presseticker

Skip to main content

DOGA-merket for design og arkitektur:

Disse byggeprosjektene bevarer og fornyer Norge

  Publisert: 22.02.2023 06:58 - av  Henning Poulsen

Pressens hus mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Einar Aslaksen

 

Hage mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Peter Westrup

Kornets Hus mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Boris Brorman

Ombruk, inkludering og bærekraft er noen av fellesnevnerne til de bygg- og arkitekturprosjektene som mottar DOGA-merket i år.

– Jeg synes det er inspirerende å se så mange fremsynte og verdiskapende byggeprosjekter rundt omkring i landet, blant annet på steder som Farsund, Lom og Eidskog. God arkitektur kan berike både små og store kommuner, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA, forteller at årets mottakere av DOGA-merket for design og arkitektur holder et svært høyt nivå.

 

– Vi ser en rekke spennende trender, særlig blant mottakerne som ligger innenfor arkitektursegmentet. Mange prosjekter har bærekraft, ombruk og oppsirkulering som helt sentrale kvaliteter, sier han.

 

DOGA-merket er Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som bruker design og arkitektur. Utmerkelsene deles ut på DOGA 16. mars.

 

Banebrytende kulturhus på budsjett

I flere tiår har uavhengig film og teater i Oslo manglet et hjem. Nå har de Vega Scene, som foruten å være et kraftfullt samlingspunkt for kultur også skaper lys og liv i en mørk og trafikkert del av byen. Hit strimler folk for å se kvalitetsfilmer, oppleve samtidsteater og få med seg boklanseringer, premierefester, valgvaker og quizkvelder.

 

Les mer om byggingen av Vega Scene her.

www.doga.no/vega-scene

 

Verdens mest klimavennlige møbelfabrikk

Da en av Europas fremste produsenter av bærekraftige utemøbler trengte en ny fabrikk, så de innover i landet. I Magnors dype furuskog har Vestre fått bygget en unik og oppsiktsvekkende industribygning. Resultatet er flere arbeidsplasser, mer effektiv og miljøvennlig produksjon og en spennende, ny destinasjon i Innlandet.

 

Les mer om The plus her.

www.doga.no/the-plus

 

Et unikt hjem for pressen

Med «Vi beholder det vi kan, og river bare det vi må!» som grunnfilosofi har de omskapt to nedslitte, eldre bygårder til å bli et levende og vitalt hjem for noen av Norges viktigste medieorganisasjoner.

 

Les mer om Pressens hus her.

www.doga.no/pressens-hus

 

Dansk landbruk, norske former

Med bønder, bakere, lokale ildsjeler og fagfolk på laget har det norske arkitektselskap Reiulf Ramstad Arkitekter skapt et høysete for korn på den danske landsbygda. Kornets Hus forener norsk formspråk og dansk landsbygd. Bygningen er enkel i form og fleksibel i bruk, og arkitekturen låner fra både landskap, kultur og jordbruksarv.

 

Les mer om prosjektet Kornets Hus her.

www.doga.no/kornets-hus

 

Gjør butikk av oppsirkulert treavfall

Hvert år kaster vi en kvart million tonn treavfall i Norge. Det vil Villkollektivet ha en slutt på. De har utviklet en måte å omgjøre industriavkapp og rivningsrester til praktfulle kubbegulv.

 

Les mer om prosjektet VILL OPP her.

www.doga.no/villopp

 

Åpner fjellheimen for alle

En tursløyfe på Sognefjellet er med på å åpne opp Jotunheimen for alle, uavhengig av fysiske forutsetninger. Høydepunktet er en strekkbro som ser ut som den svever over Fantesteinvatnet. Etter at stien sto ferdig, har utferden fra Sognefjellhytta firedoblet seg.

