produktfamiliene til Luceplan. Men noe Merket for god design har han ikke fått før.

 

– Nei, det har jeg aldri hatt muligheten til før nå. Jeg har ikke jobbet med noen norsk produsent, faktisk har jeg vel aldri mottatt en konkret forespørsel fra noen norsk aktør. Det er hyggelig å få merket, og kanskje det leder til mer oppmerksomhet i Norge også, sier Rybakken.

 

Fanget opp på I Saloni

Han begynte som de fleste unge designere, med mange gode ideer og prototyper, på jakt etter en produsent som ville ta sjansen på ham. Det fant Rybakken på den viktige møbel- og interiørmessen Salone Internazionale del Mobile (I Saloni) i Milano i 2011, der han viste fram en prototyp av Counterbalance. Luceplan likte det de så, og Counterbalance ble det første produktet Rybakken gjorde for den kjente belysningsaktøren i Milano.

 

– Det var noe helt annerledes enn hva jeg var vant med. Designmestertradisjonen står sterkt i Italia, og selv om jeg var en ganske ung mann ble jeg satt i sentrum for hele prosessen. Alt av beslutninger gikk innom meg, sier Rybakken.

 

Den veggmonterte lampen har siden lanseringen i 2012 blitt et av designikonene til Luceplan. Den bygger som navnet antyder på motvektprinsippet, noe som gjør at man kan justere det tunge lampehodet med lillefingeren. Mekanikken ligger oppe i dagen og gir lampen et stramt og nesten industrielt uttrykk.

 

Gjenskaper dagslyset

Et par år senere designet Daniel Rybakken en ny lampe for Luceplan. Mens Counterbalance på mange måter var et resultat av en ung og ambisiøs designers ønske om å vise fram alt han kan, gikk Rybakken nå tilbake til utgangspunktet, nemlig fascinasjonen for dagslys.

 

– Trange byleiligheter får ofte ikke inn så mye lys, og jeg ønsket å skape en løsning som alene kunne lyse opp et helt rom. Samtidig kommer dagslys gjerne inn fra siden, og dette var noe jeg ønsket å gjenskape, forteller han.

 

Resultatet ble Compendium, ved første øyekast en smal, nesten unnselig vertikal aluminiumsprofil. En sterk LED-lyskilde lar lyset flomme fra siden, for eksempel mot en vegg, noe som gjør at lyset blir mykt og behagelig, og ligger mye nærmere dagslys enn kunstig lys.

 

Mens Counterbalance fremdeles er en betydelig del av merkevaren til både Luceplan i Milano og Studio Daniel Rybakken i Gøteborg, er det Compendium som sørger for salt i risottoen og smør på smörgåsbordet. Lampen har blitt en storselger, og nylig leverte Luceplan hele 900 eksemplarer til et sykehus i USA.

(Pressenytt)

 

* Transform 2016 streames i sin helhet på doga.no fra klokken 10.00 onsdag 27. april. Priser og utmerkelser deles ut etter kl 18.00.

 

 

Kontaktpersoner:

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektkoordinator Ann Kristin Godager, mobil 911 77 879

* Daniel Rybakken, mobil 911 45 600

 

 

FAKTABOKSER:

 

Merket for god design:

* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) på Transform 2016 – DOGAs arkitektur- og designdag, tidligere Designdagen

* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter

* Bedrifter og designbyrå hedres for produkter eller løsninger som de har utviklet i fellesskap

* I år var det 150 søkere

* 27. april mottar 34 av disse Merket for god design

* Av disse er tre nominert til Hedersprisen for god design

* Mer informasjon om Merket for god design: http://www.doga.no/merket

 

 

Bildetekster:

Luceplan og Daniel Rybakken mottok Merket for god design for Compendium under Transform 2016. Foto: Studio 9010

 

Luceplan og Rybakken ble også utmerket for lampen Counterbalance. Foto: Kalle Sanner og Daniel Rybakken

 

Merk:

Last ned bilder, jurykjennelser og annen informasjon her:

http://doga.no/merket/møbeldesign/counterbalance

http://doga.no/merket/møbeldesign/compendium

 

Når utmerkelsene har blitt delt ut vil det også legges ut filmer om mottaker her:

https://vimeo.com/164232763

https://vimeo.com/164235055

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 27.04.2016 18:30
Teknisk løsning ZEVS AS