29 designutmerkelser til Akershus
– Det har uten tvil vært en utvikling innen norsk design. Også i Akershus er det stadig flere bedrifter som bruker design for å utvikle konkurransedyktige produkter, tjenester og løsninger. Dette gjenspeiler seg i kvaliteten på søknadene vi mottar, sier Marte Grevsgard i Norsk Designråd, som er prosjektleder for Merket for god design.
Blant tidligere mottakere fra Akershus finner vi Cisco, tidligere Tandberg, som i tillegg til å være storgrossist av designmerker også fikk selveste Hedersprisen for god design i 2011. Hvalstad-bedriften Krabat, som har fått mye oppmerksomhet for sine hjelpemidler for barn med funksjonsnedsettelser, har mottatt Merket for god design en rekke ganger.
Tar pulsen på næring i vekst
Et rekordhøyt antall interaktive designprosjekter er innmeldt til Merket for god design 2012. – Her har vi mottatt hele 24 søknader i år – noe som er ny rekord i de ti årene kategorien har eksistert, sier Grevsgard.
Hun mener Merket for god design tar pulsen på en næring i vekst. – Norge er langt fremme på å skape digitale løsninger som gjør hverdagen vår bedre. Takket være interaksjonsdesign får vi hele tiden nye og enklere verktøy som tilfredsstiller de behovene og ønskene vi har. Interaktivitet og brukeropplevelser kan bli vår nye olje, sier Grevsgard.
Suksesshistorien fra Lysaker
Best av alle mottakerne av Merket for god design våren 2011 var en banebrytende sammenfletting av videokonferanse, dataskjerm, bordtelefon og dokumentkamera. Under Designdagen 2011 fikk Cisco, tidligere Tandberg, selveste Hedersprisen for god design for EX90. Senere på året vant de også den eksklusive internasjonale prisen Red Dot Best of the Best
Snorre Kjesbu, divisjonsdirektør i Cisco, forteller at Tandberg gjennom en årrekke har bygget opp et av landets sterkeste interne designmiljøer innen industri- og interaksjonsdesign. I dag har Cisco gjennom Tandberg en global markedsandel på hele 53 prosent innen visuelle konferanser og telepresence – og vokser stadig.
– Dette viser hvor viktig det er å satse på god design. Våre designere og utviklere har sammen utformet produktene som utgjør vår unike identitet, fastslår Kjesbu.
Rekordoppkjøp
En identitet så sterk og attraktiv at Cisco i 2009 lot seg friste til å gjennomføre sitt største oppkjøp utenfor USA. 19 milliarder kroner kostet Tandberg, og ifølge administrerende direktør John Chambers er dette det beste oppkjøpet Cisco noensinne har gjort.
Etter oppkjøpet har Tandberg-miljøet fått muligheten til å påvirke et globalt gigantkonsern med 70 000 ansatte. Tandbergs første designer, Hallgrim Sagen er en av lederne for Ciscos designavdeling med over 40 ansatte, mens Ciscos største utviklingsmiljø utenfor USA styres fra Lysaker.
– Å vinne Hedersprisen var veldig gøy – og svært viktig for oss i en integreringsfase med Cisco. Prisene ble virkelig lagt merke til internt i Cisco. Vi fikk ekstra tyngde og pondus innad i konsernet, sier Kjesbu.
EX90 til himmels
Han forteller at EX90 kostet om lag 100 millioner kroner å utvikle, men at produktet raskt gikk i pluss. – Bare ett år etter lanseringen var EX90 blitt vårt neststørste produkt. Salget er dobbelt så høyt som selv våre mest optimistiske forhåndsanslag, og vi er optimister av natur, smiler Kjesbu.
Merket for god design deles ut 18. april 2012 under Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd der næringsliv og designere prises for vellykket nytenking og innovasjon.
(Pressenytt)
* Mer informasjon om Designdagen 2012: http://www.norskdesign.no/designdagen-2012/category8810.html
* Nyhetssaker, jurykjennelse og produktbilder fra tidligere års utdelinger ligger her: http://www.norskdesign.no/merket-for-god-design/category285.html
Bildetekster:
NÆRING I VEKST: – Interaktivitet og brukeropplevelser kan bli vår nye olje, sier Marte Grevsgard i Norsk Designråd. Her sammen med en av de fremste suksesshistoriene på dette feltet i Norge: Snorre Kjesbu i Cisco, tidligere Tandberg, og telepresencesystemet EX90. Foto: Johnny Syversen
HUSDESIGNER: – Våre designere og utviklere har sammen utformet produktene som utgjør vår unike identitet, sier Snorre Kjesbu i Cisco. Her med Hallgrim Sagen, en av lederne for selskapets interne designavdeling. Foto: Johnny Syversen
LYKKELIGE VINNERE: Fra utdelingen av Hedersprisen for god design 2011. Fra venstre Morten Iveland, Snorre Kjesbu, Gaute Hovdal, Hallgrim Sagen, Simen Andresen og Ivan Marius Kristiansen. Hovedjury og prosjektleder for Merket for god design gratulerer vinnerne. Foto: Johnny Syversen.
Kontaktpersoner:
* Norsk Designråd, prosjektleder Marte Grevsgard, tlf. 23 29 25 62, mobil 917 74 683
* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971
* Utmerkelsen er en anerkjennelse av vellykket bruk av design for å skape innovative produkter og løsninger, og er et kvalitetsstempel til bruk i bedriftens markedsføring.
* Alle typer masseproduserte produkter, tjenester og løsninger utviklet med en designer, til enten konsument- eller bedriftsmarkedet, og fra alle typer bransjer, kan søke. Dette inkluderer alle typer produkter, emballasje, visuelle profiler, nettsider, applikasjoner, samt møbler, tekstiler, mote og konfeksjon..
* De innsendte bidragene blir evaluert av en objektiv jury bestående av fagpersoner fra nordisk næringsliv og fra designbransjen. Juryeringsprosessen er strengt konfidensiell.
* Bedrifter og designere som ikke når opp til en utmerkelse, får en detaljert tilbakemelding fra juryen, i form av et konsultasjonsmøte.
(Kilde: norskdesign.no)
tandberg hallgrim og snorre.jpg 3,22 kB (4000x2667)
ex90 hedersprisutdeling.jpg 6,45 kB (3000x1887)