 

Les mer om Jotunheimens innfallsport her.

www.doga.no/innfallsport-jotunheimen

 

Ombruk reddet glemt kulturskatt

Teaterscene. Rådhus. Rettsal. Festlokale. Festiviteten har spilt mange roller i Larvik i løpet av sin snart 150 år lange historie, men nå var den nedslitt og rivingstruet. Alt som kunne reddes, ble tatt vare på, reparert og tilbakeført. Mye måtte reises på nytt. Resultatet er en arkitektonisk perle som endelig skinner igjen.

 

Les mer om Festiviteten her.

www.doga.no/festiviteten

 

Organisk og forbilledlig sentrumsfortetting

Fortetting av knutepunkter står med gullskrift i mange offentlige utviklingsplaner, men er ikke alltid like populære lokalt. I Asker har utbygger, arkitekter og kommune jobbet sammen for å skape et kvartal som gir hele sentrum et løft. Wesselkvartalet byr på butikker, serveringssteder, attraktive boliger og en frodig park sentralt i kommunen.

 

Les mer om Wesselkvartalet her.

www.doga.no/wesselkvartalet

 

Nytt blikk på eldgammel byggeskikk

For lenge siden bodde vi i langhus sammen med husdyrene våre. Nå har tradisjonen blitt gjenopplivet på Lista i Farsund kommune. Resultatet er en moderne tolkning av det klassiske langhuset, med sambruk og sameksistens som førende prinsipp. Huset er bygget med naturlige og robuste materialer, og gir et løft til alt fra kulturvern og landbruk til lokalt reiseliv.

 

Les mer om langhuset på Lista her.

www.doga.no/langhuset

 

Gjør det enkelt å bygge grønt

Dersom alle prosjektene i bygg- og anleggsbransjen ble miljøsertifisert, ville dette spart inn tilsvarende 6,6 prosent av Norges samlede årlige CO2-utslipp. Men fagområdet er komplisert, arbeidet tungt og prosessene klønete og gammeldagse. Løsningen er init, et digitalt og brukervennlig verktøy som gjør det enkelt å miljøsertifisere bygg.

 

Les mer om init her.

www.doga.no/init

 

Snur byutviklingen på hodet

Da arkitektkontoret Brendeland & Kristoffersen i Trondheim skulle hjelpe Lund domkyrka med å bygge en menneskelig bydel i Brunnshög, begynte de med det som vanligvis kommer sist. Resultatet er et uteområde som folk reiser langveisfra for å oppleve.

 

Les mer om prosjektet Hage her.

www.doga.no/hage

 

Grønt, pent og lønnsomt på taket

I fjor kostet strøm i snitt to kroner per kilowattime, hele 20 ganger mer enn i 2020. Kan løsningen for folk flest være å produsere strømmen selv? Ja, mener Skarpnes. Sammen med norske og internasjonale ekspertmiljøer har de utviklet verdens aller første betongtakstein med integrerte solceller.

 

Les mer om taksteinen her.

www.doga.no/ovati

 

(Pressenytt)

 

 

Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/

 

 

Bildetekster:

Pressens hus mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Einar Aslaksen

 

Hage mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Peter Westrup

 

Kornets Hus mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Boris Brorman

 

Innfallsport Jotunheimen mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Råmund Mundhjeld

 

Dette langhuset mottar DOGA-merket for design og arkitektur.

 

Denne taksteinen fra Skarpnes mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Skarpnes

 

Vega Scene mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Åse Holte

 

The plus mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Einar Aslaksen

 

VIL OPP mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Villkollektiviet

 

Wesselkvartalet mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: nispe@mac.com

 

Gjenbrukshuset Festiviteten mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Terje Svendsen

 

init mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Thomas Rankin

 

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, kommunikasjonsrådgiver Ellen Heggestad, eh@doga.no, mobil 92 65 35 30

* Design og arkitektur Norge, rådgiver for priser og utmerkelser - Stine Fantoft Berg, sfb@doga.no, mobil 95 75 20 22

 


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.02.2023 06:58
Teknisk løsning ZEVS AS