presseticker

Skip to main content

Jakter på Oslos mest inkluderende innovasjon

  Publisert: 26.03.2020 07:05 - av  Henning Poulsen

PLASS FOR ALLE. Schandorffs plass vant Innovasjonsprisen for universell utforming, kategori landskapsarkitektur, i 2011. Bildet er fra samme året.

UNIVERSELL BARNEHAGE. Margarinfabrikken barnehage fikk kategoripris for arkitektur i 2011. Bildet er fra samme året. Foto: DOGA

BEDRE BETALING. I 2014 vant Melin Medical tjenestedesignpris for sine betalingsløsninger i helsesektor. Her er en bruker i sving på en versjon fra 2014. Foto: Melin Medical

De tre første gangene Innovasjonsprisen for universell utforming er blitt delt ut, fikk Oslo fire sterke kategoriseiere. Nå etterlyser Kulturdepartementet og Design og arkitektur Norge (DOGA) flere nyskapende og inkluderende tjenester, produkter, bygg og omgivelser fra hovedstaden.

Til høsten skal Innovasjonsprisen for universell utforming deles ut for fjerde gang. Fram til utgangen av april er det mulig å nominere kandidater til prisen.

 

– Skal vi kalle oss et likestilt samfunn med like muligheter, må vi utvikle omgivelser og tjenester som gjør det mulig for alle å leve aktive og selvstendige liv. Bærekraften i vårt samfunn er avhengig av at alle har mulighet til å bidra. Derfor er denne prisen så viktig, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja.

 

Programleder Jannicke Hølen i DOGA forteller at hensikten med prisen er å løfte fram de mest inkluderende innovasjonsprosjektene i Norge. Dagens spesielle situasjon med nedstenging av store deler av samfunnet, bekrefter ifølge Hølen behovet for produkter, tjenester og digitale løsninger som alle kan bruke uavhengig av alder, funksjonsgrad, kultur og teknologinivå.

 

– Inkludering er god samfunnsøkonomi fordi det garanterer at ingen stenges ute. Tvert imot får alle delta på like premisser, uansett hvilke forutsetninger de har. Brukerinnsikt fra de med størst utfordringer kan bidra til innovasjon og løsninger som skaper begeistring hos en utvidet målgruppe. Her ligger det mange forretningsmuligheter. Jeg håper vi får se mange spennende kandidater til årets pris, ikke minst fra Oslo, sier hun.

 

Fjorden for alle

Forrige gang Innovasjonsprisen for universell utforming ble delt ut, vant det da flunkende nye garderobeanlegget på Malmøya i Oslo en sterk seier i arkitekturklassen.

 

Solvik har i flere tiår vært et yndet campingsted for personer med funksjonsnedsettelser. Stedets badeplass blir også besøkt av mange av byens innbyggere i sommermånedene. Etter hvert ble fasilitetene både trange og trekkfulle, og dermed dårlig tilpasset for de med funksjonsnedsettelser. Heller ikke funksjonsfriske syntes det var særlig hyggelig å bruke det gamle, utdaterte anlegget.

 

Flux Arkitekter tegnet det nye garderobeanlegget på oppdrag fra Oslo kommune, og i dialog med Solviks Venner og Blindeforbundet.

 

– Dette nye anlegget gjør det mulig for en større gruppe å ta del i den fantastiske opplevelsen det er å være på Solvik friluftsområde og badeplass. Anlegget gagner beboerne på campingplassen, dagsbesøkende fra områdets mange institusjoner og privatpersoner som kommer for å oppleve roen og den flotte naturen, sa sivilarkitekt Atle Woldseth i Flux Arkitekter i forbindelse med prisoverrekkelsen.

 

Det nye anlegget har lett tilgang via automatiske skyvedører, og terrenget er skånsomt tilpasset for å unngå behovet for ramper og terskler.

 

Fra grå stubbe til oase

I mange år var Akersgata og Fredensborgveien bundet sammen av en anonym trapp og en stusselig, grå parkeringsplass. Den daværende eieren, Høegh Eiendom, bestemte seg for å skape et attraktivt byrom ut av den triste og forlatte stubben. For dette arbeidet mottok de kategoriseier innen landskapsarkitektur tilbake i 2011, første gang Innovasjonsprisen for universell utforming ble delt ut.

 

Høydeforskjellen på plassen er på hele sju meter. Å gjøre dette om til et åpent og tilgjengelig parkanlegg var en formidabel utfordring. Landskapsarkitektene i Østengen & Bergo ble satt på saken. En slynget gangvei ble anlagt gjennom plassen – den ble en forutsetning for den identiteten og karakteren som Schandorffs plass skulle få, i tillegg til at den åpnet det bratte byrommet for barnevogner, syklister og rullestolbrukere.

 

Underveis er det rikelig med hvileplasser, møteplasser og grøntarealer. Håndløpere og rekkverk gjør turen langs den svingete gangveien tryggere, og hele veien fungerer kanter og fasader som naturlige ledelinjer. Fargevalgene gir kontraster som gjør det enklere for svaksynte å orientere seg, mens underlaget er laget av sklisikre materialer.

 

Da Schandorffs plass sto ferdig donerte Høegh Eiendom plassen til Oslo kommune.

 

Fra margarin til melketenner

Går det egentlig an å skape en inkluderende og moderne barnehage ut av et forlatt fabrikklokale fra 1920-tallet? Det korte svaret er ja! Da Oslo kommune og Bydel Sagene ønsket å bygge en stor barnehage i en bevaringsverdig tidligere margarinfabrikk, fikk de hjelp av Nav A.S Arkitekter.

