Mer innovasjonsjubel for arkitektbransjen?
Men det haster! Fristen for å sende inn bidrag til Innovasjonsprisen for universell utforming 2015 er allerede fredag 31. oktober. Det er også mulig å nominere andre.
– Jeg vet at det foregår spennende, inkluderende byggeprosjekter i Norge. Disse fortjener å løftes fram, slik at de kan være en ledestjerne og et eksempel til etterfølging, sier Onny Eikhaug, programleder i Norsk design- og arkitektursenter. Prisen gis til løsninger og arealer som er laget slik at alle kan bruke dem.
Fra grå stubbe til oase
I mange år var Akersgata og Fredensborgveien bundet sammen av en anonym trapp og en stusselig, grå parkeringsplass. Kontrasten til dagens moderne og inkluderende parkanlegg er enorm.
Den daværende eieren, Høegh Eiendom, bestemte seg for å skape et attraktivt byrom ut av den triste og forlatte stubben. Høydeforskjellen på plassen var på hele sju meter. Å gjøre dette om til et åpent og tilgjengelig parkanlegg var en formidabel utfordring.
Slynget sti i bratt terreng
Landskapsarkitektene i Østengen & Bergo ble satt på saken. En slynget gangvei ble anlagt gjennom plassen – den ble en forutsetning for den identiteten og karakteren som Schandorffs plass skulle få, i tillegg til at den åpnet det bratte byrommet for barnevogner, syklister og rullestolbrukere.
Underveis er det rikelig med hvileplasser, møteplasser og grøntarealer. Håndløpere og rekkverk gjør turen langs den svingete gangveien tryggere, og hele veien fungerer kanter og fasader som naturlige ledelinjer. Fargevalgene gir kontraster som gjør det enklere for svaksynte å orientere seg, mens underlaget er laget av sklisikre materialer.
Da Schandorffs plass sto ferdig donerte Høegh Eiendom plassen til Oslo kommune.
Fra margarin til melketenner
Går det egentlig an å skape en inkluderende og moderne barnehage ut av et forlatt fabrikklokale fra 1920-tallet? Det korte svaret er ja!
Da Oslo kommune og Bydel Sagene ønsket å bygge en stor barnehage i en bevaringsverdig tidligere margarinfabrikk, ble Nav AS Arkitekter satt på saken. Resultatet ble en barnehage som til tross for enkelte mangler likevel er et svært godt eksempel på hvordan eldre bygningsmasse kan romme universelt utformede løsninger.
Støyvern for store og små
Alt fra trapper, bad og garderober til bord, stoler, hyller og vinduer er bygget lavt slik at de kan brukes av barn. Lokalene er lyse og oversiktlige, med gjennomgående sikt fra den ene enden av bygget til den andre. Farge og grafikk brukes for å skille mellom avdelingene.
At noen dusin småbarn ikke akkurat går stille i dørene er det også tatt hensyn til. Gulvene er utstyrt med gummibelegg, veggene i bygningskjernen er dekket med akustisk panel og takene i alle rommene har akustiske plater. Dette gir en svært effektiv støyskjerming.
Det ble også rom for en rekke andre universelle tiltak: De fleste sonene i bygningen er tilgjengelig også med rullestol, takbjelkene har gul pleksiglassbeskyttelse, heisen har tale og alle branndører er sikret slik at ingen kan havne i klem.
Tverrfaglig nøkkel til verdiskaping
Knut Hovland i TUPELO er både juryleder og kategorileder for arkitektur. Han mener tverrfaglighet – å få det beste ut av de forskjellige fagfeltene – tilfører en ny dimensjon til nyskapingsprosesser.
– Det finnes det mange eksempler på at en inkluderende tilnærming kan gi unike resultater. Når ulike fagdisipliner kommer sammen for å jobbe med universell utforming, kan vi få løsninger ingen har sett maken til før. Da snakker vi reell, verdiskapende innovasjon, sier Hovland.
Myteknusing
Onny Eikhaug forteller at en viktig målsetting med prisen er å synliggjøre innovasjonspotensialet som ligger i universell utforming gjennom å løfte fram de gode eksemplene som vi alle nyter godt av.
– Universell utforming er lovfestet innenfor en rekke områder i Norge. Selv om vi har kommet langt på dette feltet, er det fremdeles lav kunnskap og interesse hos mange fagpersoner, politikere og beslutningstakere i både privat og offentlig sektor. Det er på høy tid at vi knuser mytene om universell utforming, understreker Eikhaug.
(Pressenytt)
Her kan du søke om – eller nominere noen til – Innovasjonsprisen for universell utforming 2015:https://easyfact.wufoo.com/forms/innovasjonsprisen-for-universell-utforming/
Les om alle vinnerne fra 2011 her:http://www.norskdesign.no/finalister-2011/category8818.html
Se kortfilm om 2011-vinnerne her:http://www.norskdesign.no/alt-om-prisen/verdien-ved-a-vinne-prisen-article18507-8781.html
Kontaktperson:
* Norsk design- og arkitektursenter, programleder Onny Eikhaug, mobil 992 92 500
Bildetekster:
MØTEPLASSEN FOR ALLE: Oslo har fått et moderne parkanlegg der alle kan ferdes med letthet. Schandorffs plass ga Høegh Eiendom og Østengen & Bergo kategoriseier i landskapsarkitektur i 2011. Foto: Norsk design- og arkitektursenter
FOR DE MINSTE: Bevaringsverdige bygninger er intet hinder for universell utforming. Margarinfabrikken barnehage og NAV AS Arkitekter vant arkitekturkategorien til Innovasjonsprisen for universell utforming 2011. Foto: Norsk design- og arkitektursenter