presseticker

Skip to main content

Halden får innovasjonshjelp til å bygge mer og billigere i sentrum

  Publisert: 20.03.2025 12:04 - av  Henning Poulsen

FLERE HALDEN-BOLIGER. Med støtte fra DOGA og fylkeskommunen skal Halden kommune i gang med et innovasjonsprosjekt med mål om å skape gode boliger i Haldens verneverdige bykjerne. Her gir Espen Sørås fra Halden kommune DOGAs direktør Tor Inge Hjemdal et innblikk i problematikken som skal utforskes. Foto: Sverre Chr. Jarild

BEFARING. Prosjektleder Kristian Marhaug og Erik Vitanza fra Halden kommune beskriver boligsituasjonen i sentrum til DOGAs Ingeborg Apall-Olsen. Foto: Sverre Chr. Jarild

(Se bildetekst i prm)

De vil få bygget flere og rimeligere boliger uten å skade byens rike kulturarv. Nå får Halden hjelp av DOGA. – Dette er viktig for hele Haldens fremtid, sier Kristian Marhaug i Halden kommune.

Det bygges for få boliger i Halden sentrum. Byens kulturhistoriske arv, med hele 911 verneverdige bygg, gjør at utbyggere må ta mange hensyn. I tillegg har haldenserne lavere gjennomsnittsinntekt og formue enn resten av landet. De trenger rimelige bomuligheter, og får nå hjelp gjennom Gnist, DOGAs innovasjonsprogram.

 

– Vi håper Gnist-prosjektet vil bedre arbeidet med å fremskaffe gode boliger og levere innovasjon, både i privat og offentlig boligsektor. Vi trenger bærekraftige løsninger som gir oss den sentrumsutviklingen Halden kommune ønsker og trenger. Dette er viktig for fremtiden vår, sier Kristian Marhaug, boligkoordinator i Halden kommune.

 

Et problem mange deler med Halden

Innovasjonsprogrammet Gnist ledes av DOGA, og bidrar til bærekraftig utvikling av lokalsamfunn ved hjelp av design- og arkitekturfagene.

 

– De utfordringene Halden ønsker å løse, går igjen i mange norske kommuner. Gjennom Gnist får kommunen kompetanse, metoder og verktøy til å få fart på sentrumsutviklingen sin. Vi har tro på at Halden kommer fram til noe som vi alle kan lære av, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

 

Kristian Marhaug gleder seg til å samarbeide med eksperter på innovasjon og by- og stedsutvikling. Han tror overføringsverdien til andre kommuner blir stor.

 

– Gjennom Gnist knytter vi oss opp til et program som gir oss tilgang på kompetente fagmiljøer og sparringspartnere. Sammen skal vi dykke ned i problemstillingene og bruke nye metoder for å løse komplekse utfordringer knyttet til boliger og nærmiljø – utfordringer som vi deler med mange andre kommuner. Dette blir veldig spennende, sier han.

 

Gir en vitamininnsprøyting

Hele 29 kommuner fra 11 fylker har søkt om å delta i årets Gnist-program. Det er ny rekord. Til slutt var det Halden, Moskenes, Nittedal, Ål og et kommunesamarbeid i Indre Namdal som vant igjennom med sine problemstillinger.

 

– Distriktskommuner har store muligheter for utvikling. Da er det viktig med gode verktøy for å skape vekst og nye løsninger. Gnist er et nyskapende og kraftfullt verktøy som kan gi en vitamininnsprøyting i det viktige omstillingsarbeidet, sier kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng.

 

Halden får eget innovasjonsteam

Ingeborg Apall-Olsen, rådgiver i DOGA, forteller at Gnist gir Halden anledning til å jobbe på tvers av egne siloer, samtidig som de bygger bånd til viktige private og ideelle aktører i lokalsamfunnet.

 

– Det er ikke kommunen som står i sentrum i Gnist, men derimot det å løse en utfordring i fellesskap. For å få til dette kobler vi på aktører med kompetanse på stedsutvikling fra blant annet design og arkitekturfagene. Innovasjonsmiljøer som ønsker å bidra kan ta kontakt med meg, sier hun.

 

Gjennom Gnist-programmet skal DOGA nå hjelpe Halden med å utforme og avholde en anskaffelsesprosess for å få på plass et innovasjonsteam med den riktige kompetansen. Før sommeren skal kommunen sammen med Østfold fylkeskommune og DOGA velge ut det beste tilbudet.

(Pressenytt)

 

 

FAKTABOKS

Dette er Gnist:

Gnist er et innovasjonsprogram for kommuner som vil jobbe på nye måter med steds- og næringsutvikling. Kommunene kobles sammen med innovasjonsteam, som har design-, arkitektur- og stedsutviklingskompetanse, for å håndtere en konkret utfordring i sitt lokalsamfunn. Ved å ta utgangspunkt i eksisterende kvaliteter og ressurser og nye samarbeidskonstellasjoner med et bredt spekter av lokale aktører, kan innovative og bærekraftige muligheter åpne seg. På denne måten får kommunene ny kompetanse, metoder og verktøy til å ta tak i sine utfordringer, og snu dem til muligheter og nyskaping. Gnist-programmet mål er å bidra til mer attraktive og bærekraftige lokalsamfunn i hele landet.

 

Fylkeskommunene er sentrale støttespillere og bidrar til gjennomføring av programmet, sammen med Nasjonalt program for leverandørutvikling (LUP).

 

Årets Gnist-kommuner er Halden i Østfold, Moskenes i Nordland, Nittedal i Akershus, Ål i Buskerud og kommunesamarbeidet Indre Namdal i Trøndelag.

 

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, rådgiver Ingeborg Apall-Olsen, mobil 91 57 31 02, epost iao@doga.no

* Halden kommune, boligkoordinator i Forvaltningsenheten Helse og mestring Kristian Marhaug, mobil 47 47 33 07

 

 

Bildetekster:

FLERE HALDEN-BOLIGER. Med støtte fra DOGA og fylkeskommunen skal Halden kommune i gang med et innovasjonsprosjekt med mål om å skape gode boliger i Haldens verneverdige bykjerne. Her gir Espen Sørås fra Halden kommune DOGAs direktør Tor Inge Hjemdal et innblikk i problematikken som skal utforskes. Foto: Sverre Chr. Jarild

 

BEFARING. Prosjektleder Kristian Marhaug og Erik Vitanza fra Halden kommune beskriver boligsituasjonen i sentrum til DOGAs Ingeborg Apall-Olsen. Foto: Sverre Chr. Jarild

 

INNOVASJONSGJENG I ØSTFOLD: Fra venstre: Ordfører i Halden, Fredrik Holm, Matti Lucie Arentz, DOGA, Gun Kleve, folkehelserådgiver i Halden kommune, Tor Inge Hjemdal, direktør i DOGA, Hilde Marie Wold, leder for samfunnsutvikling i Halden, Espen Sørås, rådgiver i avd. for samfunnsutvikling i Halden, Inger Kolseth fra Østfold fylkeskommune, Kent-Arne Andreassen, kommunedirektør i Halden kommune, Kristian Marhaug, boligkoordinator og prosjektleder for Haldens Gnist-prosjekt, Erik Vitanza fra Haldens eiendomsavdeling og Ingeborg Apall-Olsen, leder for DOGAs Gnist-program. Foto: Sverre Chr. Jarild

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 20.03.2025 12:04
Teknisk løsning ZEVS AS