Grønn innovasjon fremmer gjenbruk, stopper matkasting
De prestisjefylte utmerkelsene deles ut onsdag ettermiddag på Design og arkitektur Norge (DOGA) i Oslo.
Vil stanse matkasting
Hver åttende pose med matvarer vi kjøper går i søpla. Denne deprimerende statistikken er utgangspunktet for bokutgivelsen “Kunsten å IKKE kaste mat”, som ble utgitt av Handverk Forlag på sensommeren i år. Hensikten er å vise hvordan man kan bruke rester og bruke sansene til å vurdere holdbarheten til 100 av de vanligste matvarene.
DOGA-merkets jury mener prosjektet er en spennende sjangerblanding mellom print og digital som dessuten kan vise til massiv oppmerksomhet i sosiale medier.
«Den skårer naturligvis maks på kriteriene miljø og samfunn, men gjør det også godt på økonomi etter et vellykket crowdfundingprosjekt. Form og funksjon gjør at den favner en bred målgruppe. Her kunne man lett havnet i klisjeer, men boken greier å balansere dette på en fin måte. Dette er også en bok og et prosjekt som egner seg svært godt til eksport og oversetting til andre språk,» skriver juryen i sin vurdering.
Attraktivt gjenbruk på vestkanten
Da Renovasjonsetaten i Oslo skulle opprette en innendørs gjenbruksstasjon på Smestad, hadde de to ønsker: Å ikke være til ulempe for de som bor i område, og samtidig gi besøkende en ny og positiv opplevelse. Derfor søkte de hjelp hos Longva arkitekter og Grindaker Landskapsarkitekter.
Juryen er svært imponert over sluttresultatet - ikke minst hvordan prosjektet har balansert en rekke utfordringer, som støy, trafikk og estetikk:
«Det er imponerende at man ikke bare har skapt et funksjonelt og praktisk sted å kvitte seg med avfall, men også et estetisk tiltalende bygg som føyer seg fint inn i omgivelsene. Dette er et godt eksempel på hvordan god arkitektur kan heve statusen til et bruksbygg av denne typen og gjøre det til en attraktiv arbeidsplass og et sted du faktisk får lyst til å dra til,» står det i jurykjennelsen.
Løfter fram de beste
DOGA-merket, som inntil i fjor het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.
– I år mottok vi nesten 300 søknader til DOGA-merket, og så mange som 49 tilfredsstilte de høye kravene som juryen stiller. Årets mottakere er forbilder og gode bevis på hvor høyt nivå design- og arkitekturfagene holder i Norge, sier Thea Mehl, prosjektleder for DOGAs priser.
Design og arkitektur Norge (DOGA) er stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur og fasiliterer samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimenterer med nye løsninger og formidler innsikt og læring.
(Pressenytt)
Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no fra klokken 12.30 på onsdag.
Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/doga-merket-2017/
Kontaktpersoner:
* Handverk Forlag, Thomas Horne, mobil 909 75 800
* Renovasjonsetaten, Britt Helene Krokum, tlf. 23 48 36 57
* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819
* Design og arkitektur Norge, senior kommunikasjonsrådgiver Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639
Bildetekster:
Handverk Forlag mottar DOGA-merket 2017 for boken «Kunsten å IKKE kaste mat». Foto: Colin Eick
Denne gjenbruksstasjonen på Smestad i Oslo har fått DOGA-merket 2017.
Smestad_02 renovasjonsetaten.jpg 3,89 kB (4263x5635)
Smestad_03 renovasjonsetaten.jpg 3,17 kB (4717x3129)