Mattedesign og lydisolasjon får inkluderende skryt
– For å møte mangfoldet i samfunnet vårt må vi designe produkter, tjenester, digitale løsninger og omgivelser som alle kan bruke og ha glede av. Her spiller inkluderende design og arkitektur en sentral rolle, sier seniorrådgiver i Jannicke Hølen i Design og arkitektur Norge (DOGA).
For femte gang deler DOGA ut Innovasjonsprisen for inkluderende design. Prisen deles ut på oppdrag fra Kultur- og likestillingsdepartementet.
I den forbindelse har en fagtung jury valgt ut 12 prosjekter som de mener fortjener hederlig omtale.
– Dette er varierte og inkluderende prosjekter som spenner over mange fagdisipliner og bransjer. Her er det mye inspirasjon for alle, fra reiseapp og løsninger for engasjerende læring, til produkter, tjenester, bygg og omgivelser som bygger ned barrierer, sier Hølen.
Heymat Original: Dørmatter som ikke lager krøll
Den tradisjonelle dørmatten lager ofte krøll dersom du for eksempel kommer trillende inn med rullestol eller barnevogn. Med kompetanse og erfaring fra vask og utleie av industrimatter, skjønte ekteparet Sonja Djønne og Thoralf Lian at de satt på løsningen. Sammen grunnla de merkevaren Heymat.
Ved hjelp av inkluderende design og mange tester har de utviklet en rekke populære dørmatteserier, deriblant Heymat Original. Mattene er større enn andre dørmatter på privatmarkedet, og de ligger i ro på gulvet selv når man kjører over dem med elektrisk rullestol. God sugeevne holder hjemmet renere, samtidig som det estetiske ivaretas takket være flere av landets mest spennende designere.
Heymat Original får nå hederlig omtale i produktkategorien til Innovasjonsprisen for inkluderende design. Juryen påpeker at denne dørmatten gjør en viktig jobb for alle, uansett behov.
«Mange dørmatter kommer til kort for de av oss som bruker rullestol, rullator eller skal inn med en barnevogn. De nye dørmattene til Heymat har gummi under som gjør at de holder seg på plass, og de suger til seg vann og sand som er festet på hjulene. De er også veldig enkle å rengjøre i vaskemaskin. I tillegg til at dørmatta er mer funksjonell, er det visuelle uttrykket stilig og har variasjoner i farger og størrelser,» ifølge juryen.
WALL-IT: Akustisk inkludering
Selv de med perfekt hørsel merker fort hvor slitsomt det er å være i et rom med dårlig akustikk. Har du nedsatt hørsel, er det nesten uutholdelig. Med visjonen «Sammen skaper vi fremtidens vegger» jobber familiebedriften WALL-IT aktivt med å løse dette problemet.
WALL-IT har utviklet akustikkløsninger i bærekraftige materialer – så vel som et eget verksted på Skøyen i Oslo for fremstilling av skreddersydde løsninger. Her inviterer de arkitekter og kunder til samskaping, slik at akustikkløsningene kan spesialtilpasset hvert byggeprosjekt, om det er kontorbygg, teater, hotell eller en stue.
Juryen gir prosjektet hederlig omtale i kategorien Møbel- og interiørdesign, og uttaler at bransjen har noe å lære av WALL-ITs inkluderende tilnærming.
«WALL-IT jobber med å forbedre romakustikken gjennom lydabsorberende vegger laget av naturmaterialer og resirkulert materiale. Gjennom et biofilisk design som vekker sansene blir både lyd og rommiljøet mer behagelig for alle. Juryen synes det er positivt at enkelte oppgaver, som sortering av norsk reinlav, blir gjort i vernede bedrifter, og at sluttproduktene blir til i en samskapingsfase som inkluderer hele verdikjeden,» står det i jurykjennelsen.
(Pressenytt)
Bildetekster:
Heymat får hederlig omtale i produktkategorien under utdelingen av DOGAs Innovasjonspris for inkluderende design i Oslo onsdag 24. januar. Foto: Sofie Brovold
WALL-IT får hederlig omtale i kategorien møbel- og interiørdesign under utdelingen av DOGAs Innovasjonspris for inkluderende design i Oslo onsdag 24. januar. På bildet en spesialdesignet mosevegg hos Den Norske Turistforening. Foto: WALL-IT
Kontaktpersoner:
* Design og arkitektur Norge (DOGA), seniorrådgiver Jannicke Hølen, mobil 905 62 909
* Heymat, Chief Marketing Officer Karoline Riis Rigault, mobil 932 14 540, epost karoline@heymat.com
* Deles ut av Design og arkitektur Norge (DOGA) på oppdrag fra Kultur- og likestillingsdepartementet.
* Går til virksomheter, arkitekter og designere for nyskapende og inkluderende løsninger som bidrar til et mer likestilt samfunn
* Prisen deles ut i kategoriene arkitektur, landskapsarkitektur, transport, produktdesign, grafisk design, møbel- og interiørdesign tjenestedesign, informasjons- og interaksjonsdesign, og unge talenter. Sistnevnte er helt ny kategori i år for studenter og nyutdannede designere og arkitekter.
Kategorivinnerne konkurrerer om hovedprisen, selveste Innovasjonsprisen for inkluderende design.
* Scandic Oslo Airport vant hovedprisen i 2011. I 2014 vant St. Olavs Hospital. I 2017 var det Vision of the Fjords som gikk til topps. I 2020 gikk prisen til Vipps.
* Disse mottok kategoripriser i år: Ruten bypark (arkitektur), Mjøsparken (landskapsarkitektur), Carpe Diem demenslandsby (arkitektur OG landskapsarkitektur), Oslotrikken SL18 (transport), NRK – visuell profil (grafisk design), Movu Mobility (produktdesign), Overgangstjenesten (tjenestedesign), Justify (tjenestedesign) og Kysten er klar - Eila Regine Evensen Rishovd og Elizabeth Bjelke Stein (talentprisen)
Mer informasjon: https://doga.no/innovasjonsprisen
Wall-IT - vegg hos Turistforeningen - foto wall-it.jpg 230,27 kB (1221x814)
Heymat m Movu 25.okt 20230046_matsholst.jpg 3,05 MB (4242x2828)