To grønne prosjekter nominert til hederspris
Onsdag 22. januar avgjøres det hvem som mottar den viktige prisen. Overrekkelsen skjer på DOGA-dagen 2020 i Oslo.
Hele 10 prosjekter er nominert til DOGA Hedersmerket i år. De nominerte er plukket ut av en fagtung jury fra listen over årets mottakere av DOGA-merket for design og arkitektur og DOGA-merket Nykommer.
Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), forteller at det uvanlig store antallet nominerte reflekterer det høye nivået på innsendte design- og arkitekturprosjekter i år.
– Her finner vi alt fra offentlige virksomheter til både små og store bedrifter i de fleste sektorer, og videre til noen av de fremste unge talentene vi har i bransjen. De har alle til felles at de bruker design og arkitektur for å løse komplekse utfordringer, skape stor verdi for brukeren og bidra til et bærekraftig samfunn, sier Hjemdal.
Monumental tilbakeføring
Hva skjer med skytefelt og treningsområder den dagen de mister sin militære verdi? I Norge er svaret ofte å tilbakeføre det naturlige landskapet. Fra Hamar har Forsvarsbygg siden tidlig på 2000-tallet samarbeidet med 3RW arkitekter om det ambisiøse prosjektet Landscape Healing.
Det arkitektledede, tverrfaglige prosjektet kobler sammen forskere, biologer, historikere, arkeologer og soldater. Siden oppstarten har Landscape Healing jobbet med 27 områder over store deler av landet. Den dagen det settes strek for prosjektet vil 200 kvadratkilometer med natur være rehabilitert.
Juryen kaller arbeidet monumentalt og tror arbeidsformen vil ha stor påvirkning på lignende prosjekter i fremtiden:
«Landscape Healing er ekstremt komplekst, med utfordringer knyttet til alt fra å rydde gammel ammunisjon til å gjenplante flora. Prosjektet er gjennomført med stor ydmykhet og respekt for den opprinnelige naturen på de forskjellige stedene og bør bli et forbilde for hvordan vi kan og bør rydde opp etter oss når vi har gjort inngrep i naturen,» skriver juryen i sin kjennelse.
Dypper frukt i algegelé
Er tang og tare den nye oljen? De velkjente vannplantene kan i alle fall være den nye plasten, skriver de unge designerne Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue i sin masteroppgave DYPP.
De to designerne, som jobber sammen under navnet Frida & Frøya, har hentet innsikt fra eksperter og forskere på feltet tang og tare. De har laget fire framtidsscenarioer som viser hvordan vannplantene kan utfordre plast fram mot 2050.
Frida & Frøya har også utviklet en metode for å bruke alginat – et stoff det finnes mye av i blant annet grisetang og stortare – for å erstatte plastfolie. Ved å dyppe frukt og grønnsaker i alginatgelé, får de lang holdbarhet. Alginatemballasjen er både spiselig og sunn.
Kan bety ny industri
I juryvurderingen påpekes det at prosjektet kan bety ny næring og industri langs hele kysten, og at det potensielt kan føre til store og positive endringer i kampen mot avfall.
«Wow! Dette er et så banebrytende prosjekt at vi nesten mangler ord. Presist, innovativt, gjennomarbeidet og bærekraftig – det er imponerende mange gode kvaliteter her,» skriver juryen.
Videre står det:
«Juryen var helt samstemt om at dette bidraget skulle få DOGA-merket Nykommer, og vi har også sendt det videre som kandidat til DOGA Hedersmerket.»
Den fremste DOGA-prisen
DOGA Hedersmerket er den fremste blant DOGAs priser. Det deles ut årlig i forbindelse med DOGA-dagen. I tillegg til Forsvarsbygg er også Lindenes Havhotell, Telemarkskanalen regionalpark, Reaktor, Prestativo, Hepro, Laerdal Global Health, Bonitet Arkitektur, musikeren Espen Andersen og de unge designerne Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue nominert til prisen.
DOGA er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. Som pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur, legger DOGA til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.
(Pressenytt)
FAKTABOKSER:
Her er de nominerte til DOGA Hedersmerket
DOGA Hedersmerket er den største anerkjennelsen blant DOGAs priser. Det gis til særlig gode prosjekter som har mottatt DOGA-merket eller DOGA-merket Nykommer. Blant årets søkere har juryen plukket ut følgende kandidater:
Prosjekt: NeoBeat
Oppdragsgiver: Laerdal Global Health
Utøver: Laerdal Global Health
Prosjekt: Under
Oppdragsgiver: Lindesnes Havhotell
Utøver: Snøhetta
Prosjekt: Soria Moria Badstu
Oppdragsgiver: Telemarkskanalen regionalpark
Utøver: Feste Landskap / Arkitektur
Prosjekt: Krabat Runner
Oppdragsgiver: Hepro, avd. Krabat
Utøver: Krabat
Prosjekt: Landscape Healing
Oppdragsgiver: Forsvarsbygg
Utøver: 3RW arkitekter
Prosjekt: Elements of AI
Oppdragsgiver: Reaktor
Utøver: Feed
Prosjekt: Economio
Oppdragsgiver: Prestativio
Utøver: Larssen & Amaral
Prosjekt: Espen Andersen
Oppdragsgiver: Espen Andersen
Utøver: Larssen & Amaral
Prosjekt: Barking up the right tree (DOGA-merket Nykommer)
Utøver: Bonitet Arkitektur – Ida Wressel og Nikolina Søgnen
Prosjekt: DYPP (DOGA-merket Nykommer)
Utøver: Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue
Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/dagen
Kontaktpersoner:
* Forsvarsbygg, Trond Enemo, mobil 815 70 400
* 3RW arkitekter, Vilde Braanaas, mobil 480 62 905
* Frida van der Drift Breivik, epost fridabreivik92@gmail.com
* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819
For praktiske spørsmål:
* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no
Bildetekster:
Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue er nominert til DOGA Hedersmerket for DYPP. Foto: Frøya Thue
Forsvarsbygg er nominert for Landscape Healing. Foto: Forsvarsbygg
landscape-healing-foto_forsvarsbygg.jpg 3,60 MB (2264x1698)