Her er designløsningene som gjør verden bedre
Valgutstyr, en ambulanse, et hotell og et olympisk anlegg som kan brukes av absolutt alle. Disse er blant høydepunktene på den norsk-britiske utstillingen ”Design That Makes a Difference”, som åpnes i Oslo fredag 24. januar.
– Vi har kommet godt i gang med å utvikle universell utforming i Norge. For meg handler dette om en enklere hverdag for alle. Det at vi har tilrettelagt kollektivtransport, flyplasser, fergeterminaler, havner og innganger til offentlige bygg, gjør det enklere for alle å komme seg frem uten spesialløsninger, sier inkluderingsminister Solveig Horne. Hun skal foreta den offisielle åpningen på fredag.
Utstillingen arrangeres av Norsk Designråd og britiske Helen Hamlyn Centre for Design, og står på DogA Norsk Design- og Arkitektursenter til 8. februar. Kurator Onny Eikhaug mener utstillingen demonstrerer verdien som ligger i en universell og inkluderende designtilnærming – både for samfunn, næringsliv og det enkelte individ.
– Dette er den sterkeste samlingen av inkluderende design som noensinne er vist fram. Utstillingen gir en unik oversikt over hvor langt den strategiske tilnærmingen til inkluderende design har kommet i dag, som en lønnsom strategi for brukerfokusert nyskaping, sier kurator Onny Eikhaug. Hun er ansvarlig for Innovasjonsprogrammet Innovasjon for alle i Norsk Designråd.
11 år til Norge blir for alle
Innen 2025 skal Norge være universelt utformet, ifølge den ambisiøse handlingsplanen regjeringen la fram allerede i 2005. Det innebærer at nordmenn uansett funksjonsevne, kjønn, alder og etnisitet skal ha full tilgang til å delta i alle deler av samfunnet, og omfatter alt fra forbruksvarer, bygninger og transportmidler til nettsider og offentlige tjenester.
Blant løsningene som stilles ut finner vi de sju kategorivinnerne av Innovasjonsprisen for universell utforming, inkludert vinneren Scandic Oslo Airport Hotell, det norske valgsystemet ”Blanke ark”, som ble brukt ved halvparten av norske kommuner i forbindelse med stortingsvalget 2013, hurtigbåtene i Rogaland og Margarinfabrikken barnehage. I tillegg vises 10 britiske inkluderende designprosjekter, blant annet en ny ambulanse og det visjonære OL-anlegget Queen Elizabeth Olympic Park.
Onny Eikhaug forteller at det har skjedd en enorm utvikling innen inkluderende design de siste årene, både i Norge og internasjonalt. – Noen av verdens fremste eksperter på inkluderende design og arkitektur inspireres av den nordiske samfunnsmodellen med sosial likhet når de utvikler nye løsninger. Bare ved å sette et mangfold av ulike brukere i sentrum av prosessen, ender vi opp med nyskapende produkter, tjenester og omgivelser som er radikalt bedre enn de som allerede eksisterer, sier hun.
Sammen med Rama Gheerawo fra Helen Hamlyn Centre for Design ved Royal College of Art i London har Eikhaug håndplukket de 20 utstilte designprosjektene. Utstillingen, som er inspirert av Eikhaugs bok ”Innovating With People: The Business of Inclusive Design”, trakk fulle hus da den ble vist i London i fjor.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
* Norsk Designråd, programansvarlig Onny Eikhaug, mobil 992 92 500
* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, tlf. 23 29 25 57, mobil 907 65 971
Les mer om arrangementet her: http://www.norskdesign.no/dtmd
Bildetekster:
BEDRE FOR ALLE. – Det at vi har tilrettelagt kollektivtransport, flyplasser, fergeterminaler, havner og innganger til offentlige bygg, gjør det enklere for alle å komme seg frem uten spesialløsninger, sier inkluderingsminister Solveig Horne. Foto: Ilja C. Hendel
LOOK TO NORWAY. – Noen av verdens fremste eksperter på inkluderende design inspireres av den nordiske modellen med sosial likhet når de utvikler nye inkluderende løsninger, sier Onny Eikhaug, programansvarlig for Design for alle i Norsk Designråd. Foto: Jørgen Lie Furuholt
onny eikhaug design that makes a difference.JPG 3,01 kB (4282x2951)