presseticker

Skip to main content

«Hele» Vestfold til designutstilling i Milano

  Publisert: 03.04.2017 07:02 - av  Henning Poulsen

“Nomad” av Gilles & Cecilie. Foto: Lasse Fløde – Pudder.

“Dwell” – designet av Vera & Kyte. Foto: Lasse Fløde – Pudder.

Andrea Muribøs “Queen of Reindeer”. Foto: Lasse Fløde – Pudder

Andrea Muribø fra Nøtterøy, Falke Svatun fra Åsgårdstrand og Åshild Kyte og Cecilie Maurud Barstad fra Tønsberg er blant ledende norske designere og kunsthåndverkere som stiller ut på verdens fremste design- og møbelmesse denne uken. I tillegg er malingsprodusenten Jotun medarrangør og natursteinprodusent Lundhs utstillingspartner.

Distribusjon i nye markeder. Avtaler med velrennomerte produsenter. Utfordrende og høyprofilerte designjobber. Mulighetene er mange for de som deltar på den norske utstillingen «Everything is Connected» under Milano Design Week, også kjent som Salone del Mobile.

 

Design mot hjemlengsel

Cecilie Maurud Barstad fra Tønsberg bor i London, der hun driver designstudioet Gilles & Cecilie sammen med franskmannen Gilles Jourdan. De har utført illustrasjons- og kunstoppdrag for blant andre Nissan, Diet Pepsi, The Guardian, The Royal Mint, Le Monde, Moleskine og AOL. Likevel forteller Barstad at «Everything is Connected» representerer en stor mulighet for dem.

 

– Det var utrolig motiverende for oss å bli antatt til denne utstillingen. Den gir oss muligheten til å bevege oss fra to til tre dimensjoner, sier hun.

 

Til Milano har de med «Nomad», en serie med gjenstander som utforsker hvordan en urban eksistens påvirker oss. Tanken er at selv om vi lever stadig mer omflakkende liv, har vi fremdeles et behov for tilknytting.

 

– Vi reiser mye selv, opptil 200 dager i året. Vi ville derfor lage et objekt å ha med oss som er lite, praktisk og dekorativt, som minner om arkitektur og former og som kan inneholde smaker og lukter som får oss til å føle oss hjemme, sier Barstad.

 

Religiøs forminspirasjon

Under navnet Vera & Kyte finner vi Vera K. Kleppe fra Bergen og Åshild Kyte fra Tønsberg. De stiller med «Dwell», en benk som henter inspirasjon fra den amerikanske Shaker-bevegelsen.

 

– De har et formspråk bygget på nøysomhet, renhet og praktiske løsninger. Under et opphold på Hancock Shaker Village i USA ble vi svært fascinerte av hvor sterkt sammenfallende den er med vår egen skandinaviske designarv, sier Åshild Kyte.

 

Benken «Dwell» kan enkelt skaleres opp eller ned i størrelse ettersom hvilket behov brukeren har. Til utstillingen tar Vera & Kyte med to størrelser, en nett treseter og en romslig énseter.

 

Vera & Kyte opplevde suksess da de stilte ut under den beslektede talentutstillingen SaloneSatelite i 2014. Da ble romdeleren «Apparel» plukket opp og satt i produksjon hos italienske produsenten Opinion Ciatti.

 

Reinsdyrhorn og elgbein

De siste tre årene har Andrea Muribø fra Nøtterøy bodd og arbeidet i flere deler av landet: i Kautokeino i nord, Halsnøy i vest samt Nordgardsetra i hjemfylket Vestfold. Her har hun både samlet inspirasjon og materialer til verkene sine.

 

Dette har resultert i de tre kunsthåndverkene «Queen of Reindeer», «Strange Fruit» og «The Snake», som alle skal stilles ut i Milano denne uken. Førstnevnte er laget med blant annet reinsdyrhorn, mens i de andre har Muribø brukt ferskenstein og elgbein i tillegg til skifer og gullbelagt messing.

 

– For meg er disse objektene et uttrykk for kvaliteter vi er i ferd med å glemme, som er knyttet opp mot naturen og balansen i økosystemet. Jeg håper materialbruken min kan få bransjefolk og messepublikum i Milano til å sperre opp øynene. Objektene mine er små, men jeg tror de kan vekke oppmerksomhet med sin unike form og renhet, sier Muribø

 

Minimalistisk lysprosjekt

Falke Svatun fra Åsgårdstrand skal vise fram «Chanterelle», et skulpturelt lysprosjekt bestående av en høy gulvlampe og en mindre bordlampe. Begge bærer designerens velkjente minimalistiske signatur.

