Innovasjonshjelp til helse-Norge
Mens Kreftforeningen mottar 350 000 kroner for prosjektet ”Dugnad for kreftrammede”, går 480 000 DIP-kroner til Ipark og prosjektet ”Morgendagens hjemmeomsorg”. Proteket får 440 000 kroner for å samle tannhelse-Norge, mens 430 000 DIP-kroner går til Etac og prosjektet ”Mobilitet for pleietrengende i hjemmet”. I tillegg får GENA – Institutt for DNA-analyse 550 000 kroner for å utvikle bedre metoder for å påvise borrelia i blodprøver.
På landsbasis deles det i år ut 7 millioner kroner gjennom Designdrevet innovasjonsprogram (DIP) til i alt 18 prosjekter. Alle prosjektene har til felles at de skal samarbeide med designere i sine innovasjonsprosjekter. DIP drives av Norsk design- og arkitektursenter, som ligger under Nærings- og fiskeridepartementet.
Vil gjøre det lett å be om hjelp
Når kreften rammer, blir også livet til familie og venner sterkt berørt. Terskelen for å be om hjelp er likevel svært høy for mange. Sammen med designere fra Livework ønsker Kreftforeningen nå å undersøke hvordan man best kan koble på pårørende og frivillige som ønsker å hjelpe. Ved hjelp av designdrevne innovasjonsmetoder skal Kreftforeningen og Livework kartlegge behovene pårørende har for uformell støtte, for eksempel hjelp til barnepass, matlaging, husvask og kjøring til og fra sykehus. Målet er å skape en tjeneste som gjør det enkelt å spørre om hjelp – og enkelt å hjelpe.
– Ulønnet, frivillig arbeid av denne typen er svært viktig for samfunnet og enkeltindivider, og en ny løsning kan bidra til at mange kreftrammede får en bedre hverdag. Gjennom sterk brukermedvirkning og en vellykket overgang mellom innsikt og kreering kan vi få et resultat som er nyskapende og verdifullt for de det gjelder, sier Anita C. Drabløs, prosjektleder i Norsk design- og arkitektursenter.
Mobilitet øker livskvaliteten
Hjelpemiddelaktøren Etac på Gjøvik har tatt utgangspunkt i et økende antall pleietrengende som ønsker å bo hjemme lengst mulig. Denne situasjonen skaper store samfunnsutfordringer. Et velkjent problem er at mange hjelpemidler ikke er designet for å fungere i vanlige boliger, men i stedet til å brukes på pleieinstitusjoner. Derfor vil Etac sammen med designere fra Eggs Design utvikle hjelpemidler for mobilitet til hjemmebruk.
– Prosjektet har høyt innovasjonspotensial, og markedet er enormt dersom de lykkes. I tillegg kan livskvaliteten til tusenvis av pleietrengende øke, siden økt mobilitet gir større selvstendighet og en følelse av mestring. Jeg liker spesielt hvordan Etac og Eggs planlegger å bruke spesiallagde kroppsdrakter for å erfare hvordan det er å være bevegelseshemmet. Dette vil gi uvurderlig innsikt i brukernes hverdag, sier Drabløs.
Ny vinkling på omsorgsutfordring
Eldrebølgen vil treffe stavangerregionen tidligere enn resten av landet. Med et begrenset antall sykehjemsplasser blir det enda viktigere at de fleste bor lengst mulig hjemme. Et klyngesamarbeid av næringsaktører ved Ipark ønsker å lage et felles løsningsrom for å takle denne utfordringen. Sammen med designere fra Inventas Stavanger ønsker de å se på det eksisterende tjenestetilbudet i hjemmeomsorgen. Dette skal stimulere nye ideer, og gi klyngen verdifull innsikt til å sette i gang nye innovasjonsprosjekter.
– Velferdsteknologi er et høyaktuelt tema, og dette prosjektet har en ny vinkling på en stor og uløst problemstilling. At flere større aktører i næringslivet lokalt samarbeider om denne problemstillingen gjør at potensialet for nye innovasjoner er stort. Dette er et prosjekt vi har store forventninger til, sier Drabløs.
