presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2014:

Buer, bunadspledd og hyllerevolusjon

  Publisert: 02.04.2014 08:26 - av  Henning Poulsen

Pur Norsk mottar Merket for god design for Abel.

 

Svenheim Møbelindustri og Torsteinsen Design har mottatt Merket for god design for FIX.

 

Mandal Veveri og Andreas Engesvik har mottatt Merket for god design for Bunadspledd.

 

Oslo: Pur Norsk har utviklet et hyllesystem som kan bli en ny møbelklassiker. Svenheim Møbelindusti utfordrer alle våre forestillinger om hvordan arbeidsplassen skal se ut med sine buede kontormøbler. Mandal Veveri har utviklet den nyskapende salgssuksessen Bunadspledd. Nå hedres de med det ettertraktede Merket for god design.

Utmerkelsene blir delt ut onsdag 2. april i Oslo under Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd. – Merket for god design gis til de mest innovative og modige bedriftene og designerne i Norge akkurat nå, sier Line Aandal Røijen, prosjektleder i Norsk Designråd.

 

Pur Norsk: Fra promotør til produsent

Etter å ha promotert og solgt norsk design siden 2006 ønsket osloselskapet Pur Norsk å utvikle sin egen produktportefølje. Resultatet så langt er et genialt enkelt møbelsystem som kan bli en ny norsk eksportsuksess.

 

– Vi så at det var et marked for et fleksibelt hyllesystem som kunne møte folks ulike behov. Det fantes ikke noe norsk produkt vi kunne ta inn som fylte disse kravene, så da bestemte vi oss for å designe vårt eget hyllesystem, sier Lasse Altern Halvorsen, som driver Pur Norsk sammen med Marianne Lien.

 

En forutsetning for Pur Norsk er å tenke norsk i alle ledd. Siden Norge er et høykostland var utfordringen å få en konkurransedyktig pris på det nye møbelsystemet. Derfor ble enkelthet en viktig rettesnor under hele utviklingsløpet.

 

– Det finnes også flere fordeler med å produsere alt i Norge. Det gir oss nærhet til produktet og gjør at vi enklere kan sikre kvaliteten. Lokal tilvirking betyr også at vi kan produsere i små opplag etter behov, og dessuten sparer vi miljøet for unødig transport, sier Marianne Lien.

 

Unik fleksibilitet til storbyhjem

Resultatet heter Abel, og er et møbelsystem som er lett å montere og tilpasse. Systemet passer spesielt godt i urbane hjem, der best mulig plassutnyttelse er alfa omega. Ulike lengder på lister og hyller gir stor fleksibilitet. Listene griper kun i bakkant av hylleplatene, noe som gir full utnyttelse av hele hyllen i tillegg til et rent og stramt visuell inntrykk. Det er lett å bygge på og utvide systemet. Hyllene skyves inn og låses mellom listene uten bruk av skruer eller andre løse festeordninger.

 

Abel ble lansert høsten 2012, og tilbakemeldingene fra markedet har vært svært positive. Norsk kulturråd har utstyrt foajé og resepsjon med det norske møbelsystemet, og salget øker både i butikk og nettbutikk.

Designjuryen er også mektig imponert: ”Abel kan bli et ikon innen norsk design og produktet har stort kommersielt potensial,” står det i jurykjennelsen.

 

Svenheim Møbelindustri: Eksklusiv bue

Det moderne kontorlandskapet er fullt av kanter: Skrivebordskanter, hyllekanter, skapkanter. Hvorfor må det egentlig være slik?, spurte Svenheim Møbelindustri. Nå har de sammen med Torsteinsen Design utviklet en unik serie med buede kontormøbler.

 

– De fleste kontormøbler er preget av farger og overflater som til enhver tid er moderne. Den formmessige og estetiske variasjonen er svært begrenset, og mange møbelserier ligner til forveksling på hverandre. Vi ønsket å stå tydelig fram og skille oss ut, sier markedssjef Harald Heslum.

 

I 2011 begynte derfor Svenheim Møbelindustri å forske på nye teknikker for å lage buede hjørner på platemøbler. Produsenten innså raskt at dette åpnet en hel verden av muligheter. Det gjorde også Fredrik Torsteinsen, den ene halvdelen av mann-og-kone-byrået Torsteinsen Design. Den nye produksjonsteknikken gjorde at møbeldesigneren fikk inspirasjon og ideer til en serie unike, eksklusive kontormøbler.

 

Banker på eksportdøren

Sammen utviklet de FIX, et fleksibelt møbelsystem som kan brukes både på kontoret og i hjemmet. Her er hjørnene ikke laminerte, men konstruert med innvendig gjæring, noe som bidrar til å holde produksjonskostnadene på et forsvarlig nivå. Utformingen og fargevalget oser eleganse, og ligner ikke på noe annet møbel på kontormarkedet.

 

FIX ble lansert for litt over ett år siden, og har rukket å bli lagt merke til i markedet. Serien er blitt kåret til månedens NIL-produkt og ble utnevnt til årets produkt av bransjeforeningen Norsk Industri Møbel + Interiør. Senere denne måneden skal Svenheim Møbelindustri vise fram sitt buede mesterverk på den viktige messen iSaloni i Milano.

 

– Vi tror dette kan åpne dører for oss til eksportmarkedet. FIX har potensialet til å bli en internasjonal hit, sier Heslum.