 

I tillegg er Jotun, med hovedkvarter i Sandefjord, én av utstillingens fire hovedarrangører. Malingsprodusenten sørger for å fargesette den norske utstillingsarkitekturen i Milano. Familiebedriften Lundhs fra Larvik er en av utstillingens partnere, og bidrar med steintøy av larvikitt.

 

Hylles i internasjonal presse

Design og arkitektur Norge (DOGA) og Norwegian Crafts står sammen med Klubben og Jotun bak årets norske utstilling. Trude Gomnæs Ugelstad, administrerende direktør i DOGA, forteller at viktige Wallpaper nylig utpekte «Everything is Connected» som en prioritet utstilling under årets Salone del Mobile. I tillegg har designmagasinet Dezeen den norske utstillingen med på listen over 14 utstillinger leserne deres bare få med seg i år. Også Cool Hunting har med utstillingen på sin liste over forventede høydepunkter.

 

– Utstillingen i fjor ble svært godt mottatt både av innkjøpere og internasjonal presse, og flere av designerne inngikk i ettertid verdifulle avtaler eller kom i dialog med viktige aktører i den internasjonale designverdenen. Det knytter seg store forventinger til årets utstilling, sier Gomnæs Ugelstad.

 

Kommersielt og kunstnerisk

Også for kunsthåndverkere har utstillingen stor verdi, ifølge direktør Hege Henriksen i Norwegian Crafts.

 

– Den gir synlighet både internasjonalt og i Norge. Erfaringsmessig betyr dette nye oppdrag i form av flere utstillinger eller økt salg. Jeg er veldig fornøyd med kurator Katrin Greilings utvalg i år. Prosjektene som vises fram holder høyt kunstnerisk nivå samtidig som de har stort potensiale for salg og kommersielle oppdrag, sier Henriksen.

 

Vises i Norge over sommeren

Konseptet bak årets utstilling er å presentere et levende kart over Norges kreative miljøer i dag. Utstillingen består av 30 kunsthåndverksarbeider og designprototyper innen møbel, tekstil, belysning, keramikk, metall og glass.

 

Åpningsarrangementet til «Everything is Connected» er onsdag 5. april, og deretter vises utstillingen ved messearenaen Ventura Lambrate helt til 9. april. Over sommeren vender utstillingen hjemover og dukker opp på Oslo Design Fair mellom 30. august og 2. september.

(Pressenytt)

 

Last ned pressepakke her https://www.dropbox.com/sh/3fjv1tyc8lp34xv/AAAmh8M5oel6JlryThNw6_pLa?dl=0

 

 

Bildetekster:

“Nomad” av Gilles & Cecilie. Foto: Lasse Fløde – Pudder.

 

“Dwell” – designet av Vera & Kyte. Foto: Lasse Fløde – Pudder.

 

Andrea Muribøs “Queen of Reindeer”. Foto: Lasse Fløde – Pudder.

 

Falke Svatuns “Chanterelle”. Foto: Lasse Fløde – Pudder.

 

Bilde fra Lundhs steinanlegg i Larvik.

 

 

FAKTABOKS: Everything is Connected:

Bak utstillingen står designkollektivet Klubben, Norwegian Crafts og Design og arkitektur Norge (DOGA), i samarbeid med malingsprodusenten Jotun.

 

Partnere og sponsorer:

* Bo Bedre, Norges ledende interiørmagasin

* Gudbrandsdalen Uldvarefabrikk, en prisvinnende og innovativ tekstilprodusent som spesialiserer seg på ullstoffer

* Lundhs, Norges ledende produsent av naturstein

* Oslo Design Fair, interiørmesse som sikter på å være den viktigste møteplassen for design og interiør i Norge

* Utenriksdepartementet

Kuratert av Katrin Greiling
Utstillingsdesign av Kråkvik & D'Orazio
Grafisk design av Bielke & Yang

 

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, rådgiver internasjonal profilering - Ida Aandal Røijen, mobil 451 36 778

* Andrea Muribø, mobil 458 87 648

* Gilles & Cecilie, tlf. +44 771 74 36 412

* Falke Svatun, mobil 458 88 776

* Åshild Kyte, mobil 977 82 675

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 03.04.2017 07:02
Teknisk løsning ZEVS AS