Brukervennlig borreliosetest
Flåttsykdommen borreliose virker å være mer utbredt enn tidligere antatt, og sykdomsbildet er sammensatt. Mange mener seg smittet, uten at dette blir endelig påvist. Derfor ønsker stavangerselskapet GENA, som spesialiserer seg på rettsgenetiske analyser, å lage en bedre og mer spesifikk borreliosetest. Sammen med designere fra Ghost Design ønsker selskapet å utvikle en fullstendig tjeneste - en pasientreise - for personer som er antatt smittet av borreliose.
– Dette er et spesielt spennende prosjekt fordi det beveger seg fra forskning til utvikling av en tjeneste som er relevant for de som skal nyttiggjøre seg av teknologien. Her skal brukerens behov settes i sentrum for innovasjonsprosessen, sier Drabløs.
Samler alle gode tannkrefter
Siden oppstarten i 2003 har Proteket jobbet med å bygge Norges første komplette tanntekniske miljø. Sammen med Eggs Design ønsker de nå å legge til rette for at denne kompetansen blir tilgjengelig for tannleger og at det leveres bedre tanntekniske løsninger for pasientene.
– Tannhelsebransjen er preget av mange små aktører og lite kunnskapsdeling. I dette prosjektet er målet å knytte bransjen tettere sammen, slik at tannleger og tannteknikere blir i bedre stand til å bruke nye teknikker og til å levere bedre løsninger til pasientene sine, sier Drabløs.
DIP er et unikt program i Europa. Ved å bruke designmetodikk i idéfasen kan designdrevet innovasjon utløse store gevinster både i offentlig og privat sektor, uten at det krever gigantiske investeringer eller dyre reformer.
(Pressenytt)
FAKTABOKS
Dette er DIP:
- Regjeringen har siden 2009 finansiert et eget innovasjonsprogram, for å stimulere til kompetanseoppbygging og investeringer i idéfasen.
- Formålet er å øke innovasjonsgrad og treffsikkerhet i norske bedrifter og offentlige foretak gjennom å teste ut helt nye innovasjonsverktøy.
- Designdrevet innovasjonsprogram (DIP) finansierer og igangsetter ideutviklingsprosjekter hvor brukeren er satt i sentrum og fasilitering av designere er drivkraften i prosjektet. Hensikten er å utvikle helt nye produkter og tjenester som kan gi økt konkurransekraft og enda større brukertilfredshet.
- Siden første utdeling i 2009 har hele 740 virksomheter fra 90 bransjer søkt om til sammen 335 millioner kroner fra programmet.
- I løpet av seks år er det delt ut 40 millioner kroner til i alt 103 prosjekter hvor rundt 40% av prosjektene er innovasjon av tjenester, mens de øvrige omfatter produkt, forretningsmodell og organisasjonsutvikling.
- Norsk design -og arkitektursenter (Tidligere Norsk Designråd ) leder programmet i samarbeid med Norges forskningsråd og Innovasjon Norge.
- Mer informasjon om DIP og resultater som er oppnådd her: http://www.norskdesign.no/dip
Kontaktpersoner:
* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder for DIP - Anita C. Drabløs mobil 918 20 249
* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder for web og kommunikasjon - Torunn Smedal, mobil 995 11 353
Bildetekst:
GENA får innovasjonshjelp av DIP. Foto: Centers for Disease Control and Prevention
Etac får innovasjonshjelp av DIP for å gjøre det lettere for eldre å bo hjemme. Foto: Etac
Kreftforeningen får innovasjonshjelp av DIP til sitt dugnadsprosjekt for kreftrammede. Foto: Arba Atashi / WikiMedia
Proteket får innovasjonshjelp gjennom DIP for å samle tannhelse-Norge. Foto: Proteket
GIR INNOVASJONSHJELP. Gjennom DIP får 18 norske innovasjonsprosjekter til sammen 7 millioner kroner i år. På bildet Anita C. Drabløs, prosjektleder i Norsk design- og arkitektursenter. Foto: Arash Nejad/nyebilder.no
Etac - RgoSling-HighBack-Smart-150-One-carer-front-view (3).jpg 16,00 MB (3744x5616)
Kreftforeningen Foto Arba Atashi-WikiMedia.JPG 45,39 kB (800x530)
Proteket - brukes.jpg 1,07 MB (1680x1120)
Anita C Drabløs.jpg 3,86 MB (3900x2600)