presseticker

Skip to main content

DOGA-merket 2017:

Hyller nyskapende byutvikling i Oslo

  Publisert: 15.11.2017 12:30 - av  Henning Poulsen
Vestkanten setter ny standard for gjenbruksstasjoner i boligområder. Et langbord og et grensesprengende arkitektur- og designprosjekt skaper liv og nerve i Kvadraturen. Nå får de utmerkelsen DOGA-merket 2017.

De prestisjefylte utmerkelsene deles ut til hele 20 osloprosjekter onsdag ettermiddag på Design og arkitektur Norge (DOGA) i Oslo.

 

Allerede i forrige uke ble det klart at Urban Infrastructure Partner og Heydays får DOGA-merket 2017, i forbindelse med at de ble nominert til det aller gjeveste Hedersmerket for Oslos bysykler. Onsdag klokken 18.00 blir det klart om de når helt opp.

 

Skapte kulturelt samlingspunkt

I fjor vår fikk den stemoderlig behandlede bydelen Kvadraturen i Oslo en solid kulturell vitamininnsprøyting. Da åpnet nemlig Sentralen dørene. Stedet ble raskt et vibrant samlingspunkt, med scene og verksted for kulturproduksjon og sosialt entreprenørskap. I dag har nesten 400 mennesker fordelt på 150 organisasjoner har tilholdssted på Sentralen.

 

Juryen berømmer Sentralen Oslo og samarbeidspartnerne Metric Design, Atelier Oslo, og KIMA Arkitektur for hvordan de har fått nytt og gammelt til å henge sammen:

 

«Vi synes helheten og hele prosessen fremstår som veldig god, og er imponert over hvordan man har maktet å få det arkitektoniske, interiør, planløsning og grafisk profil til å henge sammen i en større helhet,» står det i jurykjennelsen.

 

Langbord tar oslogata tilbake

I sommer var det gatefest i Kvadraturen. Da fikk nysgjerrige oslofolk stifte bekjentskap med “Langbordet”, et uvanlig samarbeidsprosjekt mellom Bymiljøetaten og studenter ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. De urbane multifunksjonsmøbler utnytter utearealer som er frigitt i forbindelse med Bilfritt byliv.

 

Juryen kaller “Langbordet” et veldig sympatisk og smart prosjekt:

 

«Selve formen er godt dimensjonert, og valget av grovt tømmer som materiale kler bygatenes røffe struktur og tilfører dem et nytt organisk innhold. Dette er byutvikling med små midler. At prosjektet er et tverrfaglig samarbeid mellom studenter og profesjonelle fra ulike disipliner, gjør bidraget bare enda sterkere,» heter det i jurykjennelsen.

 

Gjør gjenbruk attraktivt på vestkanten

Da Renovasjonsetaten i Oslo skulle opprette en innendørs gjenbruksstasjon på Smestad, hadde de to ønsker: Å ikke være til ulempe for de som bor i område, og samtidig gi besøkende en ny og positiv opplevelse. Derfor søkte de hjelp hos Longva arkitekter og Grindaker Landskapsarkitekter.

Juryen er svært imponert over sluttresultatet - ikke minst hvordan prosjektet har balansert en rekke utfordringer, som støy, trafikk og estetikk:

 

«Det er imponerende at man ikke bare har skapt et funksjonelt og praktisk sted å kvitte seg med avfall, men også et estetisk tiltalende bygg som føyer seg fint inn i omgivelsene. Dette er et godt eksempel på hvordan god arkitektur kan heve statusen til et bruksbygg av denne typen og gjøre det til en attraktiv arbeidsplass og et sted du faktisk får lyst til å dra til,» står det i jurykjennelsen.

 

Løfter fram de beste

DOGA-merket, som inntil i fjor het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

 

– I år mottok vi nesten 300 søknader til DOGA-merket, og så mange som 49 tilfredsstilte de høye kravene som juryen stiller. Årets mottakere er forbilder og gode bevis på hvor høyt nivå design- og arkitekturfagene holder i Norge, sier Thea Mehl, prosjektleder for DOGAs priser.

 

Design og arkitektur Norge (DOGA) er stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur og fasiliterer samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimenterer med nye løsninger og formidler innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no fra klokken 12.30 på onsdag.

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/doga-merket-2017/

 

 

Kontaktpersoner:

* Sentralen Oslo, Martin Revheim, mobil 480 10 990

* Bymiljøetaten, Ragnhild Batseba Ødegaard Skaugen, mobil 970 27 600

* Renovasjonsetaten, Britt Helene Krokum, tlf. 23 48 36 57

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Design og arkitektur Norge, senior kommunikasjonsrådgiver Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639

 

 

Bildetekster:

Bymiljøetaten mottar DOGA-merket 2017 for «Langbordet». Foto: Anna Forslöw

 

 

Renovasjonsetaten i Oslo har fått DOGA-merket 2017 for gjenbruksstasjonen på Smestad. Foto: Ivan Brodey

 

Sentralen Oslo mottar DOGA-merket 2017. Foto: Thomas Ekström

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Langbordet.jpg 17,59 kB (3456x2304)
Bilde - vedlegg til sak Smestad_02 renovasjonsetaten.jpg 3,89 kB (4263x5635)
Bilde - vedlegg til sak sentralen_0012.jpg 4,24 kB (1000x667)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 15.11.2017 12:30
Teknisk løsning ZEVS AS