presseticker

Skip to main content

DOGA-merket for design og arkitektur:

Disse to Oslo-byggene får arkitekturpris

  Publisert: 22.02.2023 08:00 - av  Henning Poulsen

Pressens hus mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Einar Aslaksen

Vega Scene mottar også DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Åse Holte

Vega Scene. Foto: Gitte Paulsbo

Et mangfoldig kultursenter bygget på budsjett. Et mediehus som ble en ledestjerne for ombruk av eldre bygårder. Nå hedres Vega Scene og Pressens hus med DOGA-merket for design og arkitektur.

– Begge vinnerne er gode eksempler på hvordan bærekraft, ombruk og oppsirkulering kan heve kvaliteten på byggeprosjekter og skape bygninger med sjel og egenart. Både presseorganisasjonene og byens uavhengige kulturliv har fått hjem som kler dem godt, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

I forrige uke offentliggjorde DOGA de 12 første av årets merkemottakere. Nå røpes 12 nye vinnere. DOGA-sjefen forteller at nivået er svært høyt. 

– Vi ser en rekke spennende trender, særlig blant mottakerne i arkitektursegmentet. Mange prosjekter har bærekraft, ombruk og oppsirkulering som helt sentrale kvaliteter, sier han. 

DOGA-merket er Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som bruker design og arkitektur. Utmerkelsene deles ut på DOGA 16. mars. 

 

Vega Scene: Samler uavhengig kultur

I flere tiår har uavhengig film og teater i Oslo manglet et hjem. Nå har de Vega scene, som foruten å være et kraftfullt samlingspunkt for kultur også skaper lys og liv i en mørk og trafikkert del av byen.

 

Da Urbanium Eiendom kjøpte den kommunale hjørnetomten i Hauskvartalet, fulgte det med en viktig hake: Eiendommen måtte brukes til kulturformål. Med nystiftede Vega scene som fremtidig og langsiktig leietaker, kunne prosjektet settes i gang.

 

Målene som ble satt var ikke beskjedne. Bygningen måtte romme mange ulike aktiviteter – samtidig. Den skulle være åpen og vennlig, og trekke folk til seg. Den måtte ha en sterk arkitektonisk egenart, men samtidig både ta hensyn til og løfte omgivelsene. Og prislappen måtte bli lav, for kulturinstitusjoner som Vega scene kan ikke betale all verdens husleie.

 

Partene satte i gang en omfattende og langvarig medvirkningsprosess, der naboer, brukere og Hausmania kulturhus bidro med innsikt og meninger. Et kull med kunst-, design- og arkitekturelever ved Elvebakken vgs. fulgte prosessen gjennom tre år, og kom også med mange innspill og ideer.

 

Grønt tak og gjenbrukte møbler

Store glassflater gjør at hele fasaden åpner seg ut mot Hausmanns gate og inviterer verden utenfor inn. Et innvendig sitteamfi følger terrengfallet langs Nedre Elvebakke, og ved elvebredden kommer det etter hvert utescene.

 

Innvendig er fire forestillingssaler stablet i høyden. Salene er fristilt fra bærende konstruksjoner, slik at minst mulig lyd lekker mellom etasjene. En åpen, vertikal foajé kobler sammen salene med publikumsarealer og andre rom. Under oppsyn av interiørarkitekt Tona Dalen er bygget fylt med gjenbrukte møbler og materialer.

 

Landskapsarkitektene i Asplan Viak ble engasjert for å finne en løsning på overvannsproblematikken. De trakk inn ekspertise fra forskningsinstitusjonen NIBIO, Protan, Ljono stauder og Bergknapp. Sammen etablerte de en eksperimentell takhage som ikke bare lagrer regnvann, men også bidrar til biologisk mangfold gjennom å dyrke fram planter basert på frø samlet inn fra øyene i Oslofjorden.

