presseticker

Skip to main content

Innovasjonshjelp til Møre og Romsdal

  Publisert: 06.11.2014 07:00 - av  Henning Poulsen
Oslo: Variér Furniture i Skodje ønsker å gjøre noe med vår stillesittende hverdag. A-lifting fra Aukra utenfor Molde vil hjelpe oljebransjen med å kutte kostnader. Nå mottar bedrifter i Møre og Romsdal sammen nesten 1,1 millioner kroner i støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP).

Mens Variér Furniture mottar 360 000 kroner for prosjektet ”The next thing within active sitting”, går 320 000 DIP-kroner til A-lifting og prosjektet ”Next generation offshore cranes”. I tillegg får Jets Vacuum 380 000 kroner for å utvikle et grensesprengende vannprosjekt (Se egen sak).

 

På landsbasis deles det i år ut 7 millioner kroner gjennom Designdrevet innovasjonsprogram (DIP) til i alt 18 prosjekter. Alle prosjektene har til felles at de skal samarbeide med designere i sine innovasjonsprosjekter. DIP drives av Norsk design- og arkitektursenter, som ligger under Nærings- og fiskeridepartementet.

 

Setter møbelbransjen i bevegelse

Aktiv sitting har blitt et mantra hos Variér Furniture utenfor Ålesund. De fleste av oss gjennomfører nemlig sittemaraton hver eneste dag, noe som er svært skadelig for helsen. Sammen med designere ønsker møbelprodusenten nå å bruke designdrevet innovasjon for å komme opp med nye sittekonsepter som skal bidra til at vi beveger oss mer. Med seg på laget har de brukere, forhandlere, fysioterapeuter og ergoterapeuter.

 

– Dette er en åpen og god problemstilling som åpner for spennende, nye løsninger. Variér Furniture er én av ganske få møbelprodusenter som har brukerfokus i stedet for produksjonsfokus. Her viser de at de også evner å tenke på sitting som en tjeneste, og ikke bare et produkt. Dette kan bli en ny suksess for møbelindustrien i fylket, sier Anita C. Drabløs, prosjektleder i Norsk design- og arkitektursenter.

 

Innovasjon gjennom kostnadsklemma

Molde er et internasjonalt senter for offshorekraner. Det nystartede selskapet A-lifting designer, lager og selger kraner og løfteutstyr til offshore- og subseamarkedet. Utfordringen er at mer ekstrem oljeleting og -utvinning driver utstyrskostnadene opp, mens oljeselskapene samtidig presser på for at kostnadene reduseres. Sammen med designere fra Kongsberg Devotek og Halogen ønsker A-lifting derfor å utvikle nye konsepter for løfteutstyr som er billigere i installasjon og drift, og som samtidig tilfører noe nytt.

 

– A-lifting skiller seg fra de etablerte leverandørene i bransjen ved å bruke designdrevet innovasjonsmetodikk og involvere designere for å skape helhetlige, fleksible løsninger. I dette prosjektet er et bredt lag av brukere med på å bestemme hvilken vei utviklingen går. Dette er et svært spennende tverrfaglig prosjekt der teknologiske og menneskelige faktorer skal gå opp i en høyere enhet, sier Drabløs.

 

DIP er et unikt program i Europa. Ved å bruke designmetodikk i idéfasen kan designdrevet innovasjon utløse store gevinster både i offentlig og privat sektor, uten at det krever gigantiske investeringer eller dyre reformer.
(Pressenytt)

 

 

FAKTABOKS

 

Dette er DIP:

 

  • Regjeringen har siden 2009 finansiert et eget innovasjonsprogram, for å stimulere til kompetanseoppbygging og investeringer i idéfasen.
  • Formålet er å øke innovasjonsgrad og treffsikkerhet i norske bedrifter og offentlige foretak gjennom å teste ut helt nye innovasjonsverktøy.
  • Designdrevet innovasjonsprogram (DIP) finansierer og igangsetter ideutviklingsprosjekter hvor brukeren er satt i sentrum og fasilitering av designere er drivkraften i prosjektet. Hensikten er å utvikle helt nye produkter og tjenester som kan gi økt konkurransekraft og enda større brukertilfredshet.
  • Siden første utdeling i 2009 har hele 740 virksomheter fra 90 bransjer søkt om til sammen 335 millioner kroner fra programmet.
  • I løpet av seks år er det delt ut 40 millioner kroner til i alt 103 prosjekter hvor rundt 40% av prosjektene er innovasjon av tjenester, mens de øvrige omfatter produkt, forretningsmodell og organisasjonsutvikling.
  • Norsk design -og arkitektursenter (Tidligere Norsk Designråd ) leder programmet i samarbeid med Norges forskningsråd og Innovasjon Norge.
  • Mer informasjon om DIP og resultater som er oppnådd her: http://www.norskdesign.no/dip

 

Kontaktpersoner:

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder for DIP - Anita C. Drabløs mobil 918 20 249

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder for web og kommunikasjon - Torunn Smedal, mobil 995 11 353

 

Bildetekst:

A-lifting får innovasjonshjelp av DIP. Foto: A-lifting

 

Variér Furniture får innovasjonshjelp gjennom DIP. På bildet den prisbelønte stolen Variér Active. Foto: Variér Furniture

 

GIR INNOVASJONSHJELP. Gjennom DIP får 18 norske innovasjonsprosjekter til sammen 7 millioner kroner i år. På bildet Anita C. Drabløs, prosjektleder i Norsk design- og arkitektursenter. Foto: Arash Nejad/nyebilder.no

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak A-Lifting kran (2).jpg 249,95 kB (1220x732)
Bilde - vedlegg til sak Varier Active.jpg 3,68 MB (5484x7320)
Bilde - vedlegg til sak Anita C Drabløs høyde.jpg 4,02 MB (2600x3900)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 06.11.2014 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS