presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2015:

Hedrer fire norske interiørinnovasjoner

  Publisert: 15.04.2015 07:25 - av  Henning Poulsen
Oslo: Mokasser og Gudbrandsdalens Uldvarefabrik strekker grensene for hva både en sofa og et møbelstoff kan være. Rodeo har utviklet en stol som revolusjonerer måten du sitter på. SG Armaturen har skapt en vippbar downlight som setter konkurrentene i skyggen. Nå hedres de med Merket for god design.

Onsdag ettermiddag mottok Mokasser, Gudbrandsdalens Uldvarefabrik, Rodeo Holding og SG Armaturen den ettertraktede designutmerkelsen på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA). Utdelingen skjedde på Designdagen, landets viktigste møteplass for designbransjen, næringsliv og offentlig sektor.

 

– Bruk av designkompetanse har blitt en nødvendighet for å lykkes nesten uavhengig av hvilken bransje du er i og hvilke målgrupper du retter deg mot. Mottakerne av Merket for god design 2015 viser at de kan løse samfunnsutfordringer og skape innovative, lønnsomme produkter og tjenester, sier Thea Mehl. Hun er prosjektleder for designutmerkelser i Norsk design- og arkitektursenter, som står bak prisene.

 

Mokasser: Innovasjonstrykk i møbelbransjen

Møbelprodusenten Mokasser valgte å tenke utenfor boksen da behovet meldte seg for å fornye porteføljen. Resultatet er en oppsiktsvekkende norsk møbelinnovasjon innen både form og tekstil.

 

– I møbelbransjen er det avgjørende å være innovativ, og da må du utvikle møbler fra bunnen av. Mokasser eies og drives av designere. Vår visjon er å ligge i forkant på design, sier daglig leder Paul van Wonderen. Han forteller at Mokasser alltid er på utkikk etter nye designkonsepter.

 

Unike buer

Det var designeren Atle Tveit som først presenterte Mokasser for det som etter hvert skulle bli sofaen Prins. Møbelbedriften falt for muligheten som lå i designet til å utvikle et modulbasert sofasystem med helt nye løsninger innen trekking og søm. Formene var så runde at det ble vanskelig å trekke sofaen på tradisjonell måte.

 

Derfor gikk Mokasser til Gudbrandsdalens Uldvarefabrik og designer Pia Bjørnstad. De endte opp med et helt nytt og innovativt møbelstoff med tydelig struktur og dybde, laget med ull, mohair og elastan. Stoffet kan strekkes 10 prosent i begge retninger, noe som gjør det mulig å lage runde flater nesten uten synlige sømmer.

 

I jurykjennelsen står det at Prins, med sine kontraster mellom rene linjer og buede vanger, har «et unikt uttrykk i en kategori preget av rektangulære former og rake linjer». Juryen mener også at sittekomforten er overraskende god.

 

Gudbrandsdalens Uldvarefabrik: Trengte tøyelig nyvinning

Historien om sofaen Prins er også historien om møbelstoffet Prinsdal, som kan bli en etterlengtet ny internasjonal salgssuksess for Gudbrandsdalens Uldvarefabrik. Også møbelstoffet hedres nå med Merket for god design.

 

– Markedet har virkelig manglet et vevet ullstoff med superstretch. Stadig flere møbler designes med utfordrende former. Dette stiller virkelig store krav til stoffets elastisitet, sier markedsdirektør Margrethe K.R. Kielland.

 

Pia Bjørnstad og Gudbrandsdalens Uldvarefabrik måtte først konstruere et garn med de riktige egenskapene. Deretter måtte de utvikle en vevskonstruksjon som var slitesterk og elastisk begge veier. Et stort stykke arbeid ble også lagt ned i veveprosessen, slik at resultatet skulle bli likt fra parti til parti.

 

Suksesslansering

– Vi bruker moderne og fleksibel teknologi samt dyktige designere for å lage nye tekstiler. Dette har ikke vært en enkel prosess, men designteamet har vært engasjerte, kreative og holdt kontroll med alle prosessene i produksjonen, forklarer Kielland.

