presseticker

Skip to main content

Nittedal får innovasjonshjelp for å samle seg i sentrum

  Publisert: 20.03.2025 12:36 - av  Henning Poulsen

JUBEL. Så glade ble de i Nittedal da de fikk vite at de er valgt ut som Gnist-kommune i 2025. F.v. ordfører Rune Winum, arkitekt Nicole Holmeseth-Martin, kommunaldirektør Adelheid Buschmann-Kristiansen, planutvalgsleder Helge Fossum og arealplanlegger Kjersti Gakkestad. Foto: Matti Lucie Arentz/DOGA

SENTRUM. Ingeborg Apall-Olsen fra DOGA står midt i Nittedal sentrum. Foto: Matti Lucie Arentz/DOGA

BIL. Bilen tar mye plass i dagens Nittedal. Foto: Matti Lucie Arentz/DOGA

De vil skape et pulserende og tydelig sentrum i en langstrakt kommune. Nå får Nittedal hjelp av DOGA. – For Nittedal-samfunnet er det viktig at vi lykkes med dette, sier samfunnsplanlegger Kjersti Gakkestad i Nittedal kommune.

Hvordan kan kommunale eiendommer, bygg og tjenester brukes for å skape et levende sentrum i Nittedal? Det er utfordringen kommunen nå vil løse. Med spredt befolkning, mye pendling og begrensede handels- og næringsmuligheter, må det tenkes nytt.

 

Allerede i 2009 ble Mo utpekt som et fremtidig sentrum i Nittedal. Nå er kommunen i gang med en omfattende planprosess for å utvikle et kompakt, grønt og levende sentrum midt i Nittedal. Ved hjelp av Gnist, DOGAs innovasjonsprogram, skal kommunen finne løsninger som fremmer samskaping og fyller offentlige bygninger med liv og aktivitet.

 

– Tidspunktet for å bli med i Gnist er perfekt for oss. Vi står midt i Nittedals største samfunnsutviklingsprosjekt noensinne, og snart skal vi ta beslutninger som får stor betydning mange år fremover i tid. Det er nå vi har muligheten til å gjøre de rette grepene, sier Kjersti Gakkestad. Hun er samfunnsplanlegger i Enhet for plan, byggesak og geodata i Nittedal kommune.

 

Håper mange kan lære av Nittedal

Innovasjonsprogrammet Gnist ledes av DOGA, og bidrar til bærekraftig utvikling av lokalsamfunn ved hjelp av design- og arkitekturfagene.

 

– De utfordringene Nittedal ønsker å løse, går igjen i flere andre norske kommuner: Mangelen på et vitalt og levende sentrum. Gjennom Gnist får kommunen nå kompetanse, metoder og verktøy til å ta tak i utfordringene sine. Vi har tro på at Nittedal kommer fram til noe som vi alle kan lære av, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

 

Kjersti Gakkestad mener en design- og arkitekturfaglig tilnærming kan utfordre tradisjonelle holdninger og gi nye idéer til hvordan Nittedal kan utvikle og drive offentlige tjenester.

 

– Vi er helt nødt til å tenke nytt om hvordan vi arbeider, både når det kommer til offentlige tjenester og bygningsmassen vi disponerer. Innovasjon er krevende i offentlig sektor, fordi vi hele tiden er under press for å utnytte hver krone best mulig. Når vi nå er med i Gnist, får vi mulighet til å øke forståelsen for verdiene som ligger i god innovasjon både administrativt og hos de folkevalgte, sier Gakkestad.

 

Gir en vitamininnsprøyting

Hele 29 kommuner fra 11 fylker har søkt om å delta i årets Gnist-program. Det er ny rekord. Til slutt var det Halden, Moskenes, Nittedal, Ål og et kommunesamarbeid i Indre Namdal som vant igjennom med sine problemstillinger.

 

– Det er viktig med gode verktøy for å skape vekst og nye løsninger. Gnist er et nyskapende og kraftfullt verktøy som kan gi en vitamininnsprøyting i det viktige omstillingsarbeidet, sier kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng.

 

Nittedal får eget innovasjonsteam

Ingeborg Apall-Olsen, rådgiver i DOGA, forteller at Gnist gir Nittedal kommune anledning til å jobbe på tvers av egne siloer, samtidig som de bygger bånd til viktige private og ideelle aktører i lokalsamfunnet.

 

– Det er ikke kommunen som står i sentrum i Gnist, men derimot det å løse en utfordring i fellesskap. For å få til dette kobler vi på aktører med kompetanse på stedsutvikling fra blant annet design og arkitekturfagene. Innovasjonsmiljøer som ønsker å bidra kan ta kontakt med meg, sier hun.

 

Gjennom Gnist-programmet skal DOGA nå hjelpe Nittedal med å utforme og avholde en anskaffelsesprosess for å få på plass et innovasjonsteam med den riktige kompetansen. Før sommeren skal kommunen sammen med Akershus fylkeskommune og DOGA velge ut det beste tilbudet.

(Pressenytt)

 

 

FAKTABOKS

Dette er Gnist:

Gnist er et innovasjonsprogram for kommuner som vil jobbe på nye måter med steds- og næringsutvikling. Kommunene kobles sammen med innovasjonsteam, som har design-, arkitektur- og stedsutviklingskompetanse, for å håndtere en konkret utfordring i sitt lokalsamfunn. Ved å ta utgangspunkt i eksisterende kvaliteter og ressurser og nye samarbeidskonstellasjoner med et bredt spekter av lokale aktører, kan innovative og bærekraftige muligheter åpne seg. På denne måten får kommunene ny kompetanse, metoder og verktøy til å ta tak i sine utfordringer, og snu dem til muligheter og nyskaping. Gnist-programmet mål er å bidra til mer attraktive og bærekraftige lokalsamfunn i hele landet.

 

Fylkeskommunene er sentrale støttespillere og bidrar til gjennomføring av programmet, sammen med Nasjonalt program for leverandørutvikling (LUP).

 

Årets Gnist-kommuner er Halden i Østfold, Moskenes i Nordland, Nittedal i Akershus, Ål i Buskerud og kommunesamarbeidet Indre Namdal i Trøndelag.

 

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, rådgiver Ingeborg Apall-Olsen, mobil 91 57 31 02, epost iao@doga.no

* Nittedal kommune, samfunnsplanlegger Kjersti Gakkestad, mobil 45 87 36 14

 

 

Bildetekster:

JUBEL. Så glade ble de i Nittedal da de fikk vite at de er valgt ut som Gnist-kommune i 2025. F.v. ordfører Rune Winum, arkitekt Nicole Holmeseth-Martin, kommunaldirektør Adelheid Buschmann-Kristiansen, planutvalgsleder Helge Fossum og arealplanlegger Kjersti Gakkestad. Foto: Matti Lucie Arentz/DOGA

 

SENTRUM. Ingeborg Apall-Olsen fra DOGA står midt i Nittedal sentrum. Foto: Matti Lucie Arentz/DOGA

 

BIL. Bilen tar mye plass i dagens Nittedal. Foto: Matti Lucie Arentz/DOGA

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 20.03.2025 12:36
Teknisk løsning ZEVS AS