 

Mandal Veveri: Design som konkurransefortrinn

Mandal Veveri er blitt en gjennomgangsfigur under den årlige utdelingen av Merket for god design. I år mottar de like godt to utmerkelser, både for ny visuell identitet og for sitt svært populære Bunadspledd.

 

– Det er utrolig stas å motta Merket for god design to ganger i år. Design ligger til grunn for alt vi gjør, og gir oss et konkurransefortrinn som gjør at vi klarer å drive lønnsom tekstilproduksjon i ett av verdens dyreste land, sier produktutvikler Lisa Østvedt Gustafsson.

 

Hyllest til folkedrakten

Historien bak bunadspleddet startet med at designer Andreas Engesvik, en av grunnleggerne i nå nedlagte Norway Says, tok kontakt med Mandal Veveri. Han hadde studert kjærestens setesdalsbunad og fått ideen til et pledd inspirert av norsk bunadstradisjon. Det ble en god match. Mandal Veveri er nemlig storleverandør av bunadsstoff og sitter på et enormt kartotek over farger og mønstre som brukes i bunader over hele landet.

 

Sammen gikk de i gang med å designe pledd inspirert av bunader. Målet var å utvikle produkter som kunne passe inn i en moderne interiørstil, men samtidig være en hyllest til norske folkedrakttradisjoner.

 

Selges på alle kontinenter

– Samarbeidet med Andreas var en fryd. Han var veldig flink til å lytte til oss som fagfolk på tekstil og ull. Samtidig var han veldig klar og tydelig på hva han ønsket å skape, og vi lærte veldig mye av å jobbe med ham, forteller Gustavsson.

 

Resultatet ble et pledd som er vevet i en teknikk som gjør det både tynt og luftig. Pleddet består av 100 prosent ull, og kan draperes både rundt skuldrene eller over et møbel.

 

Bunadspleddene ble lansert i London på den prestisjetunge utstillingen 100% Norway høsten 2012, og var umiddelbart en suksess. Produktene har vunnet internasjonale priser og blitt omtalt i en rekke toneangivende medier, noe som har gjort sitt til å øke interessen. I dag selges pleddet på alle kontinenter, og salget øker stadig.

 

Årets store design- og innovasjonsdag

Utdelingen av Merket for god design skjer under årets største markering av design og innovasjon, Designdagen 2014, som går av stabelen på DogA Norsk Design- og Arkitektursenter i Oslo onsdag 2. april. På formiddagen blir det foredrag med noen av verdens fremste kapasiteter på design. Priser og utmerkelser deles ut på ettermiddagen.

 

Næringsminister Monica Mæland skal åpne Designdagen. Hun slår fast at norske bedrifter har alt å vinne på å dyrke design som innovasjonsverktøy: – Ved å satse på design kan næringslivet utvikle gode, innovative produkter og tjenester som styrker konkurransekraft og lønnsomhet, sier Mæland.

(Pressenytt)

 

Til redaksjonen: Designdagen 2014 streames på norskdesign.no fra klokken 09.30 i dag. Priser og utmerkelser deles ut på ettermiddagen.

 

FAKTABOKSER:

Interiør-Norge utmerkes:

 

Produkt: Abel
Bedrift: Pur Norsk
Design: Pur Norsk
Kategori: Møbeldesign

Bilder og jurykjennelse: https://www.dropbox.com/sh/c9r3tmjo9noqdf6/1Q0AEvPFLk

 

Produkt: FIX
Bedrift: Svenheim Møbelindustri
Design: Torsteinsen Design
Kategori: Møbeldesign

Bilder og jurykjennelse: https://www.dropbox.com/sh/1otpts3en3fipuv/fSZzmkkwMl

 

Produkt: Bunadspledd
Bedrift: Mandal Veveri
Design: Andreas Engesvik
Kategori: Tekstil- og konfeksjonsdesign

Bilder og jurykjennelse: https://www.dropbox.com/sh/kg51m1a3qg7ya31/l1g8pm_Qc4

 

Merket for god design:

* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk Designråd

* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter

* Bedrifter og designbyrå søker med produkter eller løsninger de har utviklet i fellesskap

* I år var det 150 søkere

* 2. april mottar 44 av disse Merket for god design

* Av disse 44 er fire nominert til Hedersprisen for god design

http://www.norskdesign.no/merket

 

 

Bildetekster:

Pur Norsk mottar Merket for god design for Abel.

 

Svenheim Møbelindustri og Torsteinsen Design har mottatt Merket for god design for FIX.

 

Mandal Veveri og Andreas Engesvik har mottatt Merket for god design for Bunadspledd.

 

 

Jurykjennelser, bilder, underlag:

Nyhetssaker og jurykjennelser fra årets utdeling av Merket for god design legges her kl 17.00, onsdag 2. april: http://www.norskdesign.no/jurykjennelser-2014/category9267.html

Ytterligere bilder av prosjektene legges ut her til samme tidspunkt: http://www.norskdesign.no/bildegalleri/category273.html

 

Kontaktpersoner:

* Pur Norsk, gründer Lasse Altern Halvorsen, mobil 958 15 035

* Svenheim Møbelindustri, markedssjef Harald Haslum, mobil 951 77 549

* Mandal Veveri, produktutvikler Lisa Østvedt Gustafsson, mobil 991 66 962

* Norsk Designråd, prosjektleder Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 02.04.2014 08:26
Teknisk løsning ZEVS AS