 

Møbelstoffet Prinsdal ble lansert på Stockholmsmessen 2015 og har fått stor oppmerksomhet av både kunder og konkurrenter. – Vårt mål er å skape unike produkter som gir merverdi for kundene. Når en rekke produsenter allerede nå ønsker å ta Prinsdal inn i sitt faste sortiment, er dette det største komplementet vi som tekstilprodusent kan få, fastslår Kielland.

 

Rodeo: Sunnere skolesitting

Tenåringsgutter sitter i snitt 90 timer i uken, og de siste årene har antall unge med ryggproblemer økt kraftig. Fysioterapeut Frode Skretting bestemte seg for å utvikle en stol som gir sunnere, mer aktiv sitting. Nå testes nyvinningen ut ved en rekke barneskoler.

 

– 210 elever i 5. – 7. klasse ved Bø, Varhaug og Høyland skole har sittet på «Rodeo» hver skoledag siden august i fjor. I disse dager er vi i gang med å teste ryggstyrke, balanse og bevegelse hos disse barna som del av en bacheloroppgave. Det blir spennende å se hvilken effekt vi finner. Lærerne melder i alle fall om roligere, mer konsentrerte barn, sier Skretting.

 

I 2011 gjorde han målinger av skoleelever som hadde sittet på terapiballer i klasserommet i forbindelse med sin egen masteroppgave i allmennfysioterapi. Konklusjonen var at elevene fikk betydelig sterkere ryggmuskler og bedre balanse av å sitte på terapiball. Imidlertid opplevde elever og lærere at ballene tok for stor plass og virket til tider forstyrrende på undervisningen.

 

– Formidable designinvesteringer

Snart satt elevene på vanlige stoler igjen, og Skretting hadde fått noe å tenke på. Han ville lage et nytt stolkonsept med de samme positive helsegevinstene som terapiballer, men som tar mindre plass i et klasserom eller på et kontor. Gjennom det nyopprettede selskapet Rodeo Holding innledet han samarbeid med flere designbyråer.

 

– Designinvesteringene har vært formidable for et lite gründerselskap, men helt avgjørende for å utvikle konseptideen min til et reelt og unikt produkt. Samarbeidet med designerne har bidratt til å få med bruker- og kundeperspektivet i utviklingen av Rodeo. Det hjalp oss også med å få offentlig støtte og oppmerksomhet gjennom mediene, forteller Skretting.

 

Hareide Design fikk jobben med å utvikle stolen. De har brukt en grensesprengende ny 3D-lamineringsteknikk utviklet av tyske Danzer for å lage de to skallene som stolen består av. Skallene freses sammen med skjulte aluminiumsbolter, noe som gir en solid og sterk kuleform der sidene er fjernet. Rommet under setet kan brukes til å oppbevare bøker eller skolesekk.

 

Kø for å sitte i salen

– Du sitter på stolen som du ville sittet i en sal. Stolens runde form inviterer både barn og voksne til lek, bevegelse og aktiv sitting. Slik styrker du kjernemuskulaturen og forebygger vond rygg og nakke, sier Skretting.

 

Rodeo ble lansert på møbelmessen i Stockholm tidligere i år, og interessen var stor. Det formet seg raskt en kø foran Rodeo-standen med folk som ville prøvesitte på den iøynefallende stolen. Hittil har gründerbedriften solgt i underkant av 600 stoler til lokale bedrifter, kommunale foretak og privatpersoner i Rogaland.

 

– Akkurat nå handler alt om å få dokumentert den helsemessige effekten av å bruke stolen. Når dette er på plass har vi et svært godt utgangspunkt for å få Rodeo inn på skoler og arbeidsplasser over hele landet, sier Skretting.

 

SG Armaturen: Markedsutvikling i lysets hastighet

De fleste downlights beveger seg ikke så mye der de henger i taket, men markedet for downlights beveger seg til gjengjeld svært raskt. Økt konkurranse og tilgang på ny teknologi gjorde at SG Armaturen, som holder til i Lillesand, så behovet for en ny type downlights.

