presseticker

Skip to main content

Nordlandsbedrifter må ta større miljøansvar

  Publisert: 15.07.2013 07:30 - av  Stefan Thorsteinsen

– Bør ta ansvar: – Det er viktig å ta ansvar for avfall og det er uheldig at ikke flere støtter opp om returordningen, mener sjef for bærekraft ved BioMar, Vidar Gundersen. Her fra BioMar på Myre i Vesterålen. Foto: BioMar

Produserer fiskefôr: Bedrifter BioMar på Myre i Vestrålen mener det er uheldig at ikke alle bedrifter støtter opp om returordninger for emballasje. Her fra BioMars produksjonslokaler på Myre. Foto: BioMar

Oslo: Én av fem bedrifter i Norge dropper å betale for gjenvinning av emballasje. Fiskefôrbedriften BioMar på Myre i Vesterålen tar imidlertid miljøansvar på alvor. – For oss er det selvsagt å bidra i miljødugnaden, sier Vidar Gundersen.

Kildesortering, Innsamling og gjenvinning er en viktig del av kampen for miljøet. Likevel er det i dag flere av dem som importerer og produserer varer som ikke betaler for gjenvinning av emballasjen. Hver femte bedrift på landsbasis er per i dag ikke med i Grønt Punkts returordning for emballasje. Sjef for bærekraft ved BioMar, Vidar Gundersen, mener det er uheldig at ikke alle støtter opp under arbeidet.

 

– For oss er bærekraft viktig og vi ønsker å være en foregangsbedrift på bærekraftig utvikling. BioMar satser på avfallsreduksjon, gjenbruk og gjenvinning, samtidig som vi har klare mål for reduksjon og retur av produktemballasje. Vi kildesorterer alt papiravfallet vårt og har innført praksis med utskrift på begge sider av papirarket på våre kontorer, forteller Gundersen.

 

I Nordland er 148 bedrifter medlem av ordningen per dags dato. Gundersen oppfordrer alle bedrifter til å ta sin del av det felles miljøansvaret.

 

– Det er viktig å ta ansvar og det er uheldig at ikke flere støtter opp om returordningen. Vi ser på våre produkter i et livsløpsperspektiv, hvor emballasjen er en del av helheten. Ansvar for produktemballasjen er derfor helt naturlig for oss, sier Juliussen.

 

Sniker seg unna

I 1995 vedtok Stortinget at næringslivet selv skal organisere returordninger for gjenvinning av brukt emballasje. Grønt Punkt er næringslivets redskap for å sikre finansieringen av disse returordningene. Gjenvinning av plastemballasje, emballasjekartong og drikkekartong i Norge driftes av Grønt Punkt i samarbeid med kommuner og private renovasjonsselskaper.

 

I 2012 ble det brukt over 63 000 tonn plastemballasje og mer enn 9 000 tonn isopor i næringslivet.

 

I 2012 sørget bedrifter som var medlem av Grønt Punkt for en reduksjon i CO2-utslipp på 400 000 tonn.

 

– Våre medlemmer gjør i dag en fantastisk innsats for miljøet og samfunnet. Det er viktig at all emballasje samles inn, sorteres og blir gjenvunnet, samtidig som det bør være en rettferdig fordeling av gjenvinningskostnadene. Dessverre er det slik at noen virksomheter som bruker emballasje står utenfor ordningen og dermed gjør seg til gratispassasjerer, forklarer Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

 

Krav fra det offentlige

Fornyings- og administrasjonsdepartementet besluttet i 2009 at offentlige virksomheter skal kreve at deres leverandører er medlem i en returordning for brukt emballasje. Dette gjør det også vanskeligere for bedrifter å stå utenfor den felles miljødugnaden.

 

– For at vi skal klare å få med oss hele næringslivet, er vi avhengige av at det offentlige bruker den makten de har som storkunder. Per i dag er 72 av 428 kommuner kontrollmedlem i Grønt Punkt, og på den måten stille miljøkrav til sine leverandører, forteller Røine.

(Pressenytt)

Hvem er ansvarlig for gjenvinning?

I 1995 vedtok Stortinget at næringslivet selv skal organisere returordninger for gjenvinning av brukt emballasje. Det grunnleggende prinsippet er at forurenser betaler.

  • Grønt Punkt er næringslivets redskap for å sikre finansieringen av returordningene for emballasje. Alle som produserer eller selger produkter med emballasje kan være medlem i Grønt Punkt og på den måten være med å ta sin del av miljøansvaret.
  • Grønt Punkt-medlemmer betaler for at det som kildesorteres også gjenvinnes. De som ikke betaler vederlag belaster likevel returordningene med kostnader som Grønt Punkt-medlemmer betaler og er derfor gratispassasjerer.
  • Grønt Punkt er et non-profit-selskap.

 

For mer informasjon: www.grontpunkt.no

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Nordland biomar myre-Panorama1_mars09.jpg 456,80 kB (1000x577)
Bilde - vedlegg til sak maskin_myre_aug2011.JPG 1,94 MB (3648x2736)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Grønt Punkt, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 15.07.2013 07:30
Teknisk løsning ZEVS AS