presseticker

Skip to main content

Innovasjonshjelp til Stavanger

  Publisert: 06.11.2014 07:00 - av  Henning Poulsen

GENA får innovasjonshjelp av DIP. Foto: Centers for Disease Control and Prevention

Bartec Pixavi får innovasjonshjelp av DIP. På bildet den eksplosjonssikre smarttelefonen Impact X. Foto: Bartec Pixavi

GIR INNOVASJONSHJELP. Gjennom DIP får 18 norske innovasjonsprosjekter til sammen 7 millioner kroner i år. På bildet Anita C. Drabløs, prosjektleder i Norsk design- og arkitektursenter. Foto: Arash Nejad/nyebilder.no

Oslo: Bartec Pixavi ønsker å få en konservativ oljebransje til å jobbe mer effektivt. Ipark - Innovasjonspark Stavanger vil skape behovsstyrte velferdsinnovasjoner. GENA skal utvikle bedre tester for å påvise borreliabakterier. Nå mottar de tre bedriftene fra Stavanger sammen nesten 1,4 millioner kroner i støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP).

Mens Bartec Pixavi mottar 320 000 kroner for prosjektet ”Bedre arbeidsflyt offshore”, går 480 000 DIP-kroner til Ipark og prosjektet ”Morgendagens hjemmeomsorg”. I tillegg får GENA – Institutt for DNA-analyse 550 000 kroner for å utvikle bedre metoder for å påvise borrelia i blodprøver.

 

På landsbasis deles det i år ut 7 millioner kroner gjennom Designdrevet innovasjonsprogram (DIP) til i alt 18 prosjekter. Alle prosjektene har til felles at de skal samarbeide med designere i sine innovasjonsprosjekter. DIP drives av Norsk design- og arkitektursenter, som ligger under Nærings- og fiskeridepartementet.

 

Vil revolusjonere arbeidshverdagen

Bartec Pixavi ligger i forgrunnen når de gjelder å lage kommunikasjonsløsninger som kan brukes i eksplosjonsfarlige områder. Tidligere i år mottok de Merket for god design for Impact X, verdens første smarttelefon som kan brukes på oljeplattformer og lignende høyrisikoinstallasjoner. Sammen med designere fra Eggs Design ønsker ingeniørene i Bartec Pixavi nå å bruke designdrevet innovasjon for å utforske hvordan de kan løse andre relevante oppgaver for brukerne som jobber i slike høyrisikomiljøer

 

– Dagens arbeidsmetoder har ikke holdt følge med virkeligheten, der installasjoner og systemer vokser i størrelse og kompleksitet. Teknologien til Bartec Pixavi gjør det mulig å utvikle nye, bedre arbeidsmetoder for disse brukerne. Dette DIP-prosjektet skal utforske hvilke muligheter som ligger der, sier Anita C. Drabløs, prosjektleder i Norsk design- og arkitektursenter.

 

Ny vinkling på omsorgsutfordring

Eldrebølgen vil treffe stavangerregionen tidligere enn resten av landet. Med et begrenset antall sykehjemsplasser blir det enda viktigere at de fleste bor lengst mulig hjemme. Et klyngesamarbeid av næringsaktører ved Ipark ønsker å lage et felles løsningsrom for å takle denne utfordringen. Sammen med designere fra Inventas Stavanger ønsker de å se på det eksisterende tjenestetilbudet i hjemmeomsorgen. Dette skal stimulere nye ideer, og gi klyngen verdifull innsikt til å sette i gang nye innovasjonsprosjekter.

 

– Velferdsteknologi er et høyaktuelt tema, og dette prosjektet har en ny vinkling på en stor og uløst problemstilling. At flere større aktører i næringslivet lokalt samarbeider om denne problemstillingen gjør at potensialet for nye innovasjoner er stort. Dette er et prosjekt vi har store forventninger til, sier Drabløs.

 

Brukervennlig borreliosetest

Flåttsykdommen borreliose virker å være mer utbredt enn tidligere antatt, og sykdomsbildet er sammensatt. Mange mener seg smittet, uten at dette blir endelig påvist. Derfor ønsker stavangerselskapet GENA, som spesialiserer seg på rettsgenetiske analyser, å lage en bedre og mer spesifikk borreliosetest. Sammen med designere fra Ghost Design ønsker selskapet å utvikle en fullstendig tjeneste - en pasientreise - for personer som er antatt smittet av borreliose.

 

– Dette er et spesielt spennende prosjekt fordi det beveger seg fra forskning til utvikling av en tjeneste som er relevant for de som skal nyttiggjøre seg av teknologien. Her skal brukerens behov settes i sentrum for innovasjonsprosessen, sier Drabløs.

 

DIP er et unikt program i Europa. Ved å bruke designmetodikk i idéfasen kan designdrevet innovasjon utløse store gevinster både i offentlig og privat sektor, uten at det krever gigantiske investeringer eller dyre reformer.
(Pressenytt)

 

 

FAKTABOKS

 

Dette er DIP:

 

  • Regjeringen har siden 2009 finansiert et eget innovasjonsprogram, for å stimulere til kompetanseoppbygging og investeringer i idéfasen.
  • Formålet er å øke innovasjonsgrad og treffsikkerhet i norske bedrifter og offentlige foretak gjennom å teste ut helt nye innovasjonsverktøy.
  • Designdrevet innovasjonsprogram (DIP) finansierer og igangsetter ideutviklingsprosjekter hvor brukeren er satt i sentrum og fasilitering av designere er drivkraften i prosjektet. Hensikten er å utvikle helt nye produkter og tjenester som kan gi økt konkurransekraft og enda større brukertilfredshet.
  • Siden første utdeling i 2009 har hele 740 virksomheter fra 90 bransjer søkt om til sammen 335 millioner kroner fra programmet.
  • I løpet av seks år er det delt ut 40 millioner kroner til i alt 103 prosjekter hvor rundt 40% av prosjektene er innovasjon av tjenester, mens de øvrige omfatter produkt, forretningsmodell og organisasjonsutvikling.
  • Norsk design -og arkitektursenter (Tidligere Norsk Designråd ) leder programmet i samarbeid med Norges forskningsråd og Innovasjon Norge.
  • Mer informasjon om DIP og resultater som er oppnådd her: http://www.norskdesign.no/dip

 

Kontaktpersoner:

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder for DIP - Anita C. Drabløs mobil 918 20 249

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder for web og kommunikasjon - Torunn Smedal, mobil 995 11 353

 

Bildetekst:

GENA får innovasjonshjelp av DIP. Foto: Centers for Disease Control and Prevention

 

Bartec Pixavi får innovasjonshjelp av DIP. På bildet den eksplosjonssikre smarttelefonen Impact X. Foto: Bartec Pixavi

 

GIR INNOVASJONSHJELP. Gjennom DIP får 18 norske innovasjonsprosjekter til sammen 7 millioner kroner i år. På bildet Anita C. Drabløs, prosjektleder i Norsk design- og arkitektursenter. Foto: Arash Nejad/nyebilder.no

 


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 06.11.2014 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS