presseticker

Skip to main content

Jakter på Vestlands mest inkluderende innovasjon

  Publisert: 26.03.2020 07:10 - av  Henning Poulsen

FJORDVISJON. Forrige gang Innovasjonsprisen for universell utforming ble delt ut, var det den norskbyggede sightseeingbåten Vision of the Fjords som vant hovedprisen. Foto: The Fjords

BESTIKKINNOVASJON. Det er lett å få et godt grep rundt bestikket «Tuva», som Hardanger Bestikk mottok Innovasjonsprisen for universell utforming, kategori produkt, i 2011. Motivet er et promoteringsbilde fra samme år.

BANE FOR ALLE. Bybanen vant kategoripris for transport i 2014. Bildet er fra samme året.

Både Bybanen, Brødrene Aa på Hyen, Høgskolen i Bergen og Hardanger Bestikk på Voss er tidligere vinnere av Innovasjonsprisen for universell utforming. Nå etterlyser Kulturdepartementet og Design og arkitektur Norge (DOGA) flere nyskapende og inkluderende tjenester, produkter, bygg og omgivelser fra Vestland.

Til høsten skal Innovasjonsprisen for universell utforming deles ut for fjerde gang. Fram til utgangen av april er det mulig å nominere kandidater til prisen.

 

– Skal vi kalle oss et likestilt samfunn med like muligheter, må vi utvikle omgivelser og tjenester som gjør det mulig for alle å leve aktive og selvstendige liv. Bærekraften i vårt samfunn er avhengig av at alle har mulighet til å bidra. Derfor er denne prisen så viktig, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja.

 

Programleder Jannicke Hølen i DOGA forteller at hensikten med prisen er å løfte fram de mest inkluderende innovasjonsprosjektene i Norge. Dagens spesielle situasjon med nedstenging av store deler av samfunnet, bekrefter ifølge Hølen behovet for produkter, tjenester og digitale løsninger som alle kan bruke uavhengig av alder, funksjonsgrad, kultur og teknologinivå.

 

– Inkludering er god samfunnsøkonomi fordi det garanterer at ingen stenges ute. Tvert imot får alle delta på like premisser, uansett hvilke forutsetninger de har. Brukerinnsikt fra de med størst utfordringer kan bidra til innovasjon og løsninger som skaper begeistring hos en utvidet målgruppe. Her ligger det mange forretningsmuligheter. Jeg håper vi får se mange spennende kandidater til årets pris, ikke minst fra Vestland, sier hun.

 

Fjorden for alle

Forrige gang Innovasjonsprisen for universell utforming ble delt ut, var det den norskbyggede sightseeingbåten Vision of the Fjords som vant hovedprisen. Det gjorde de i konkurranse med blant andre netthandelen Kolonial.no, barneavisen Aftenposten Junior, garderobeanlegget på Solvik camping og markedsplassen Finn.no

 

Mange sightseeingbåter er verken oversiktlige eller tilgjengelige for alle. Derfor gikk Brødrene Aa og oppdragsgiveren The Fjords (Fjord1 ASA og Flåm AS) grundig til verks da de skulle bygge en ny turistbåt.

 

Vision of the Fjords har utvendige skråramper som lar alle passasjerer bevege seg fritt mellom dekkene, mens store panoramavinduer og en romslig salong gir en god opplevelse selv innendørs. Alle er ivaretatt i båtens løsninger – enten du kommer gående eller trillende, er blind eller svaksynt, ung eller eldre.

 

Motoren er en elektrisk, stillegående hybrid som både reduserer utslipp og løser et økende støyproblem. Båten betjener i dag strekningen Flåm – Gudvangen i Sogn og Fjordane – der verdensarvområdet Nærøyfjorden inngår i ruten.

 

Å vinne Innovasjonsprisen for universell utforming sørget for at The Fjords og Brødrene Aa fikk økt oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt for både skipsdesign og destinasjonsutvikling.

 

Inkluderende hurtigbåter

I 2011, første gang Innovasjonsprisen for universell utforming ble delt ut, vant verftet Brødrene Aa transportkategorien for sine inkluderende hurtigbåter. Den gangen delte de prisen med rederiet Norled og transportselskapet Kolumbus.

 

– Prisen hjalp oss med å ta en posisjon i markedet som en leverandør med faglig kompetanse til å levere på kravene til universell utforming. En av erfaringene vi har gjort oss er at det ikke koster mer å ta slike hensyn, så lenge de kommer med allerede på tegnebordet, uttalte Tor Øyvin Aa, administrerende direktør i Brødrene Aa den gang.

 

På de den gang nye båtene ble alt lagt tilgjengelig på ett dekk, uten trapper eller terskler som hindrer fri ferdsel ombord. Byggematerialer og tekstiler er allergivennlige, og taktile skilt gjør det lettere for synshemmede å orientere seg. Teleslynger sørger for at passasjerer med høreapparat får med seg alt som sies over skipets høyttaler.

