Hodepinelindring og teltrevolusjon i Buskerud
Merket for god design belønner vellykket bruk av design for å skape innovative produkter og løsninger, og gis til bedrifter og designere som gjennom metodisk og målrettet samarbeid har skapt svært gode designløsninger.
– Totalt mottok vi 167 søknader til Merket for god design i år, en økning på 30 prosent fra i fjor. Dette er ny rekord, og viser hvilken sterk posisjon utmerkelsen har fått, sier Marte Grevsgard i Norsk Designråd, som er prosjektleder for Merket for god design.
Utmerkelsene ble delt ut onsdag 11. mars i Oslo under Designdagen - et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd - der næringsliv og designere prises for vellykket nytenking og innovasjon.
Smerter ga innovasjon
AcuFriend har fått Merket for god design for en nyutviklet akupressurbøyle som hjelper mot hodepine og øyestress. Den er utviklet sammen med byrået Abry Design, og ble lansert i november i fjor.
Gründer Turid Bergersen hadde i mange år slitt med hodepine og bihulesmerter. Hun var bekymret for konsekvensene av langvarig medikamentbruk, samtidig som hun etter hvert lærte seg at det hjalp mot smertene å presse pekefinger og tommelfinger over neseroten, nær øynene. Slik kom hun på ideen til bøylen, som i likhet med bedriften også heter AcuFriend.
– Akupressur er en behandlingsform der akupunkturpunkter stimuleres med trykk. Av fagfolk fikk jeg bekreftet at stimulering av punktene i øyeregionen lindrer hodesmerter og øyestress, forteller Bergersen.
AkuFriend-bøylen som Bergersen til slutt endte opp med er utformet som en klype, og plasseres over neseryggen. De myke putene på klypens armer presser lett på akupunkturpunktene ved øynene.
Enormt marked
Bergersen mener AcuFriend har et stort potensial både i Norge og i utlandet. – 15 til 20 prosent av befolkningen i den vestlige verden lider av kronisk hodepine, og hvert år øker bruken av hodepinetabletter. Folk trenger et alternativ til smertestillende medikamenter. Vi har store planer for AcuFriend både i nasjonalt og internasjonalt, sier hun, og legger til at hun har fått mange tilbakemeldinger fra fornøyde kunder. Foreløpig selges bøylen gjennom nettsiden acufriend.no.
Også designjuryen har latt seg imponere av akupressurbøylen til Turid Bergersen: ”Formen er elegant, hygienisk og florlett, med god emballasje og fargebruk. Helhetsinntrykket er gjennomført troverdig i alle ledd. Dette er et godt eksempel på vellykket bruk av designkompetanse for å løfte fram produktet i markedet,” heter det i jurykjennelsen.
Wigwam + iglo = Wiglo
Bergans Fritid mottok Merket for god design for Bergans Wiglo, et telt som kombinerer de beste egenskapene til både lavvo, wigwam og iglo. Ideen til det spesielle teltet kom under testing av en ny lavvo.
– Lavvoen fikk ikke plass under trærne, og lot seg ikke spenne ut. Dermed hang duken innover. Samtidig ville vi gjerne nyte utsikten, og derfor begynte vi å dytte ut duken med stokker. Så kom vi på at vi hadde teltbuestenger liggende i kanoen, og slik ble ideen født, forteller Johannes Flem, designer i Bergans Fritid.
Mer sitteplass
Både iglotelt og tunneltelt er ofte svært tunge og komplekse når de lages i store utgaver, mens store lavvoer ofte mister mye innvendig plass fordi teltduken trykkes innover. Dette problemet løste Bergans ved å utvikle et telt som både støttes med vertikalstang og buestenger.
– Resultatet er et telt som har 20 prosent mer sittehøydeplass enn en lavvo med tilsvarende grunnflate. Samtidig går det an å heise sideveggene for utsikt og lufting, og teltet står svært stødig selv i sterk vind, forklarer Flem.
Kamp om teltet
Wiglo er blitt tatt godt imot både i Norge og internasjonalt. I fjor mottok teltet Scandinavian Outdoor Award, og på den store bransjemessen Outdoor i Friedrichshafen fikk Wiglo tildelt Industry Award. Wiglo er også blitt brukt både på kajakkekspedisjoner på Grønland og skiekspedisjon på Nordpolen. Likevel er hovedmålgruppen for teltet turbrukere, jegere og hundekjørere.
– Teltet er blitt svært populært. Wiglo ble først produsert i et beskjedent opplag, og dette ble umiddelbart utsolgt. Vi har derfor store forventinger til Wiglo fremover, sier Flem.
Skryt fra statsråd
Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad er imponert over designarbeidet som gjøres over store deler av landet. Nå håper statsråden at flere norske bedrifter finner inspirasjonen til å satse på design som en del av innovasjonsarbeidet.
– For å løse de store utfordringene i fremtiden og lykkes i stadig tøffere internasjonal konkurranse, trenger vi nyskapende bedrifter over hele landet – og her er design et viktig verktøy. Dagens finansuro understreker behovet for å skape flere norske suksesshistorier. Derfor har regjeringen satt design høyt på agendaen, påpeker Brustad.
Norsk design stilles ut
Mellom 19. mars og 26. april står utstillingen ”Merket for god design og Unge talenter” på DogA (Norsk Design- og Arkitektursenteret) i Oslo. Her vil samtlige av årets mottakere av Merket for god design stilles ut.
– De utstilte produktene og tjenestene gir et godt øyeblikksbilde av hva som skjer innen norsk design og innovasjon akkurat nå, sier Marte Grevsgard i Norsk Designråd.
På utstillingen, som er gratis og åpen for alle, vil det også gå an å stifte bekjentskap med vinnerne av Hedersprisen for god design, Klassikerprisen for god design, Miljøprisen og Design for alle-prisen. De tre prosjektene som gikk til topps i Unge talenter-konkurransen vil også være representert.
(Pressenytt)
Nyhetssaker, jurykjennelse, produktbilder med mer legges her kl 1700, onsdag 11. mars: http://www.norskdesign.no/nyheter/category152.html
Mer informasjon om utstillingen ligger her:
http://www.norskdesign.no/utstillinger/merket-for-god-design-og-unge-talenter-article8000-237.html
Kontaktpersoner:
* Norsk Designråd, prosjektleder for Merket for god design og Unge talenter, Marte Grevsgard, mobil 917 74 683, mg@norskdesign.no
* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, tlf. 23 29 25 57, gk@norskdesign.no
* AcuFriend, daglig leder Turid Bergersen, mobil 926 65 696
* Bergans Fritid AS, produktsjef Terje Holden, mobil 922 16 589
* Mer informasjon om Designdagen 2009: http://www.norskdesign.no/designdagen/velkommen-til-designdagen-article3750-229.html
* Utmerkelsen er en anerkjennelse av vellykket bruk av design for å skape innovative produkter og løsninger, og er et kvalitetsstempel til bruk i bedriftens markedsføring.
* Alle typer masseproduserte produkter fra alle typer bransjer kan søke. I tillegg kommer alle typer emballasje, visuelle profiler, nettsider applikasjoner og løsninger, samt møbler, tekstiler, mote, konfeksjon, nettsider, applikasjoner og løsninger som tilfredsstiller kravene til Design for alle.
* De innsendte bidragene blir evaluert av en objektiv jury bestående av fagpersoner fra nordisk næringsliv og fra designbransjen. Juryeringsprosessen er strengt konfidensiell.
* Bedrifter og designere som ikke når opp til en utmerkelse, får en detaljert tilbakemelding fra juryen, i form av et konsultasjonsmøte.
(Kilde: norskdesign.no)