Storsatsing på fuktovervåking får innovasjonsstøtte
Designmetodikk er i vinden, og DOGA oversvømmes av søknader fra virksomheter som ønsker støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Blant søkerne som slapp gjennom nåløyet i år finner vi Verdal-bedriften Sensor Innovation.
– Designdrevet innovasjon er viktig for å utvikle bærekraftige og lønnsomme løsninger i en utfordrende tid for norsk næringsliv. Ved å innovere med utgangspunkt i brukernes behov, kan resultatet bli både rimeligere og bedre enn ved mer tradisjonelle metoder, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.
Enklere fuktovervåking
God fuktovervåking kan forlenge bygningers levetid med flere tiår og spare millioner av kroner. Likevel er installasjon av fuktmålere en kompleks prosess som krever både kunnskap og samspill mellom mange ulike aktører i byggeprosessen.
Sensor Innovation i Verdal ønsker å fjerne dagens flaskehalser og gjøre det lettere å installere sensorer på riktig måte. Derfor har teknologiselskapet engasjert EGGS, som er en del av Sopra Steria, for å lede en designprosess som skal studere brukerne og forenkle kundereisen.
Målet er å komme fram til en mer selvbetjent og automatisert løsning som enkelt kan monteres og brukes av en rekke ulike fag- og sluttkunder. Samtidig skal Sensor Innovation øke produksjonskapasiteten til 100 000 sensorer årlig.
Juryen uttaler at prosjektet er solid og svarer på et kjent og tydelig behov.
«Innovasjonen ligger i å skape en skalerbar og intuitiv løsning tilpasset komplekse bygg, med betydelig eksportpotensial. Prosjektet kan bli en viktig aktør innen fuktovervåkning og bidra til å hindre lekkasjer, redusere energiforbruk og forlenge bygningers levetid,» står det i juryuttalelsen.
Prosjektet får 450 000 kroner fra DOGA.
66 prosent flere søkte i år
Totalt 23 innovasjonsprosjekter deler i år på i alt 12 millioner kroner i støtte fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Pengene går til å involvere designere allerede i idéfasen av innovasjonsprosjektene. Dette er 15. gang DOGA støtter norske innovasjonsprosjekter. Hele 170 virksomheter søkte om midler i år, en oppgang på 66 prosent fra i fjor.
– Målet vårt er å gjøre norsk innovasjon mer brukersentrert og tverrfaglig. Jo tidligere designmetodikk og brukerstudier kommer inn i et prosjekt, desto dypere blir forståelsen av de reelle behovene og ønskene til de som er i målgruppen. Da øker også treffsikkerheten, noe som gir bedre produkter og tjenester, sier Anne Elisabeth Bull. Hun leder arbeidet med designdrevet innovasjon i DOGA.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
* Sensor Innovation AS, Bjørge Nesset, mobil 45 83 17 82, bjorge.nesset@sensorinnovation.no
* Design og arkitektur Norge, leder for designdrevet innovasjon, Anne Elisabeth Bull, mobil 90 61 95 19, aeb@doga.no
Bildetekster:
INNOVASJONSMILLIONER. Næringsminister Cecilie Myrseth (t.h.) og Anne Elisabeth Bull i DOGA deler ut 12 millioner kroner gjennom Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Her sitter de på dekket til en av flytebadstuene til KOK, én av de 23 mottakerne av støtte i år. Foto: Morten Brakestad
* Designdrevet innovasjon er en metode for nyskaping som setter brukernes behov i sentrum. Gjennom brukertesting, prototyping og tverrfaglige samarbeid sørger metoden for mer treffsikre løsninger.
* Designdrevet innovasjon gir dyp forståelse av kunder og brukere og kan bidra til høyere salg, økte markedsandeler og nye bruksområder og kundegrupper.
* DOGA deler ut økonomisk støtte til virksomheter gjennom Designdrevet innovasjonsprogram (DIP), slik at de kan involvere designere i idéfasen av innovasjonsprosjekter.
* DIP skal bidra til ny kompetanse om designdrevet innovasjon – og lede til nye produkter, tjenester, prosesser eller organisasjonsformer.
* Siden 2009 har Design og arkitektur Norge (DOGA) delt ut 117,5 millioner kroner til totalt 283 prosjekter.
* Les mer om DIP og resultater som er oppnådd her: http://www.doga.no/dip
Sensor Innovation bilde 3 Risiko_Blokkert nedløp.jpeg 4,43 MB (5279x3744)
Sensor Innovation bilde 2 Risiko_Aldrende kompakttak.jpeg 2,30 MB (4988x3648)