 

Resultatet ble en barnehage som er et godt eksempel på hvordan eldre bygningsmasse kan romme universelt utformede løsninger. Margarinfabrikken barnehage vant kategorien for arkitektur i 2011.

 

Alt fra trapper, bad og garderober til bord, stoler, hyller og vinduer er bygget lavt slik at de kan brukes av barn. Lokalene er lyse og oversiktlige, med gjennomgående sikt fra den ene enden av bygget til den andre. Farge og grafikk brukes for å skille mellom avdelingene.

 

At noen dusin småbarn ikke akkurat går stille i dørene er det også tatt hensyn til. Gulvene er utstyrt med gummibelegg, veggene i bygningskjernen er dekket med akustisk panel og takene i alle rommene har akustiske plater. Dette gir en svært effektiv støyskjerming. En rekke andre universelle tiltak er også på plass: De fleste sonene i bygningen er tilgjengelig også med rullestol, takbjelkene har gul pleksiglassbeskyttelse, heisen har tale og alle branndører er sikret slik at ingen kan havne i klem.

 

Inkluderende betalingstjeneste

I 2014 vant Melin Medical kategorien for tjenestedesign for sin nyutviklede betalingsløsning i helsevesenet.

 

Tjenesten ble utviklet i samarbeid med elitebrukere og brukerorganisasjoner som Blindeforbundet. Den består av betalingsterminaler med integrerte løsninger som er koblet mot blant annet pasientjournal. Terminalene har et enkelt og intuitivt grensesnitt, og tilpasser seg etter brukernes ulike behov. Fargekoder, store bokstaver, sterke kontraster og talefunksjon er blant tilpasningene som terminalene kan gjøre. Løsningene gjør pasientene selvhjulpne med betalingen og frigjør tid for helsepersonell.

 

Hedrer de beste

Blant tidligere Oslo-vinnere av Innovasjonsprisen for universell utforming finner vi også nasjonale aktører som Yr.no, Kolonial.no og Finn.no, Aftenposten junior, Blanke Ark valgsystem og Skatteetaten samt en rekke av byens design- og arkitekturbyråer.

 

Innovasjonsprisen for universell utforming hedrer virksomheter, designere og arkitekter som på en nyskapende måte har utviklet produkter, tjenester og omgivelser som bidrar til et mer inkluderende samfunn.

 

DOGA har delt ut prisen hvert tredje år siden 2011 på oppdrag fra regjeringen. Prisen deles ut i åtte kategorier.

Søknadsfristen for årets pris er satt til 30. april.

(Pressenytt)

 

 

Bildetekster:

PLASS FOR ALLE. Schandorffs plass vant Innovasjonsprisen for universell utforming, kategori landskapsarkitektur, i 2011. Bildet er fra samme året.

 

UNIVERSELL BARNEHAGE. Margarinfabrikken barnehage fikk kategoripris for arkitektur i 2011. Bildet er fra samme året. Foto: DOGA

 

BEDRE BETALING. I 2014 vant Melin Medical tjenestedesignpris for sine betalingsløsninger i helsesektor. Her er en bruker i sving på en versjon fra 2014. Foto: Melin Medical

 

ET SAMFUNN FOR ALLE. – Bærekraften i vårt samfunn er avhengig av at alle har mulighet til å bidra. Derfor er denne prisen så viktig, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja. Foto: Ilja C. Hendel/Kulturdepartementet

 

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, programleder Jannicke Hølen, mobil 905 62 909

* Juryleder John Arne Bjerknes, mobil 900 86 186

* Kulturdepartementet, seniorrådgiver Olav Rand Bringa, mobil 22 24 81 85

FAKTABOKS:

Innovasjonsprisen for universell utforming

* Deles ut av Design og arkitektur Norge (DOGA) på oppdrag fra Kulturdepartementet.

* Går til oppdragsgivere, arkitekter og designere som har utviklet nyskapende og inkluderende løsninger med fokus på menneskelig mangfold.

* Prisen deles i år ut i kategoriene arkitektur, landskapsarkitektur, transport, produkt, grafisk design, interiør og møbel, tjenestedesign og informasjons- og interaksjonsdesign. Kategorivinnerne konkurrerer om hovedprisen.

* Scandic Oslo Airport vant hovedprisen i 2011. I 2014 vant St. Olavs Hospital. I 2017 var det Vision of the Fjords som gikk til topps.

* Blant tidligere kategorivinnere finner vi Bybanen i Bergen, Skatteetaten, Finn.no, Hamaren Aktivitetspark, Kolonial.no, YR.no og Hardanger Bestikk.

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak schandorffs plass.jpg 490,07 kB (1181x787)
Bilde - vedlegg til sak margarinfabrikken-barnehage HOVED.jpg 849,49 kB (1500x980)
Bilde - vedlegg til sak Melin Medical HOVED 4.jpg 587,28 kB (878x1311)
Bilde - vedlegg til sak Abid Raja - foto Ilja C. Hendel-Kulturdepartementet.jpg 157,63 kB (1800x1200)
Bilde - vedlegg til sak solvik 1.jpg 616,04 kB (938x625)
Bilde - vedlegg til sak solvik 2.jpg 457,51 kB (938x625)
Bilde - vedlegg til sak solvik 3.jpg 245,85 kB (441x660)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 26.03.2020 07:05
Teknisk løsning ZEVS AS