Innovasjon fra Rogaland redder babyer og lindrer barnerygger – SPERREFRIST TIL KL 18.00 I DAG
Onsdag ettermiddag mottok Laerdal Global Health og Rodeo Holding den ettertraktede designutmerkelsen på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA). Utdelingen skjedde på Designdagen, landets viktigste møteplass for designbransjen, næringsliv og offentlig sektor.
– Bruk av designkompetanse har blitt en nødvendighet for å lykkes nesten uavhengig av hvilken bransje du er i og hvilke målgrupper du retter deg mot. Mottakerne av Merket for god design 2015 viser at de kan løse samfunnsutfordringer og skape innovative, lønnsomme produkter og tjenester, sier Thea Mehl. Hun er prosjektleder for designutmerkelser i Norsk design- og arkitektursenter, som står bak prisene.
Rodeo: Sunnere skolesitting
Tenåringsgutter sitter i snitt 90 timer i uken, og de siste årene har antall unge med ryggproblemer økt kraftig. Fysioterapeut Frode Skretting bestemte seg for å utvikle en stol som gir sunnere, mer aktiv sitting. Nå testes nyvinningen ut ved en rekke barneskoler.
– 210 elever i 5. – 7. klasse ved Bø, Varhaug og Høyland skole har sittet på «Rodeo» hver skoledag siden august i fjor. I disse dager er vi i gang med å teste ryggstyrke, balanse og bevegelse hos disse barna som del av en bacheloroppgave. Det blir spennende å se hvilken effekt vi finner. Lærerne melder i alle fall om roligere, mer konsentrerte barn, sier Skretting.
I 2011 gjorde han målinger av skoleelever som hadde sittet på terapiballer i klasserommet i forbindelse med sin egen masteroppgave i allmennfysioterapi. Konklusjonen var at elevene fikk betydelig sterkere ryggmuskler og bedre balanse av å sitte på terapiball. Imidlertid opplevde elever og lærere at ballene tok for stor plass og virket til tider forstyrrende på undervisningen.
– Formidable designinvesteringer
Snart satt elevene på vanlige stoler igjen, og Skretting hadde fått noe å tenke på. Han ville lage et nytt stolkonsept med de samme positive helsegevinstene som terapiballer, men som tar mindre plass i et klasserom eller på et kontor. Gjennom det nyopprettede selskapet Rodeo Holding innledet han samarbeid med flere designbyråer.
– Designinvesteringene har vært formidable for et lite gründerselskap, men helt avgjørende for å utvikle konseptideen min til et reelt og unikt produkt. Samarbeidet med designerne har bidratt til å få med bruker- og kundeperspektivet i utviklingen av Rodeo. Det hjalp oss også med å få offentlig støtte og oppmerksomhet gjennom mediene, forteller Skretting.
Hareide Design fikk jobben med å utvikle stolen. De har brukt en grensesprengende ny 3D-lamineringsteknikk utviklet av tyske Danzer for å lage de to skallene som stolen består av. Skallene freses sammen med skjulte aluminiumsbolter, noe som gir en solid og sterk kuleform der sidene er fjernet. Rommet under setet kan brukes til å oppbevare bøker eller skolesekk.
Kø for å sitte i salen
– Du sitter på stolen som du ville sittet i en sal. Stolens runde form inviterer både barn og voksne til lek, bevegelse og aktiv sitting. Slik styrker du kjernemuskulaturen og forebygger vond rygg og nakke, sier Skretting.
Rodeo ble lansert på møbelmessen i Stockholm tidligere i år, og interessen var stor. Det formet seg raskt en kø foran Rodeo-standen med folk som ville prøvesitte på den iøynefallende stolen. Hittil har gründerbedriften solgt i underkant av 600 stoler til lokale bedrifter, kommunale foretak og privatpersoner i Rogaland.
– Akkurat nå handler alt om å få dokumentert den helsemessige effekten av å bruke stolen. Når dette er på plass har vi et svært godt utgangspunkt for å få Rodeo inn på skoler og arbeidsplasser over hele landet, sier Skretting.
