presseticker

Skip to main content

DOGA-merket for design og arkitektur:

Langhus på Lista og solceller fra Grimstad får pris

  Publisert: 22.02.2023 06:34 - av  Henning Poulsen

Dette langhuset mottar DOGA-merket for design og arkitektur.

OVATI mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Skarpnes

Takstein med innebygde solceller. Et langhus som beskytter kulturlandskap, fremmer landbruk og tiltrekker turister. Disse to sørlandsprosjektene hedres nå med DOGA-merket for design og arkitektur.

– Dette er to svært ulike prosjekter som imponerer på hver sin måte. Langhuset på Lista er et glimrende eksempel på hvordan du kan forene en rekke viktige behov i ett byggeprosjekt. Solcelleteknologien til Skarpnes er tverrfaglig innovasjon som gir et godt svar på strømkrisen, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

I forrige uke offentliggjorde DOGA de 12 første av årets merkemottakere. Nå røpes 12 nye vinnere. DOGA-sjefen forteller at nivået er svært høyt. 

– Vi ser en rekke spennende trender, særlig blant mottakerne i arkitektursegmentet. Mange prosjekter har bærekraft, ombruk og oppsirkulering som helt sentrale kvaliteter, sier han. 

DOGA-merket er Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som bruker design og arkitektur. Utmerkelsene deles ut på DOGA 16. mars. 

 

Skarpnes: Solceller i taksteinen

I fjor kostet strøm i snitt to kroner per kilowattime, hele 20 ganger mer enn i 2020. Kan løsningen for folk flest være å produsere strømmen selv? Ja, mener Jørn Tveite i Skarpnes. De har utviklet verdens aller første betongtakstein med integrerte solceller.

 

Veien hit begynte allerede i 2014. Morten Meier kom tilfeldig i kontakt med den tyske solcelleprodusenten Autarq under et besøk i Moseldalen i Tyskland. Den tradisjonsrike takstein-produsenten Skarpnes fra Grimstad var nysgjerrig på solcelleteknologi, det var Meier som senere knyttet kontakten mellom selskapene. Meier startet selv selskapet Sun-Net og ble med på utviklingsprosessen.

 

Både Innovasjon Norge og EU Horizon 2020 har støttet prosjektet, sistnevnte med over 20 millioner kroner.

 

20 år med gratis strøm

I 2020 kom resultatet av mange års innsats, nemlig OVATI, en varemerkebeskyttet takstein som både beskytter huset mot vind og vær – OG produserer strøm. Slik tilgjengeliggjøres solcelleteknologi for flere husstander, noe som gjør oss mindre avhengige av fulle vannmagasiner, stiv kuling og fossil energi.

 

Noen opplever tradisjonelle solcellepaneler som skjemmende. OVATI ligner på vanlig takstein, og kommer som et modulært system som kan legges på trinnvis. Levetiden er beregnet til minst 30 år, og ifølge estimater fra produsenten vil solcellene betale seg i løpet av 10 år. Det betyr to tiår med gratis strøm – minst! Og selv når solcellene til slutt tar kvelden, vil taket fortsette å holde huset tørt i årevis fremover.

 

En robotlinje i Grimstad setter sammen solceller og takstein. En utførlig installasjonsprosess gjør at tømrere og elektrikere raskt kan legge taksteinen der den hører hjemme. Dette gjør at både produksjon og distribusjon raskt kan skaleres opp.

 

Fremtidshus produserer egen strøm

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur jubler over at vi endelig har fått et produkt som kombinerer takstein og solceller.

 

«Ovati er et fremtidsrettet produkt med funksjonell utforming, høy kvalitet og lang levetid. Vi har sterk tro på potensialet til denne taksteinen. Et hus med egen strømproduksjon er et hus for fremtiden,» står det i jurykjennelsen.

 

The Longhouse at Lista: Fra parkeringsplass til arkitektonisk perle

For lenge siden bodde vi i langhus sammen med husdyrene våre. Nå har tradisjonen blitt gjenopplivet på Lista i Farsund kommune. Sentralt i dette står Stiv Kuling, et arkitektselskap som holder til i Sogndal.

 

Det hele begynte med en parkeringsplass. Gjennom prosjektet Sørnorsk kystnatur skulle det utvikles skånsom parkering og tilrettelagte stier som tar hensyn til både husdyr og fugleliv.

 

I prosessen mellom grunneier, vernemyndigheter og arkitektselskap, kom noen på noe lurt: Hva med å bygge en buffer mellom biler og fuglehabitat – en struktur som markerer overgangen fra bebyggelse til havgap – et langhus for folk og fe?

 

Svalehotell og kalving

Resultatet er en moderne tolkning av det klassiske langhuset, med sambruk og sameksistens som førende prinsipp. Huset er bygget med naturlige og robuste materialer, og kan resirkuleres ved endt livsløp.

 

I første etasje er det fjøs og formidlingsrom. I andre finner vi to utleieleiligheter. Den ene kortsiden rommer et sandsvalehotell som beskytter reder og fugler mot mink og andre rovdyr.

 

Om sommeren beiter kyrene ute, noe som bidrar til at kulturlandskapet ikke gror igjen. Besøkende kan til og med oppleve at kalver kommer til verden, dersom de har flaks. I tillegg får de en unik mulighet til å lære om sanddynelandskapet, våtmarkene og dyre- og planteliv på stedet.

 

Takket være utleiemulighetene, blir stadig flere mennesker kjent med det vakre og sårbare landskapet på Lista. Langhuset har blitt en destinasjon som trekker til seg tilreisende fra fjern og nær, og bidrar til at et viktig kulturlandskap vernes gjennom skånsom bruk.

 

«Et hus i harmoni»

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur mener Langhuset på Lista er bygget med innlevelse og respekt for landskapet.

 

«Vi opplever et hus i fullkommen harmoni med omgivelsene, og som bidrar til forståelse for naturen og økosystemene. Den som overnatter her, kommer tett på sanddynelandskapet, det enestående fuglelivet og våtmarkenes biologiske mangfold,» står det i jurykjennelsen.

(Pressenytt)

 

Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/

 

Finn mer informasjon om prosjektene her:

www.doga.no/ovati

www.doga.no/langhuset

 

 

 

Bildetekster:

Dette langhuset mottar DOGA-merket for design og arkitektur.

 

OVATI mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Skarpnes

 

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, kommunikasjonsrådgiver Ellen Heggestad, eh@doga.no, mobil 92 65 35 30

* Design og arkitektur Norge, rådgiver for priser og utmerkelser - Stine Fantoft Berg, sfb@doga.no, mobil 95 75 20 22

* OVATI, Selma Kveim, Selma.kveim@skarpnes.com, mobil 99 49 29 07

* «Longhouse at Lista», Anders Eik Pilskog, anders@stivkuling.no, mobil 45 02 86 51

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Langhuset Lista.jpg 607,09 kB (2000x1333)
Bilde - vedlegg til sak OVATI_Audnedalsveien_4334-0308.jpg 3,56 MB (2350x1566)
Bilde - vedlegg til sak Langhuset Lista2.jpg 815,78 kB (2000x1333)
Bilde - vedlegg til sak Langhuset Lista3.jpg 386,93 kB (2000x1333)
Bilde - vedlegg til sak OVATI_Nesodden_DJI_0020_1.jpg 6,43 MB (4000x2247)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.02.2023 06:34
Teknisk løsning ZEVS AS