Er disse flaskene farlige? (FOTO)
– Så lenge denne emballasjen er tom og tørr kan den kastes sammen med plastavfall. Dersom det er igjen rester av innhold i emballasjen skal den derimot leveres inn som farlig avfall. Ikke skyll de skadelige stoffene i vasken, forteller Pål Spillum, leder for seksjon for avfall og gjenvinning i Miljødirektoratet.
Bare 3 prosent av oss kaster emballasje med faresymbolene «Helsefarlig», «Miljøfarlig» og «Etsende» i plastgjenvinningen. Det viser en måling foretatt av YouGov for Grønt Punkt. Målingen viser at 82 prosent av oss i stedet leverer inn emballasjen som spesialavfall. 4 prosent kaster emballasjen i restavfallet, noe som er veldig feil. De siste 10 prosentene innrømmer at de ikke vet hvor emballasjen skal kastes.
Gode intensjoner
– Folk flest vil ikke ta noen sjanser med potensielt farlig avfall, og det er en verdifull ryggmargsrefleks. Imidlertid kan helt tom emballasje like gjerne gå i plastreturen, sier Jaana Røine. Hun leder Grønt Punkt Norge, selskapet som drifter returordningen for blant annet plastemballasje i Norge.
– Vi oppfordrer de som leverer denne type emballasje til plastgjenvinning om å fjerne korken. På denne måten vet vi at emballasjen ikke inneholder farlige rester, legger Røine til
I forkant av vårrengjøringen i de tusen hjem håper hun at flere blir bevisst på hvordan emballasje med de tre faresymbolene skal håndteres. Både for miljøet – og for vår egen del.
– Det er jo mye enklere og mer tidsbesparende å kaste ren emballasje i plastgjenvinningen, fremfor å ta en unødvendig tur, ofte med bil, til et sted som samler inn farlig avfall. Men er du i tvil er det aldri feil å være ekstra forsiktig, påpeker Røine.
(Pressenytt)
Bildetekst:
Hvor skal denne emballasjen kastes? Det kommer an på. Foto: Johnny Syversen
Kontaktperson:
* Grønt Punkt Norge, kommunikasjonsrådgiver Arve Martinsen, mobil 47 38 98 18
Hvor kaster du emballasje merket «Helsefarlig»?
I spesialavfallet: 77%
I plastgjenvinningen: 3%
I restavfallet: 5%
Vet ikke: 14%
Hvor kaster du emballasje merket «Miljøfarlig»?
I spesialavfallet: 81%
I plastgjenvinningen: 5%
I restavfallet: 4%
Vet ikke: 9%
Hvor kaster du emballasje merket «Etsende»?
I spesialavfallet: 88%
I plastgjenvinningen: 2%
I restavfallet: 3%
Vet ikke: 7%
(Kilde: Landsdekkende YouGov-omnibus, februar 2015)
Grønt Punkt Norge:
- Grønt Punkt Norge sikrer finansiering av returordninger for plast-, metall- og glassemballasje, emballasjekartong, drikkekartong og bølgepapp.
- Selskapet drifter også returordningene for plastemballasje, drikke- og emballasjekartong.
- Grønt Punkt Norge eies av materialselskapene, og er et nonprofit-selskap med mål om å få alle med på næringslivets emballasjedugnad.