Laerdal Global Health: Livsviktig pustehjelp
Ti prosent av alle nyfødte må ha hjelp til å begynne å puste. Da står det gjerne om sekunder. Laerdal Global Health så behovet for å gjøre det lettere for stressede helsearbeidere i utviklingsland å utføre den livreddende behandlingen.
– Gjennom å delta i programmet «Helping Babies Breathe» oppdaget vi at de ventileringsløsningene som ble brukt ikke dekket alle behovene til barn og helsearbeider. I pressede situasjoner kan det være vanskelig å få nok luft ned i lungene til nyfødte. I tillegg så vi at uerfarne brukere strevde med å demontere og rengjøre produktet etterpå, noe som åpner for infeksjonsfare, forteller Tor Inge Garvik, som er industridesigner i Laerdal Global Health.
Tettere maske gir mer luft
Selskapets designere og ingeniører skred derfor til verks. De innhentet innspill og trakk på erfaringer til både sluttbrukere og noen av verdens fremste kapasiteter på nyfødtventilering.
Resultatet, Upright Newborn Bag-Mask, skiller seg ut og er en merkbar forbedring fra eksisterende løsninger. Den settes vertikalt over ansiktet til babyen, noe som gir et bedre masketrykk. Den tykke, brede masken sitter godt på ansiktet og hindrer lekkasje. En større bag øker sannsynligheten for at barnet får tilstrekkelig med luft i lungene.
– Et problem med eksisterende løsninger er at masken kan falle av baggen under bruk, og dermed forsinke gjenopplivingen. Vi har derfor utviklet en ny kobling som gjør at masken sitter bedre. Vi har også redusert antall komponenter til sju, slik at produktet er enklere å montere og demontere når det ikke brukes. Og med tanke på omreisende helsearbeidere kan baggen foldes sammen teleskopisk, noe som sparer verdifull plass, forklarer Garvik.
– Vil redde liv
Upright Newborn Bag-Mask ble lansert i fjor høst, og Laerdal Global Health har stor tro på produktet.
– Gjennom utviklingsløpet har mange store organisasjoner og sentrale fagpersoner fått et sterkt eierskap til Upright Newborn Bag-Mask, og vi tror derfor på godt salg fremover. Forventningene er store til at dette produktet kan utgjøre en viktig forskjell og redde mange liv, sier Garvik.
(Pressenytt)
* Designdagen 2015 streames på doga.no fra klokken 09.00 onsdag 15. april. Priser og utmerkelser deles ut på ettermiddagen.
Kontaktpersoner:
* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819
* Laerdal Global Health, industridesigner og leder for produktutvikling - Tor Inge Garvik, mobil 976 84 864
* Rodeo Holding, gründer Frode Skretting, mobil 977 62 440
* Norsk design- og arkitektursenter, kommunikasjonsrådgiver Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639
FAKTABOKSER:
Merket for god design:
* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk design- og arkitektursenter
* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter
* Bedrifter og designbyrå hedres for produkter eller løsninger som de har utviklet i fellesskap
* I år var det 128 søkere
* 15. april mottar 43 av disse Merket for god design
* Av disse er fire nominert til Hedersprisen for god design
* Mer informasjon om Merket for god design: http://www.doga.no/merket
Bildetekster:
Rodeo Holding og Hareide Design mottok Merket for god design for stolen Rodeo. Foto: Minna Suojoki
Laerdal Global Health får Merket for god design for Upright Newborn Bag-Mask. Foto: Laerdal Global Health
LaerdalGlobalHealth_bilde1_foto_LaerdalGlobalHealth_trykk.jpg B (4400x3088)
Rodeo_bilde04_foto_MinnaSuojoki.jpg B (3456x5184)
LaerdalGlobalHealth_bilde2_foto_LaerdalGlobalHealth.jpg B (2675x2505)
LaerdalGlobalHealth_bilde4_foto_LaerdalGlobalHealth.jpg B (1447x1735)