presseticker

Skip to main content

Unge talenter 2015:

Designtalent med møbelrevolusjon

  Publisert: 15.04.2015 19:20 - av  Dag Yngve Dahle

Martin Solem vant åpen klasse med "Wooden Profile". Foto: Terkel Skou Steffensen

Kristian Hynne og Andrea Lindberg vant kategorien Design for alle med "Griff". Foto: Ida Malene Jacobsen

"Griff"-designerne.

Oslo: Finerprofiler som kan revolusjonere møbelproduksjon. En dørlås alle kan bruke uansett funksjonsevne. Dette er to av vinnerprosjektene i designkonkurransen Unge talenter 2015.

Prisene ble delt ut 15. april på Designdagen i Oslo, et årlig arrangement i regi av Norsk design- og arkitektursenter. Konkurransen Unge talenter setter fokus på unge og fremadstormende designere.

 

– De fire vinnerprosjektene favner bredt innen flere designfelt som møbel-, industri-, og tjenestedesign. Flere samarbeider allerede med tunge aktører innen offentlig og privat sektor. Vi tror dette er prosjekter som innen kort tid vil gjøre hverdagen lettere og tryggere for mange, sier Caroline Olsson, prosjektkoordinator for Unge talenter.

 

Hun er ikke i tvil om at vinnerne er kommende profiler innen design her i landet:

 

– Det er svært høyt nivå på prosjektene. De er gjennomarbeidet, troverdige og holder høy kvalitet. Vinnerne har en tydelig ambisjon om å realisere prosjektene til å bli noe mer enn skoleprosjekter. Dette er designere som vil være med på å prege bransjen i årene som kommer, sier Olsson.

 

Ny metode for møbelproduksjon

Opptatt av kvalitetsdesign til en fornuftig pris? Da bør du merke deg navnet Martin Solem. I sitt masterprosjekt ved Kunstakademiets designskole i København utviklet han et konsept basert på konstruktive profiler laget av formspent trefiner. For det blir han nå hedret med 1. plassen i åpen klasse i Unge talenter 2015.

 

– Jeg ville se om det gikk an å utfordre trefinerens egenskaper og utvikle nye produksjonsteknikker. Målet var design av høy kvalitet uten at prisen ble for høy. Det betinger blant annet kostnadseffektive løsninger i produksjonen, sier Solem.

 

Med det som utgangspunkt utviklet og designet han en serie formpressede U-profiler i trefiner. Inspirasjonen kom fra stålprofiler som benyttes i industrien, der tankegangen bak er å oppnå mest mulig styrke ut av minst mulig materiale. Formpresset trefiner er svært sterkt og holdbart, og med effektiv produksjon er det billigere å bruke enn massivt tre.

 

Profilene dannet grunnlaget for en møbelkolleksjon med spisebord, benker, hyller og stoler.

 

– Jeg viste skissene til kolleger i Hay i København, der jeg nå jobber. Ingen hadde sett dette tidligere. Dermed tok jeg prosjektet videre. Nå er produktet under utvikling hos en veldig spennende produsent, og det vil bli produsert møbler ut fra profilene, sier Solem.

 

Dørlås på enklere vis

Å låse opp en dør er en oppgave de fleste av oss tar som en selvfølge. Like lett er det ikke for mennesker med funksjonsnedsettelser eller dårlig syn. Med det som utgangspunkt utviklet Kristian Hynne og Andrea Lindberg, produktdesignstudenter ved Høgskolen i Oslo og Akershus, dørlåsen Griff.

 

– Vi ville løse problemene disse gruppene har med å låse opp en dør. Å treffe nøkkelhullet kan for eksempel være vanskelig, særlig for svaksynte. Vi designet derfor en lås med en traktform som smalner innover mot nøkkelhullet, slik at nøkkelen glir inn i nøkkelhullet selv om man ikke treffer helt, sier Lindberg.

 

Å vri om nøkkelen kan også by på utfordringer. De unge designernes løsning var et grep som "forstørrer" nøkkelen.

 

– Vi designet et grep rundt nøkkelhullet, noe som gjør det enklere å vri om nøkkelen, sier hun.

 

Dermed kan folk som har nedsatt finmotorikk, dårlig gripestyrke eller nedsatt syn låse opp en dør uten å støte på problemene de ville ha møtt med vanlige dørlåser. De unge designene blir belønnet for arbeidet med Design for alle-prisen i Unge talenter 2015.

 

– Vi samarbeidet med MS-forbundet og CP-foreningen, vi innhentet råd fra ergoterapeuter samt eksperter på låsesylindre. Ut fra det fant vi ut at behovet for en slik dørlås åpenbart er stort. Denne typen inkluderende design ekskluderer likevel ikke vanlige brukere, men er et hjelpemiddel som er relevant for alle, sier Lindberg.

 

Designerne har søkt patent på løsningen, og jobber nå med å finne en produsent av dørlåsen.

(Pressenytt)

 

Faktaboks:

 

Vinner - kategorien Design for alle: Kristian Hynne og Andrea Lindberg - "Griff".

1. plass - Åpen klasse: Martin Solem - "Wooden Profile"

2. plass - Åpen klasse: Taral Jansen, Mikkel Brandt Bugge og Asveig Marie Jellestad - "Tunnelen".

3. plass - Åpen klasse: Øystein Helle Husby. Per-Johan Sandlund og Linda Natalia Tunheim - "WARM".

 

Jurykjennelser, bilder og underlag:

Nyhetssaker og jurykjennelser fra årets utdeling av Unge talenter legges ut her fra kl. 19.15 onsdag 15. april 2015: http://www.doga.no/ut

 

Jurykjennelser og flere bilder av prosjektene legges ut her på samme tidspunkt:

https://www.dropbox.com/sh/etjvvvz8k6q6u42/AADsAPJTtIj1ngQjdzeP8EL_a?dl=0

 

Bildetekster:

Martin Solem vant åpen klasse med "Wooden Profile". Foto: Terkel Skou Steffensen

 

Kristian Hynne og Andrea Lindberg vant kategorien Design for alle med "Griff". Foto: Ida Malene Jacobsen

 

Kontaktpersoner:

* "Griff" - Kristian Hynne, mobil 99525018.

* "Wooden Profile" - Martin Solem, mobil +4561693953.

* "Tunnelen" - Taral Jansen, mobil 99105712.

* "WARM" - Øystein Helle Husby, mobil 96332714 / +6596332714.

* Norsk design- og arkitektursenter - prosjektleder Caroline Olsson. mobil 91624612.

* Norsk design- og arkitektursenter - kommunikasjonsrådgiver Line Aandal Røijen, mobil 91174639.

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 15.04.2015 19:20
Teknisk løsning ZEVS AS