Klimapenger og grønn møbelfabrikk nominert til høythengende hederspris
Vestre og Glenn Sæstad skal nå kjempe mot tre andre nyskapende prosjekter om den høythengende prisen: Et lydprosjekt for skolebarn med hørevansker, et hus som forener viktig kultur og et uteområde utenom det vanlige.
De siste ukene har Design og arkitektur Norge offentliggjort hvem som får DOGA-merket for design og arkitektur og DOGA-merket nykommer i år. Blant disse 31 mottakerne har en fagtung jury plukket ut fem prosjekter som skiller seg ekstra ut. Disse er nå nominert til landets mest høythengende utmerkelse for design og arkitektur.
– Det krever svært mye bare å kvalifisere seg til DOGA-merkene våre. De som blir nominert til DOGA Hedersmerket, har noe helt spesielt ved seg. Dette er de ypperste design- og arkitektprosjektene vi har i Norge akkurat nå, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA).
DOGA Hedersmerket deles ut på DOGA i Oslo den 16. mars.
The plus: Miljø i verdensklasse
Da en av Europas fremste produsenter av bærekraftige utemøbler trengte en ny fabrikk, så de innover i landet. I Magnors dype furuskog har de bygget noe helt utenom det vanlige.
Arkitektene i Bjarke Ingels Group (BIG) står bak en rekke oppsiktsvekkende strukturer, blant annet galleribroen «The Twist» på Kistefos. Derfor var det her Vestre tok kontakt da de trengte en nytenkende arkitekt som kunne hjelpe dem med å realisere verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk.
Etter at partene ble enige om planskisser og kostnadsramme, kunne byggearbeidet begynne. Vestre og BIG brukte lokale entreprenører, leverandører og konsulenter til arbeidet, med hovedentreprenør Ø.M. Fjeld fra Kongsvinger i spissen. Underveis har prosjektledelsen pleiet nær dialog med lokalbefolkning og kommunen.
Kan styre fabrikken med nettbrett
Resultatet er «The plus», en unik og oppsiktsvekkende industribygning. Fra luften ser møbelfabrikken ut som et plusstegn. De fire fløyene rommer hver sin del av produksjonsprosessen. Her finner vi en rekke innovative teknologier, som selvlærende lakkeringsroboter og autonome trucker. Hele fabrikken kan styres via et nettbrett.
Fra publikumsområdet midt i strukturen kan besøkende følge alle deler av produksjonsprosessen. Store glassvinduer slipper skog og dagslys inn i hele fabrikken.
Mens alt av teknikk ligger gjemt i fabrikkgulvet, er taket åpent for besøkende hver dag. Her er det satt ut mer enn 20 000 lokale, insektvennlige planter.
På taket og i området rundt er 3500 solcellepaneler montert. Dermed er «The plus» ikke bare en nyvinnende møbelfabrikk, men også en av landets største solcelleanlegg. Solceller samt en miniturbin i Vrangselva gjør at anlegget er opp mot 70 prosent selvforsynt på energi. Slik ønsker Vestre å vise at det ikke trenger å være en motsetning mellom næring og natur.
«The plus» stod ferdig sommeren 2022, og har allerede blitt en destinasjon som trekker besøkende til Magnor. Produksjonskapasiteten til Vestre har økt, noe som gjør det mulig å øke satsingen på eksportmarkedene. Flere produksjonsprosesser er også blitt flyttet fra Sverige, noe som betyr flere arbeidsplasser og mer verdiskaping lokalt og nasjonalt.
Håper industrien følger med
Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur håper resten av industri-Norge lar seg inspirere av «The plus».
«Dette er en fabrikk med et lekent og visjonært formspråk. Den åpne utformingen og besøkssenteret i fabrikkens hjerte har skapt en attraksjon og bidratt til stolthet i lokalmiljøet. Med sin nennsomme plassering og bruk av trematerialer, farger, lys og luft utgjør The Plus en forfriskende kontrast til tradisjonelle produksjonsanlegg,» står det i jurykjennelsen.
DSP for SDG: Digitale penger inn i klimakampen
Glenn Sæstad mener digitale sentralbankpenger er en enestående mulighet til å dytte samfunnet vårt i en mer bærekraftig retning. I sin diplomoppgave ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo bruker han designmetodikk for å utforske hvordan staten og kommunene kan bruke slike penger for å stimulere bedrifter og privatpersoner til å ta mer klimavennlige valg.
