Hyller to norske bistandsinnovasjoner
De prestisjefylte utmerkelsene deles ut onsdag ettermiddag på Design og arkitektur Norge (DOGA) i Oslo.
Allerede i forrige uke ble det klart at Laerdal Global Health får DOGA-merket 2017, i forbindelse med at de ble nominert til det aller gjeveste Hedersmerket for fødselssimulatoren «MamaBirthie». Onsdag klokken 18.00 blir det klart om de når helt opp.
Design for de aller minste
I mellomtiden mottar Stavanger-bedriften også DOGA-merket for et av sine andre produkter, «Nifty Feeding Cup». Dette er en gjenbrukbar silikonkopp utviklet for å gi brystmelk til nyfødte som ikke lar seg mate rett fra brystet. Koppen er enkel å bruke, lett å rengjøre og gir babyen kontroll over mengde og hastighet under mating. Koppen koster bare én dollar, og er spesielt utviklet med tanke på lavressursland.
Juryen er svært imponert over silikonkoppen til Laerdal Global Health:
«Dette er et lite produkt, men med en stor funksjon. Laerdal Global Health demonstrerer nok en gang sin evne til å bruke design til å løse problemer som krever strenge rammer med tanke på økonomi og bruksområde. Her har man sett at den egentlige målgruppen ikke er en helseorganisasjon eller en sykepleier, men de mest sårbare iblant oss: nyfødte barn, og laget produktet etter deres premisser,» står det i jurykjennelsen.
Mindre skremmende for pasienten
EpiShuttle ble utviklet i kjølvannet av den store ebolakrisen i Sierra Leone i 2014. En av de norske legene ble smittet og måtte sendes hjem til Norge for behandling. Et legeteam ved Oslo universitetssykehus fikk på bakgrunn av denne hendelsen en idé om å lage et sikkert og effektivt transportmiddel som skulle sikre omgivelsene mot overføring av smitte samtidig som det tillot medisinsk behandling.
Basert på dette har EpiGuard og Eker Design utviklet en nyskapende transportisolator som nå hylles med DOGA-merket 2017.
Juryen berømmer EpiShuttle som en nyvinning innen smittebekjemping:
«Produktet har lav kostnad siden det kan dekontamineres etter bruk og gjenbrukes, noe som er et stort fremskritt fra dagens engangsløsninger som må kastes etter bruk. Opplevelsen til pasienten blir mindre skremmende siden det er så stor mulighet for utsyn og kommunikasjon. At designen også er tiltalende, støtter opplevelsen av at dette har vært en helstøpt prosess der alle har dratt i samme retning for å skape et produkt som skal svare på svært strenge kriterier,» står det i jurykjennelsen.
Løfter fram de beste
DOGA-merket, som inntil i fjor het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.
– I år mottok vi nesten 300 søknader til DOGA-merket, og så mange som 49 tilfredsstilte de høye kravene som juryen stiller. Årets mottakere er forbilder og gode bevis på hvor høyt nivå design- og arkitekturfagene holder i Norge, sier Thea Mehl, prosjektleder for DOGAs priser.
Design og arkitektur Norge (DOGA) er stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur og fasiliterer samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimenterer med nye løsninger og formidler innsikt og læring.
(Pressenytt)
Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no fra klokken 12.30 på onsdag.
Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/doga-merket-2017/
Kontaktpersoner:
* Laerdal Global Health, Tor Inge Garvik, mobil 976 84 864
* EpiGuard, Fridtjof Heyerdahl, mobil 906 60 103
* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819
* Design og arkitektur Norge, senior kommunikasjonsrådgiver Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639
Bildetekster:
Laerdal Global Health mottar DOGA-merket 2017 for Nifty Feeding Cup, som her brukes i India. Foto: Laerdal Global Health
EpiGuard har fått DOGA-merket 2017. Foto: Eker Design
epishuttle_03.jpg 4,06 kB (8333x5000)
epishuttle_02.jpg 3,52 kB (8333x5000)