Designer fremtidens operasjonsstue i Oslo
Design er kanskje ikke det første folk flest tenker på når de ser for seg en operasjonsstue. Når fremtidens operasjonsstue nå skal utvikles på Rikshospitalet er det likevel nettopp designere, ingeniører og medisinsk personell som skal samarbeide på tvers av fagdisipliner og avdelinger. Dagens operasjonsstuer er et sammensurium av skjermer og kompliserte apparater, og fremstår som kaotiske. Designerne skal se på funksjonalitet og informasjonsflyt med friske øyne.
Målet er å skape et visjonært, holistisk konsept for fremtidens operasjonsstue, og en arbeidsplass som er bedre og mer oversiktelig for de ansatte. Det er Intervensjonssenteret, en forsknings- og utviklingsavdeling ved Oslo universitetssykehus, som står bak. Designdrevet innovasjonsprogram (DIP) har investert over 650 000 kroner for å støtte idéfasen i prosjektet.
– At helse og design hører sammen har vi allerede sett flere eksempler på. Et velfungerende helsevesen er noe vi alle har nytte av, men da må helsetjenestene være designet med brukeren, altså pasienten, i sentrum. Ved hjelp av designere kan helsesektoren tenke nytt rundt kompliserte problemstillinger. Designdrevet innovasjon kan levere radikale forbedringer uten å kreve store investeringer, sier Skule Storheill. Han er innovasjonsdirektør og ansvarlig for DIP i Norsk Designråd.
Ventelistesuksess ved Oslo universitetssykehus
DIP ledes av Norsk Designråd. I alt 15 prosjekter over nesten hele landet mottar til sammen i underkant av sju millioner kroner fra DIP i 2013. Totalt er det blitt delt ut 32 millioner kroner til 84 prosjekter over en femårsperiode og nå begynner suksesshistoriene for alvor å komme.
I fjor mottok Oslo universitetssykehus DIP-midler til et pilotprosjekt som skulle få ned ventetiden for brystkreftpasienter. Tidligere denne måneden ble resultatet av dette banebrytende DIP-prosjektet presentert: Pasienter som tidligere har måttet vente i opptil 12 uker på å få time til diagnose, blir nå innkalt i løpet av 48 timer. Dette er en reduksjon i ventetiden på imponerende 90 prosent.
(Pressenytt)
Her er alle årets DIP-mottakere: http://www.norskdesign.no/nyheter/syv-millioner-til-innovasjonsprosjekter-article25411-8849.html
Bildetekst:
FOKUS PÅ BRUKEREN: – Design som innovasjonsverktøy setter brukeren i sentrum. Det gir radikalt bedre produkter og tjenester, sier Skule Storheill i Norsk Designråd. Foto: Johnny Syversen
FAKTABOKS
Dette er Designdrevet innovasjonsprogram (DIP):
* Regjeringen har siden 2009 gitt øremerkede midler til Designdrevet Innovasjonsprogram (DIP).
* Norsk Designråd leder programmet i samarbeid med Norges forskningsråd og Innovasjon Norge
* Hensikten er å teste ut helt nye innovasjonsverktøy som bygger på systematiske brukerstudier og designmetodikk hvor målet er å øke treffsikkerheten og øke innovasjonsgraden i norske bedrifter og offentlige foretak.
* Gjennom å stimulere til kompetanseoppbygging og investeringer i idéfasen bidrar DIP til at nye produkter og tjenester gir økt konkurransekraft og enda større brukertilfredshet.
* Siden første utdeling har hele 624 virksomheter fra 90 bransjer søkt om til sammen 291 millioner kroner fra programmet.
* I løpet av fem år er det delt ut 32 millioner kroner til i alt 84 prosjekter.
Les mer på www.norskdesign.no/dip
Kontaktpersoner:
* Norsk Designråd, direktør FoU og innovasjonsprogrammer Skule Storheill, mobil 901 03 361
* Norsk Designråd, prosjektleder for DIP, Cathrin Blitzner Møller, mobil 982 19 427
* Oslo universitetssykehus, Erik Fosse, mobil 970 71 849