 

– For oss er god design ensbetydende med en prosess der brukeren står i sentrum og der både funksjon og estetikk er godt ivaretatt. Vi introduserte første generasjon med lavtbyggende LED-downlights i 2010, men allerede et par år senere var de gammeldagse, forteller Asle Åsmul, utviklingssjef i SG Armaturen.

 

Innovativ vipp

Selskapets interne designere skred til verks. De kom opp med en innovativ gyrovippefunksjon. Den lar brukeren vippe lampen ved å trykke hvor som helst på omkretsen. Dermed kan lyset rettes i hvilken som helst retning, i motsetning til hva som er mulig å få til med konkurrentenes sentervipp- og sidevippløsningene.

 

– Fordi utviklingen innen LED-lamper går så raskt ventet vi så lenge vi kunne med å bestemme komponentvalg. n annen utfordring var å holde Junistar Gyro mest mulig hemmelig fram til lansering. Da konkurrentene plutselig begynte å markedsføre produkter med «gyro» i navnet skjønte vi at vi hadde lekket for mye, forklarer Åsmul.

 

Sluttresultatet fikk designjuryen til å stråle: «Denne LED-spoten har mye vakrere fremtoning enn andre downlights. Den har ingen synlige bøyler eller skruer, noe som bidrar til et sobert og eksklusivt uttrykk. Materialvalg og finish holder et høyt nivå», skriver juryen i sin kjennelse.

 

Salgssuksess og miljøgevinst

Junistar Gyro ble lansert på Eliaden juni i fjor, og ble raskt en suksess for Lillesand-produsenten. Ni måneder etter lansering selger den mer enn tre ganger så mye som SG Armaturens nest mest solgte downlight.

 

Åsmul håper nyvinningen kan bidra til at flere nordmenn skifter ut energisløsere hjemme og på jobben. Ved å gå over fra glødepærer til LED sparer man 80-90 prosent av strømforbruket. Junistar Gyro-produktene som er solgt hittil gir en reduksjon i strømforbruket i Norge tilsvarende den energien som kreves for å holde 15 000 elbiler i drift, ifølge produsentens beregninger.

 

– Nordmenn bruker fremdeles veldig mye strøm på belysning bygget på 1800-tallsteknologi. Vi jobber hardt med å utvikle produkter som gir like bra kvalitet på lyset, og med Junistar Gyro har vi nådd en ny milepæl. Jeg har ikke hørt om noen som vil tilbake til 1800-tallet etter å ha prøvd lysteknologi fra 2010-tallet, sier Asle Åsmul.

(Pressenytt)

 

* Designdagen 2015 streames på doga.no fra klokken 09.00 onsdag 15. april. Priser og utmerkelser deles ut på ettermiddagen.

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Mokasser, daglig leder Paul van Wonderen, mobil 924 21 861

* Rodeo Holding, gründer Frode Skretting, mobil 977 62 440

* Gudbrandsdalens Uldvarefabrik, markedsdirektør Margrethe K.R. Kielland, mobil 400 67 408

* SG Armaturen, utviklingssjef Asle Åsmul, mobil 928 11 134

* Norsk design- og arkitektursenter, kommunikasjonsrådgiver Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639

 

 

FAKTABOKSER:

 

Merket for god design:

* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk design- og arkitektursenter

* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter

* Bedrifter og designbyrå hedres for produkter eller løsninger som de har utviklet i fellesskap

* I år var det 128 søkere

* 15. april mottar 43 av disse Merket for god design

* Av disse er fire nominert til Hedersprisen for god design

* Mer informasjon om Merket for god design: http://www.doga.no/merket

 

 

Bildetekster:

Mokasser og Atle Tveit mottok Merket for god design for Prins. Foto: Mokasser

 

Rodeo Holding og Hareide Design mottok Merket for god design for stolen Rodeo. Foto: xx

 

SG Armaturen mottok Merket for god design for Junistar Gyro. Foto: Arild de Lange Nilsen

 

Gudbrandsdalens Uldvarefabrik og Pia Bjørnstad mottok Merket for god design for det elastiske møbelstoffet Prinsdal. Foto: Gudbrandsdalens Uldvarefabrik


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 15.04.2015 07:25
Teknisk løsning ZEVS AS