Norges første universelle innovasjonspris
Ifølge Tora Aasland, konstituert minister for Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD), skal prisen være en anerkjennelse til nyskapende arkitektur og design og motivere til nytenking og grensesprenging. – Vårt mål er å motivere fagmiljøene til å strekke nyskapingen sin litt lengre, og også bidra til at innkjøpere av slike tjenester helt naturlig etterspør denne kompetansen, sier statsråden.
Innovasjonsprisen for universell utforming er opprettet av departementet og Norsk Designråd har fått oppdraget med å styre selve prosessen. Aasland påpeker at fordi befolkningen blir eldre vil stadig flere nordmenn i fremtiden ha en eller annen form for funksjonsbegrensning.
– Prisen er en del av visjonen om å skape et universelt Norge innen 2025, der samfunnet er tilrettelagt for alle. Universell utforming er nødvendig for noen, men en fordel for alle. Ved å bygge ned barrierer får vi større fleksibilitet, noe alle nyter godt av, sier Aasland.
Norge tidlig ute
– Vi ønsker å synliggjøre den verdien universell utforming kan ha for samfunnet vårt, vise de gode eksemplene og inspirere både næringsliv og fagmiljøene. I sistnevnte er det fremdeles mange som ikke ser potensialet i universell utforming – verken for egen bedrift eller samfunnet som helhet, forklarer Onny Eikhaug i Norsk Designråd.
Hun er svært stolt over at Norsk Designråd har fått det prestisjefulle oppdraget: – Vi har jobbet med å fremme universell utforming i en årrekke gjennom Nyskapingsprogrammet - Innovasjon for alle, forteller hun, og påpeker at Norge er først ute i nordisk sammenheng med en slik pris.
Til alles beste
For å bli nominert til prisen er det en rekke kriterier for universell utforming som må oppfylles. Løsningen må dessuten være i bruk, den må være nyskapende og må komme alle til gode. – Prisen er en anerkjennelse av universelt utformede løsninger som gjør hverdagen lettere for oss alle, sier Eikhaug.
Fristen for å nominere bedrifter og designere til prisen går ut i mai, deretter skal en jury kåre én finalist innenfor en rekke ulike kategorier, blant annet arkitektur, produktdesign og møbel og interiør. Prisen deles ut på et eget arrangement på DogA (Norsk Design- og Arkitektursenter) i november i år.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
* BLD, seniorrådgiver Olav Rand Bringa, tlf. 22 24 81 85
* BLD, kommunikasjonsrådgiver Helge Skinnes, mobil90 19 31 48
* Norsk Designråd, programleder Onny Eikhaug, mobil 992 92 500
* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971
Denne artikkelen er skrevet av Pressenytt for Norsk Designråd på vegne av oppdragsgiveren BLD. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
* Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet koordinere regjeringens satsing og deler ut prisen på vegne av Handlingsplanen for universell utforming. Norsk Designråd har fått oppgaven med å styre prosessen.
* Innovasjonsprisen for universell utforming skal hedre bedrifter/institusjoner og arkitekter/formgivere som på en nyskapende måte har utviklet en løsning som kommer alle til gode.
* Prisen deles ut innen arkitektur, uteområder og landskap, transport, produktdesign, møbel og interiør samt interaksjons- og tjenestedesign.
* For mer informasjon, besøk denne nettsiden: www.norskdesign.no/innovasjonsprisen
www.universell-utforming.miljo.no
Last ned regjeringens handlingsplan for universell utforming:
Om universell utforming
Universell utforming er å sørge for at produkter og omgivelser kan brukes av alle mennesker, i så stor utstrekning som mulig, uten behov for tilpassing og en spesiell utforming.
En viktig egenskap ved universell utforming er bevisstgjøring om nødvendigheten av stadig utvikling. Universell utforming er en innovativ strategi. Teknologi, kunnskap og holdninger er i rask utvikling. Det er derfor behov for kontinuerlig vurdering av nye muligheter for å skape stadig bedre løsninger.
Eksempler på universell utforming:
* Ettgrepskranen
Funksjonell for liten og stor. I utgangspunktet utviklet som et hjelpemiddel for funksjonshemmede, men i dag finner du den på alle moderne kjøkken og bad. Foto: iStockPhoto
* Fjernkontrollen
Et eksempel på et hjelpemiddel som er nødvendig for noen men nyttig for oss alle - i dag har den utbredt anvendelse som ingen vil være foruten. Her ser vi den brukt interaktivt for fysisk utfoldelse på et eldresenter (Wii fit). Foto: Joacim Lund/Scanpix
fjernkontroll - ikke josy-foto.jpg 3,19 MB (3456x4938)
ettgrepskran ikke josy-foto.jpg 137,11 kB (3888x2592)
tora aasland portrett.jpg 252,66 kB (3744x5616)