Ål får innovasjonshjelp til å lage et bedre bygdesentrum

PLANLEGGER. Prosjektleder Anne Nordheim i Ål kommune spiller en sentral rolle i kommunens Gnist-prosjekt. Foto: Mads Pålsrud/Growlab
Befolkningen i Buskerud-kommunen Ål blir stadig eldre. I forbindelse med planlegging av en omfattende utvidelse av helsetunet i kommunen, har det blitt tydelig at bygdas sentrum ikke fungerer optimalt verken for barn, voksne eller eldre.
– Vi får til mye bra; et levende kulturhus, en nasjonal produksjonsscene for dans, et 100 år gammelt, men fremdeles hipt forsamlingshus, et ildsjelrenovert meieri
og en populær kafé bygd på sosialt entreprenørskap og kulturelt mangfold. Men disse spredte, blinkende stjernene har få og dårlige romlige koblinger seg imellom, og de legger i liten grad premissene i sentrum, sier Anne Nordheim.
Om 25 år vil Ål mangle hele 2000 hender i helse og omsorg, ifølge SSBs framskrivinger. Som samfunns- og arealplanlegger og prosjektleder for bo- og blilystprosjektet i kommunen, vet Nordheim godt hvordan et velfungerende, attraktivt sentrum kan øke lokal bolyst. Nå gleder hun seg til å komme i gang med Gnist, DOGAs innovasjonsprogram.
– Vi har nå en gyllen mulighet til å utforske ulike løsninger, både knyttet til helsetunutbyggingen og til arbeidet med både sentrumsplan og samfunnsplan de kommende årene. Resultatene av dette Gnist-prosjektet kan påvirke utviklingen av Ål i lang tid fremover, sier hun.
Et problem mange deler med Ål
Innovasjonsprogrammet Gnist ledes av DOGA, og bidrar til bærekraftig utvikling av lokalsamfunn ved hjelp av design- og arkitekturfagene.
– De utfordringene Ål ønsker å løse, går igjen i mange norske kommuner: De mangler et velfungerende og bærekraftig sentrum. Gjennom Gnist får kommunen kompetanse, metoder og verktøy til å ta tak i utfordringene sine. Vi har tro på at Ål kommer fram til noe som vi alle kan lære av, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.
Denne troen deles av Anne Nordheim i Ål kommune.
– Vi har mange og store forhåpninger til deltakelsen i Gnist. Med god arkitektur- og designfaglig hjelp ønsker vi å etablere strukturer og fysiske rom som bidrar til at Ål får et mer aldersvennlig og inkluderende sentrum som bedre synliggjør vår identitet som en fjell- og kulturkommune. Samtidig ønsker vi å bli bedre på samfunnsplanlegging og tenke nytt omkring sammenkobling av tjenester og tilbud til innbyggerne, sier Nordheim.
Gir en vitamininnsprøyting
Hele 29 kommuner fra 11 fylker har søkt om å delta i årets Gnist-program. Det er ny rekord. Til slutt var det Halden, Moskenes, Nittedal, Ål og et kommunesamarbeid i Indre Namdal som vant igjennom med sine problemstillinger.
– Distriktskommuner har store muligheter for utvikling. Da er det viktig med gode verktøy for å skape vekst og nye løsninger. Gnist er et nyskapende og kraftfullt verktøy som kan gi en vitamininnsprøyting i det viktige omstillingsarbeidet, sier kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng.
Ål får eget innovasjonsteam
Ingeborg Apall-Olsen, rådgiver i DOGA, forteller at Gnist gir Ål anledning til å jobbe på tvers av egne siloer, samtidig som de bygger bånd til viktige private og ideelle aktører i lokalsamfunnet.
– Det er ikke kommunen som står i sentrum i Gnist, men derimot det å løse en utfordring i fellesskap. For å få til dette kobler vi på aktører med kompetanse på stedsutvikling fra blant annet design og arkitekturfagene. Innovasjonsmiljøer som ønsker å bidra kan ta kontakt med meg, sier hun.
Gjennom Gnist-programmet skal DOGA nå hjelpe Ål med å utforme og avholde en anskaffelsesprosess for å få på plass et innovasjonsteam med den riktige kompetansen. Før sommeren skal kommunen sammen med Buskerud fylkeskommune og DOGA velge ut det beste tilbudet.
(Pressenytt)
FAKTABOKS
Dette er Gnist:
Gnist er et innovasjonsprogram for kommuner som vil jobbe på nye måter med steds- og næringsutvikling. Kommunene kobles sammen med innovasjonsteam, som har design-, arkitektur- og stedsutviklingskompetanse, for å håndtere en konkret utfordring i sitt lokalsamfunn. Ved å ta utgangspunkt i eksisterende kvaliteter og ressurser og nye samarbeidskonstellasjoner med et bredt spekter av lokale aktører, kan innovative og bærekraftige muligheter åpne seg. På denne måten får kommunene ny kompetanse, metoder og verktøy til å ta tak i sine utfordringer, og snu dem til muligheter og nyskaping. Gnist-programmet mål er å bidra til mer attraktive og bærekraftige lokalsamfunn i hele landet.
Fylkeskommunene er sentrale støttespillere og bidrar til gjennomføring av programmet, sammen med Nasjonalt program for leverandørutvikling (LUP).
Årets Gnist-kommuner er Halden i Østfold, Moskenes i Nordland, Nittedal i Akershus, Ål i Buskerud og kommunesamarbeidet Indre Namdal i Trøndelag.
Kontaktpersoner:
* Design og arkitektur Norge, rådgiver Ingeborg Apall-Olsen, mobil 91 57 31 02, epost iao@doga.no
* Ål kommune, prosjektleder i Bu- og blilyst Anne Nordheim, mobil 41 18 17 65
Bildetekster:
PLANLEGGER. Prosjektleder Anne Nordheim i Ål kommune spiller en sentral rolle i kommunens Gnist-prosjekt. Foto: Mads Pålsrud/Growlab
WORKSHOP. Hvordan kan Sundre bli et generasjonsvennlig sentrum er temaet for denne workshopen. Foto: Ål kommune
FOLKELIV. Ål viser seg fra sin beste side. Foto: Vegard Breie/Ål kommune