 

Etter fire års drift er det klart at Vega scene har klart å ta en viktig rolle i byens kulturliv. Hit strimler folk for å se kvalitetsfilmer, oppleve samtidsteater og få med seg boklanseringer, premierefester, valgvaker og quizkvelder.

 

Åpen og inviterende bygning

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur hyller Vega scene som en åpen og inkluderende møteplass som fyller mange gode formål.  

 

«Med nøye gjennomtenkt bruk av materialer, lys og rom, har arkitektene i Asplan Viak skapt en bygning med et karakterfylt uttrykk. Vi lar oss begeistre av hvordan den er tilpasset gatemiljøet. Når du går forbi, føler du deg invitert inn,» står det i jurykjennelsen.

 

Pressens hus: Ville ha hjem med sjel

De ville egentlig bygge boliger. Da Riksantikvaren satte foten ned, måtte utbygger Aspelin Ramm tenke nytt om de to gamle, verneverdige bygårdene i Skippergata.

 

Samtidig var noen av landets aller viktigste medieorganisasjoner på utkikk etter et nytt hjem med sjel og sterke arkitektoniske kvaliteter. De to partene fant sammen, og gikk inn i et transformasjonsprosjekt utenom det vanlige.

 

Sammen med arkitektselskapene Atelier Oslo og KIMA arkitektur samt interiørarkitekten IARK, startet de i 2016 planleggingen av den nye bygningen.

 

Beholdt det ytre, endret det indre

De utvendige fasadene ble rehabilitert, og prosjektet fant tilbake til den originale fargesettingen. Innvendig ble det gjort mye. To atrier er bygningens hovedårer. Det ene ligger i tilknytning til inngangspartiet, der iøynefallende trebroer leder oppover etasjene.

 

Det andre atriet ligger over kantine- og arrangementsdelen, der stålkonstruksjonen fra det opprinnelige lageret som lå her står bevart. Kontorer, møterom og sosiale soner omgir atriene. Dagslys slipper inn i bygningen gjennom glasstak.

 

Etter fem år kunne nye Pressens hus endelig åpne dørene. I løpet av kort tid har huset blitt en sentral arena for journalistikk, mediepolitikk og ytringsfrihet.

I dag rommer bygningen NTB, Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening, Mediebedriftenes Landsforening, Faktisk.no, SKUP, Landslaget for lokalaviser, Fagpressen, Norsk Lokalradioforbund, Norsk Journalistlag og Institutt for journalistikk.

 

I fjor vanket det arkitekturpriser fra både Oslo kommune og Oslo Arkitektforening for Pressens hus.

 

«Sterke gjenbrukssignaler»

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur roser Pressens hus for å løfte fram bevaringsverdige bygg til ny prakt.

 

«Med gjennomført estetikk og materialer av høy kvalitet har de formet atrier og rom som er tilpasset den opprinnelige bygningsmassen på en vakker og funksjonell måte. At sentrale medieaktører har dette som hovedkvarter, gir positive ringvirkninger og sender sterke signaler om verdien av å gjenbruke gamle bygninger,» står det i jurykjennelsen.

(Pressenytt)

 

Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/

 

Finn mer informasjon om prosjektene her:

www.doga.no/vega-scene

www.doga.no/pressens-hus

 

 

Bildetekster:

Pressens hus mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Einar Aslaksen

 

Vega Scene mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Åse Holte

 

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, kommunikasjonsrådgiver Ellen Heggestad, eh@doga.no, mobil 92 65 35 30

* Design og arkitektur Norge, rådgiver for priser og utmerkelser - Stine Fantoft Berg, sfb@doga.no, mobil 95 75 20 22

* Vega Scene, Odd Øverdahl, odd.overdahl@asplanviak.no, mobil 46 62 36 50

* Pressens hus, Jonas Norsted, jonas@atelieroslo.no, mobil 40 24 97 98

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.02.2023 08:00
Teknisk løsning ZEVS AS