presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2010:

Designer seg til det beste for barna

  Publisert: 17.03.2010 07:00 - av  Maren Bækkelund Ellingsen

Mynorse fikk Merket for god design for PramPack.

 

Oslo: Mynorse, Krabat og so-ro har forstått at foreldre ønsker det beste til barna sine. Som belønning for vellykket bruk av design har bedriftene nå fått det ettertraktede Merket for god design.

Mynorse, Krabat og so-ro fikk Merket for god design for henholdsvis Prampack til småbarnsfamilier på reise, innerullestol til barn og so-ro-vuggen for små babyer.

 

– Denne utmerkelsen henger høyt i Norge, og gis til bedrifter og designere som sammen har skapt nyskapende produkter, tjenester eller visuell kommunikasjon gjennom metodisk bruk av design, sier Eline Strøm-Gundersen i Norsk Designråd, som er prosjektleder for Merket for god design.

 

Utmerkelsene ble delt ut onsdag 17. mars i Oslo under Designdagen - et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd - der næringsliv og designere prises for vellykket nytenking og innovasjon.

 

Giske: Norge bør være fremst på design

Næringsminister Trond Giske var til stede under overrekkelsen. Han synes det er positivt at norske virksomheter som jobber strategisk med design løftes fram.
– Jeg tror det er viktig at vi forteller om suksesshistoriene, slik at de beste kan vise fram sine vellykkede resultater, mener han.

 

Næringsministeren påpeker at design blir stadig mer sentralt i de fleste næringer her til lands for å utvikle attraktive produkter og tjenester som kan konkurrere med utenlandske aktører.

 

– I et høykostland som Norge må vi være i fremste rekke når det gjelder design, fordi dette er et område hvor vi kan være konkurransedyktige selv med et høyt lønnsnivå. Vi vet at design blir stadig viktigere når forbrukeren skal ta en kjøpsbeslutning, sier Trond Giske.

 

Skandinavisk salgssuksess

 

– Vi lanserte PramPack i Norge like før sommeren i fjor, og har allerede solgt 2500 eksemplarer. Nå har vi dessuten ekspandert, og selger PramPack både i Sverige, Danmark, Island og Finland også. I løpet av disse åtte månedene har vi fått til sammen 200 forhandlere, sier Morkemo.

 

Det var på backpackertur med sin sju måneder gamle sønn at ideen til PramPack begynte å ta form. – Vi hadde med barnevogn, og det gikk som det ofte går med vogn på reise. Den ble ødelagt flere ganger, forteller Morkemo.

Solid transportbag

Den vanligste måten å beskytte barnevognen på i fly, er ved hjelp av plastposer. Bare i Norge skades det over 10 000 barnevogner i året i forbindelse med flytransport, 14 ganger oftere enn annen bagasje.


PramPack er designet slik at den kan tilpasses hver enkelt barnevogn.
Både flyselskapet Norwegian, NTNU, Kadabra Produktdesign og småbarnsforeldre har vært med i utviklingen av transportbagen. – Vi har samarbeidet med mange eksperter, og det har gjort at PramPack er funksjonell og har en unik design. Når den ikke brukes kan den bli på størrelse med et sammenrullet liggeunderlag, forklarer Morkemo.
I dag er transportbagen godkjent av flyselskapene, og dersom det skjer skader på barnevognen under reise, får man erstatning som ved annen bagasje.

 

Sporty barnerullestol

Når Asker-bedriften Krabat i samarbeid med Hareide Designmill lagde innerullestolen Krabat Sheriff, var hovedmålet å tilby et produkt brukerne kunne være stolte av å benytte hver dag. – Vi ville lage en rullestol med et sporty uttrykk som ga assosiasjoner til sportsutstyr i stedet for den vanlige og svært konservative rullestolen, sier daglig leder Tom Arne Solhaug i Krabat.

 

Han forklarer at den største innovasjonen bak innerullestolen er at barna sitter plassert som en jockey. – Det var en stor utfordring å finne en helt ny rammegeometri. I tillegg har stolen flere fysiologiske fordeler fordi den er basert på en ergonomisk sittestilling, sier han.

 

Rullestolen er en av verdens letteste, med en totalvekt på fire kilo. – Dette gjør at barna lett kan styre den selv, sier Solhaug.

 

Vugges i søvn

Mens de masseproduserte babyvuggene vugger sidelengs, er so-ro-vuggen konstruert slik at den vugger i lineære bevegelser, som en forlengelse av barnets kropp fra hode til tær. Vuggens bevegelser kan sammenlignes med et barn som bysses fra side til side i foreldrenes armer. – Fra et terapeutisk ståsted er denne typen bevegelser bedre for søvnen, sier Ane Lillian Tveit som er utdannet ergoterapeut, men som nå arbeider fulltid med so-ro.

 

So-ro-vuggen har vært tilgjengelig i utvalgte butikker sider forsommeren i fjor, og er allerede godt mottatt blant småbarnsforeldre.
– Responsen fra kundene har vært så god at jeg blir nesten flau, sier Tveit. Hun forteller at mange er glade for at vuggen har fått en moderne innpakning som passer inn med resten av interiøret. Ut i fra responsen å dømme vil so-ro-vuggen bidra til en ny vuggetrend blant nybakte foreldre.

 

– Jeg vil at alle skal forstå at det er en selvfølge å vugge barnet sitt forlengs, slik som so-ro-vuggen gjør, sier Tveit, som nå jobber for å imøtekomme etterspørselen i det norske markedet, samtidig som hun vil innta den amerikanske babyverden.

(Pressenytt)

 

Jurykjennelser, bilder, underlag:

Nyhetssaker, jurykjennelse, produktbilder med mer legges her kl 1700, onsdag 17. mars: http://www.norskdesign.no/merket-for-god-design/category285.html

(Dersom du ikke finner den aktuelle mottakeren på førstesiden, så bla deg bakover)

 

Film:

Se næringsminister Trond Giske uttale seg om norsk design her: http://www.norskdesign.no/video/10-aarets-beste-design-article13980-636.html

 

Kontaktpersoner:

* Mynorse, daglig leder Anne Morkemo, mobil 90 08 10 62

* Krabat, daglig leder Tom Arne Solhaug, mobil 92 44 82 84
* So-ro, daglig leder Ane Lillian Tveit, mobil 93 26 59 30, www.so-ro.com

* Norsk Designråd, prosjektleder for Merket for god design og Unge talenter, Eline Strøm-Gundersen, tlf. 23 29 25 70, esg@norskdesign.no

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

 

* Mer informasjon om Designdagen 2010: http://www.norskdesign.no/designdagen-2010/category8579.html

 

 

Merket for god design:

* Utmerkelsen er en anerkjennelse av vellykket bruk av design for å skape innovative produkter og løsninger, og er et kvalitetsstempel til bruk i bedriftens markedsføring.

* Alle typer masseproduserte produkter, tjenester og løsninger utviklet med en designer, til enten konsument- eller bedriftsmarkedet, og fra alle typer bransjer, kan søke. Dette inkluderer alle typer produkter, emballasje, visuelle profiler, nettsider, applikasjoner, samt møbler, tekstiler, mote og konfeksjon..

* De innsendte bidragene blir evaluert av en objektiv jury bestående av fagpersoner fra nordisk næringsliv og fra designbransjen. Juryeringsprosessen er strengt konfidensiell.

* Bedrifter og designere som ikke når opp til en utmerkelse, får en detaljert tilbakemelding fra juryen, i form av et konsultasjonsmøte.

(Kilde: norskdesign.no)

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak PRAMPA~1.JPG 21,27 kB (459x280)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 17.03.2010 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS