Bilsete fra Buskerud selges i 15 land
Buskerudbedriften HTS BeSafe fra Krøderen mottok Merket for god design under Designdagen 2008 onsdag 12. mars. På kjøpet fikk de også stor applaus fra en stappfull og feststemt storsal på DogA-senteret i Oslo.
Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd, er dagen da næringsliv og designere prises for vellykket nytenking og innovasjon. Merket for god design deles ut til både bedrift og designbyrå for særs gode designløsninger.
Toårig designprosess
I mai 2006 kom et nytt EU-direktiv som skal sikre barn opp til 135 cm når de sitter i bil. Norge innførte nye regler samme år, uten at det fantes bilbarnestoler som kunne oppfylle dem. Men nå har bilsetet BeSafe iZi Up gjort det mulig for foreldre å sikre barn helt opp til 12-årsalderen i bilen.
– For oss har kvalitet og sikkerhet vært avgjørende i produksjonen av dette bilsetet. I tillegg var det viktig å legge vekt på funksjonalitet og brukervennlighet. Vi ønsket å gjøre sikkerhet trendy, forteller daglig leder i HTS BeSafe, Hans Kristian Torgersen, som delte onsdagens designutmerkelse med den nederlandske designeren Willem Mees Van der Bijl.
Torgersen forteller at designarbeidet med stolen har tatt over to år, og at det kontinuerlig er blitt foretatt målinger og tester på bilsetet.
Eksportsuksess
– Hode, bryst og nakke er det aller, aller viktigste å beskytte. Utfordringene har mildt sagt vært store når ett og samme sete skal gi denne beskyttelsen både til en treåring og en tolvåring, sier Torgersen, som forteller at også brukervennlighet ovenfor foreldre har vært viktig.
– Alle som har hatt barn vet at regulering av bilseter kan være klønete, og vi ønsket å lage et sete som gjorde det enklest mulig også for foreldrene. Derfor har vi gjort det slik at barnet først kan plasseres i setet, mens justeringene kan gjøres etterpå. Barnet har også mulighet til å justere mye selv, sier han.
I tillegg til Merket for god design har BeSafe iZi Up også mottatt den europeiske designutmerkelsen IF Design. Torgersen forteller at stolen har fått en veldig godt mottagelse på markedet, og at den allerede er i salg i 15 land.
Strenge krav
Norsk Designråd har delt ut Merket for god design helt siden 1985. Stine Lunde-Aaltvedt, prosjektleder for priser og utmerkelser ved Norsk Designråd, forteller at fagjuryen stiller strenge krav til de innmeldte produktene.
– Terskelen for tildelingen av Merket for god design har alltid ligget høyt. Vi hadde 126 søkere i år, og mange av disse holdt høy kvalitet. Likevel var det bare 35 søkere som nådde helt opp. De som har fått Merket for god design i år har svært god grunn til å være stolte over jobben de har gjort, sier Lunde-Aaltvedt.
Designutstilling
Mellom 27. mars og 27. april arrangeres utstillingen ”Merket for god design og Unge talenter” i DogA; Norsk Design- og Arkitektursenteret i Oslo. Her vil samtlige av årets mottakere av Merket for god design stilles ut sammen med vinnerne av Hedersprisen for god design og Klassikerprisen for god design. De fire prosjektene som gikk til topps i Unge talenter-konkurransen vil også være representert, sammen med et utvalg arbeider av unge designtalenter.
Kontaktpersoner:
* Norsk Designråd, prosjektleder for Merket for god design, Stine Lunde-Aaltvedt, mobil 959 69 370, sla@norskdesign.no
* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, tlf. 23 29 25 57
* HTS BeSafe, daglig leder Hans Kristian Torgersen, mobil 952 82 800.
* Mer informasjon om Designdagen 2008: www.norskdesign.no
* Utmerkelsen er en anerkjennelse av vellykket bruk av design for å skape innovative produkter og løsninger, og er et kvalitetsstempel til bruk i bedriftens markedsføring.
* Alle typer masseproduserte produkter fra alle typer bransjer kan søke. I tillegg kommer alle typer emballasje, visuelle profiler, nettsider applikasjoner og løsninger, samt møbler, tekstiler, mote, konfeksjon, nettsider, applikasjoner og løsninger som tilfredsstiller kravene til Design for alle.
* De innsendte bidragene blir evaluert av en objektiv jury bestående av fagpersoner fra nordisk næringsliv og fra designbransjen. Juryeringsprosessen er strengt konfidensiell.
* Bedrifter og designere som ikke når opp til en utmerkelse, får en detaljert tilbakemelding fra juryen, i form av et konsultasjonsmøte.
(Kilde: norskdesign.no)