presseticker

Skip to main content

Vi blir stadig bedre på kildesortering

  Publisert: 16.04.2013 09:01 - av  Kari Magnussen

– Det er flott å se at stadig flere kildesorterer, men tallene forteller også at vi kan bli enda bedre, sier administrerende direktør i Grønt Punkt Norge, Jaana Røine. Foto: Grønt Punkt Norge

 

 

 

Oslo: Nordmenn har blitt flinkere på resirkulering av plastemballasje og drikkekartong. Tre av fire svarer nå at de bruker returordningene for plast og kartong, og dette er en klar fremgang fra året før. – Dette er gode nyheter for miljøet, sier Jaana Røine i Grønt Punkt Norge.

Spørreundersøkelser gjennomført av Ipsos MMI for Grønt Punkt Norge viser at stadig flere av oss leverer plast og kartong til resirkulering. I målinger som ble gjennomført i fjor svarte om lag 75 prosent av befolkningen at de deltar i returordningene for kartong og plastemballasje. Dette er fem prosentpoeng høyere enn i 2011.

 

– Vi ser at returordningene blir stadig bedre kjent blant folk. Flere benytter seg av muligheten til å kildesortere plastemballasje og kartong. Ved å resirkulere sparer vi miljøet for den belastningen som produksjon av ny plast og nye kartonger medfører, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

 

I starten av april hvert år rapporteres returtallene til Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif). Og tallene for 2012 viser en positiv fremgang. Av alle drikkekartonger på markedet blir nå 56 prosent av dem kildesortert og materialgjenvunnet. Når det gjelder plastemballasje blir 43 prosent kildesortert og materialgjenvunnet.

 

– Det er meget positivt med en jevn og god årlig bedring, men tallene forteller jo også at vi helt klart har et potensial til å gjøre det enda bedre. Det er altså ingen grunn til å hvile på laurbærene, sier Røine.

 

Tromsø på kartongtoppen

Undersøkelsene gjørt av Ipsos MMI viser at det er forskjeller både når det gjelder kjennskap til returordningene, om vi benytter oss av ordningene og hvor mye vi faktisk leverer til gjenvinning. Folk i Tromsø og omegn er de aller flinkeste til å bruke returordningene for drikkekartonger, tett fulgt av Arendalsområdet.

 

– Disse områdene er gode forbilder for resten av landet. Drikkekartonger kan ha så mange som sju liv når de leveres inn til resirkulering, og dette sparer miljøet for produksjon av helt nye kartonger, sier Røine.

 

Når det gjelder bruk av returordningene for plastemballasje er det Molde (RIR), Hamar (HIAS) og Asker som topper statistikken.

 

– Norge ligger i verdenstoppen på plastgjenvinning. Stadig flere kommuner legger til rette for plastinnsamling, og per i dag kan nærmere 90 prosent av befolkningen levere inn plasten sin til gjenvinning, opplyser Røine.

 

Gode vaner

Nordmenn blir dessuten stadig flinkere til å rengjøre plasten før den kildesorteres. 69 prosent av oss leverer sjelden eller aldri skitten plastemballasje, ifølge undersøkelsen. Og det skal ikke så mye til før plasten er tilstrekkelig ren.

 

– Som regel holder det å skylle plasten med kaldt vann, kanskje gå raskt over med en oppvaskbørste og la den renne av seg. Er den veldig skitten, og krever uforholdsmessig mye jobb og energi å rengjøre, er det bedre å legge den i restavfallet. Her gjelder det å bruke skjønn, sier Røine.

(Pressenytt)

 

 

Kontaktperson:

Grønt Punkt Norge, markedssjef Kari-Lill Ljøstad, mobil 95 06 38 05.

 

 

 

Fakta om plast, kartong og Grønt Punkt Norge

Fakta om plastemballasje:

  • For hver kilo plastemballasje som leveres til gjenvinning sparer vi miljøet for 2,7 kilo CO2-utslipp sammenliknet med om plasten skulle blitt energiutnyttet.
  • I 2012 ble det levert inn 29 300 tonn med plastemballasje fra norske husholdninger. Nesten 80 prosent av dette ble utsortert til materialgjenvinning
  • Ved utgangen av 2012 kunne nærmere 90 prosent av den norske befolkningen levere plastemballasjen sin til gjenvinning gjennom kommunale ordninger.

 

Fakta om drikkekartonger:

  • I Norge bruker vi omlag to millioner drikkekartonger hver dag.
  • Drikkekartonger er laget av jomfrulig fiber, det vil si at det er første gang disse er i omløp.
  • Når vi kildesorterer reduseres mengden restavfall. Gjenvinning er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke.
  • Hvis du brenner kartonger gir de lite varme, mye aske, svært forurensende røyk og økt fare for pipebrann.
  • Fibrene i drikkekartonger kan gjenvinnes både seks og sju ganger.

 

Grønt Punkt Norge

  • Grønt Punkt Norge sikrer finansiering av returordninger for plast-, metall- og glassemballasje, emballasjekartong, drikkekartong og bølgepapp.
  • Selskapet drifter også returordningene for plastemballasje, drikke- og emballasjekartong.
  • Grønt Punkt Norge eies av materialselskapene, og er et nonprofit-selskap med mål om å få alle med på næringslivets emballasjedugnad.

 

 

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Røine med kartonger.jpg 1,78 MB (2832x4256)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Grønt Punkt, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 16.04.2013 09:01
Teknisk løsning ZEVS AS