 

Banebrytende bybane

I 2014 vant Bybanen transportkategorien til Innovasjonsprisen for universell utforming. I jurykjennelsen fikk Bybanen ros for å være et av de mest suksessrike plangrepene i norske byer i etterkrigstiden.

 

Universell utforming var en grunnleggende forutsetning for utviklingen av Bybanen. Den tilbyr en transportløsning som alle kan bruke på en likeverdig måte. Bybanen er det første baneanlegget i Norge som er universelt utformet på en helhetlig måte.

 

Lystbetont læring på Kronstad
Innen kategorien møbel og interiør gikk Høgskolen i Bergen til topps i 2014, nå en del av Høgskulen på Vestlandet.

 

Ved høgskulens campus i Bergen er den universelle utformingen så godt tilrettelagt at flere studenter også bruker skolen utenom vanlig skoletid. Skolen inviterer til aktiv læring og oppleves som et godt sted å være, ifølge innovasjonsjuryen. Møbler og innredning, belysning og materialer brukes på gjennomtenkt og variert vis. Akustikken er svært god, også i store rom som biblioteket, felleskantinen og vrimlearealene.

 

Bestikk for alle fra Hardanger

Tilbake i 2011 gikk Hardanger Bestikk fra Voss av med seieren i produktkategorien for bestikkserien «Tuva».

 

Universell utforming gjort på riktig måte betyr at bestikket passer for de aller fleste, uansett om man har små eller store hender, leddproblemer eller kanskje skjelver litt. Tuva møter disse utfordringene med spesielle tilpasninger som tilfører bestikket noe positivt for folk flest, uten at det synes uttalte daglig leder i Hardanger Bestikk, Rune Leikvoll den gang.

 

Tuva har vunnet en rekke priser og utmerkelser, og har blitt en bestselger for Hardanger Bestikk.

 

Hedrer de beste

Innovasjonsprisen for universell utforming hedrer virksomheter, designere og arkitekter som på en nyskapende måte har utviklet produkter, tjenester og omgivelser som bidrar til et mer inkluderende samfunn.

 

DOGA har delt ut prisen hvert tredje år siden 2011 på oppdrag fra regjeringen. Prisen deles ut i åtte kategorier.

Søknadsfristen for årets pris er satt til 30. april.

(Pressenytt)

 

 

Bildetekster:

FJORDVISJON. Forrige gang Innovasjonsprisen for universell utforming ble delt ut, var det den norskbyggede sightseeingbåten Vision of the Fjords som vant hovedprisen. Foto: The Fjords

 

MARITIM EKSPORTSUKSESS. Hurtigbåtene i Ryfylke vant Innovasjonsprisen for universell utforming, kategori transport, i 2011. Rederiet Brødrene Aa brukte suksessen til å få fotfeste på det kinesiske markedet. Bildet er fra 2011.

 

BANE FOR ALLE. Bybanen vant kategoripris for transport i 2014. Bildet er fra samme året.

 

AKTIV LÆRING. Høgskolen i Bergen, nå Høgskulen på Vestlandet, mottok kategoripris for møbel og interiør i 2014. Bildet viser biblioteket slik det fremsto det året. Foto: Pål Hoff

 

BESTIKKINNOVASJON. Det er lett å få et godt grep rundt bestikket «Tuva», som Hardanger Bestikk mottok Innovasjonsprisen for universell utforming, kategori produkt, i 2011. Motivet er et promoteringsbilde fra samme år.

 

ET SAMFUNN FOR ALLE. – Bærekraften i vårt samfunn er avhengig av at alle har mulighet til å bidra. Derfor er denne prisen så viktig, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja. Foto: Ilja C. Hendel/Kulturdepartementet

 

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, programleder Jannicke Hølen, mobil 905 62 909

* Juryleder John Arne Bjerknes, mobil 900 86 186

* Kulturdepartementet, seniorrådgiver Olav Rand Bringa, mobil 22 24 81 85

FAKTABOKS:

Innovasjonsprisen for universell utforming

* Deles ut av Design og arkitektur Norge (DOGA) på oppdrag fra Kulturdepartementet.

* Går til oppdragsgivere, arkitekter og designere som har utviklet nyskapende og inkluderende løsninger med fokus på menneskelig mangfold.

* Prisen deles i år ut i kategoriene arkitektur, landskapsarkitektur, transport, produkt, grafisk design, interiør og møbel, tjenestedesign og informasjons- og interaksjonsdesign. Kategorivinnerne konkurrerer om hovedprisen.

* Scandic Oslo Airport vant hovedprisen i 2011. I 2014 vant St. Olavs Hospital. I 2017 var det Vision of the Fjords som gikk til topps.

* Blant tidligere kategorivinnere finner vi Bybanen i Bergen, Skatteetaten, Finn.no, Hamaren Aktivitetspark, Kolonial.no, YR.no og Hardanger Bestikk.

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 26.03.2020 07:10
Teknisk løsning ZEVS AS