I oppgaven var han i jevn dialog med Norges Banks egen arbeidsgruppe for digitale sentralbankpenger. Sæstad intervjuet 24 eksperter innen økonomi, finansteknologi og innovasjon i offentlig sektor. I tillegg samlet han kunnskap og innsikt fra faglitteratur om økonomi og finans.
Deretter konstruerte han et fremtidsscenario basert på muligheten for at klimaendringer kan utgjøre en direkte trussel mot den finansielle stabiliteten i Norge. Da faller bærekraft nemlig innunder sentralbankens mandat, argumenterer Sæstad, samtidig som offentlig sektor vil presse på for å få mer effektive omstillingsverktøy. Dermed ligger veien åpen for en offensiv bruk av digitale sentralbankpenger.
Karbonrasjoner og lokal valuta
Karbonrasjoner er et av pengeeksemplene som Sæstad utforsker i oppgaven. Mens dagens karbonkvoter kan kjøpes og selges, og dermed favoriserer de rikeste, vil karbonrasjonene påvirke alle likt. Slik spiller det ikke noen rolle at du har flust med vanlige penger på konto: Dersom du allerede har brukt opp «karbonpengene» dine, blir det ikke champagne i Chamonix denne påsken.
Et annet eksempel er å tillate lokal valuta for å stimulere folk til å bruke mer penger i sitt eget nærområde. I Sæstads tenkte eksempel oppretter Egersund kommune valutaen Okka Peng, som betyr «våre penger» på dialekt, som kan brukes for å kjøpe varer og tjenester lokalt. Å veksle vanlige kroner om til Okka Peng gir en innvekslingsbonus på et par prosent, så du får mer for pengene ved å bruke den lokale valutaen.
Men veksler du Okka Peng til vanlige kroner, betaler du et prosentgebyr høyere enn bonusen. Slik blir kortreiste løsninger fra lokalt eide leverandører mer lønnsomme for forbrukere og bedrifter, mens det blir mindre attraktivt å kjøpe ting langveisfra.
«Kompromissløs og kreativ»
Juryen for DOGA-merket nykommer lar seg imponere av oppgaven til Glenn Sæstad, og håper den utløser en grundig diskusjon.
«Studenten har et stødig grep om den visjonære helheten, samtidig som han bruker spekulativt design til å utforme konkrete forslag til samfunnsendrende tiltak. Dette er kompromissløs bruk av design for å bringe samfunnet i bærekraftig retning. Oppgaven bobler over av innsikt og kreativitet i et komplisert område. Vi innser nå at det er mulig å tenke helt nytt om hva penger kan være,» skriver juryen i sin vurdering.
(Pressenytt)
Les mer om prosjektene her:
www.doga.no/merket-nykommer/dsp-for-sdg
Les mer om DOGA Hedersmerket her:
https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/doga-hedersmerket/
Bildetekster:
NOMINERT I. The plus er nominert til DOGA Hedersmerket. Foto: Einar Aslaksen
NOMINERT II. Glenn Sæstad er nominert for prosjektet DSP for SDG. Foto: Ørjan Laxaa
I TOPPKLASSE. Begge de nominerte har levert prosjekter i toppklasse, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge. Foto: DOGA
Kontaktpersoner:
* Design og arkitektur Norge, kommunikasjonsrådgiver Ellen Heggestad, eh@doga.no, mobil 92 65 35 30
* Design og arkitektur Norge, rådgiver for priser og utmerkelser - Stine Fantoft Berg, sfb@doga.no, mobil 95 75 20 22
* DSP for SDG, Glenn Sæstad, glenn@lokaltbyraa.no, mobil 95 46 33 68
DSP for SDG Portrett_Glenn foto Ørjan Laxaa.jpg 10,11 MB (4100x5125)
tor inge hjemdal.jpg 1,10 MB (2048x1365)
Vestre_ThePlus_020222-Photo_Einar_Aslaksen-15007.jpg 11,83 MB (5000x3331)
DSP for SDG_Glenn Sæstad_01_konsepterMedTitler.jpg 468,41 kB (5334x3000)