Derfor kildesorterer ikke sørlendinger avfallet sitt
– Her var det mange dårlige unnskyldninger for å ikke gjøre en miljøinnsats, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge, når hun får se listen over våre vanligste unnskyldninger for å la være å kildesortere.
For selv om folk flest er ganske gode til å kildesortere alt fra drikkekartong til plast- og metallemballasje, er det ikke alltid vi er like flinke.
Lett å lage god avfallsløsning
I en spørreundersøkelse YouGov har gjennomført for Grønt Punkt Norge blir folk spurt om de vanligste årsakene til at de ikke kildesorterer avfallet sitt.
På Sørlandet svarer 13 prosent at de mangler en passende løsning for avfallssortering hjemme, mens ni prosent svarer at de ikke ønsker å forholde seg til flere avfallsposer og -bøtter.
– Det er ikke vanskelig å tilrettelegge for kildesortering hjemme. Du kan enten bygge en løsning selv, eller kjøpe et ferdig system med flere avfallsbøtter i butikken, sier Røine.
Ikke stress med kildesorteringen
14 prosent svarer at de ikke orker å kildesortere, mens 15 prosent ikke har tid. Åtte prosent klager over at familien ikke følger opp. Og to prosent av sørlendingene vil heller se på TV.
– Jeg forstår godt at man ikke alltid har tid eller energi til å kildesortere avfall. Det er mange, særlig småbarnsfamilier, som sitter i tidsklemma. Likevel, det går faktisk an å sette den tomme juicekartongen på kjøkkenbenken og heller kildesortere den senere, er rådet fra Jaana Røine.
Vil ha bedre merking
Litt mindre enn én av seks respondenter fra Sørlandet svarer at de av og til ikke forstår hva slags materiale avfallet er laget av. Disse får mer sympati fra sjefen i Grønt Punkt Norge.
– Det er det ikke alltid så lett, særlig siden enkelte emballasjetyper kombinerer ulike materialer. For eksempel er noen snacksposer kledd med aluminiumsfilm på innsiden. Disse lar seg ikke gjenvinne og kan derfor like godt gå i restavfallet og energiutnyttes lokalt. Her arbeider vi for å få produsentene til å merke emballasjen sin bedre, eller aller helst unngå å kombinere ulike materialer, sier hun.
Blant sørlendingene i undersøkelsen er nesten halvparten – 46 prosent – av det karakterfaste slaget. De kildesorterer etter eget utsagn alltid avfallet sitt, så lenge muligheten er til stede, og får stjerne i boka fra Røine.
– Å være miljøvennlig handler om alle de små og store valgene du tar i hverdagen, enten det er flyturer og bilkjøp eller den tomme maisboksen du skyller og sorterer selv om du egentlig har mest lyst til å synke ned i sofaen. De som alltid kildesorterer fortjener en god, grønn miljøklem, sier hun.
(Pressenytt)
Bildetekster:
SORTERING. De fleste nordmenn kildesorterer avfallet sitt, men vi er ikke alltid like flinke. Foto: Fartein Rudjord
HVA GÅR HVOR? Det er ikke alltid lett å vite hva en emballasje er laget av. Grønt Punkt jobber for at produsentene skal bli flinkere med merking. Foto: Fartein Rudjord
DÅRLIGE UNNSKYLDNINGER. – Undersøkelsen vår avdekker mange dårlige unnskyldninger for å ikke gjøre en miljøinnsats, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge. Foto: Fartein Rudjord
Kontaktperson:
* Grønt Punkt Norge, nettredaktør Karoline Carlsen, mobil 92 26 10 20
* Grønt Punkt Norge, kommunikasjonssjef Kari-Lill Ljøstad, mobil 95 06 38 05
Her er kildesorteringsunnskyldningene på Sørlandet:
18%: Forstår ikke hva slags materiale avfallet var laget av
15%: Har ikke tid
14%: Orker ikke
13%: Mangler en passende avfallssorteringsløsning
9%: Ønsker ikke forholde seg til mange avfallsposer/-bøtter
8%: Andre i familien følger ikke opp
4%: Synes det blir så rotete på kjøkkenbenken
3%: Tror ikke kildesortering har noen miljøeffekt
2%: Vil heller se på TV
46%: Kildesorterer alltid når jeg har mulighet til det
(Kilde: YouGov-undersøkelse på oppdrag for Grønt Punkt Norge: «De gangene du ikke kildesorterer avfallet ditt selv om du har muligheten til det, hva skyldes det vanligvis?»
Grønt Punkt Norge:
- Grønt Punkt Norge sikrer finansiering av returordninger for plastemballasje, metallemballasje, glassemballasje, emballasjekartong, drikkekartong og bølgepapp.
- Grønt Punkt Norge eies av materialselskapene, og er et nonprofit-selskap med mål om å få alle bedrifter til å ta miljøansvar for den emballasjen de sender ut på markedet.
- Norske bedrifter har et ansvar for emballasjen også etter at den er tom. Som medlem i Grønt Punkt Norge kan bedriften være trygg på dette miljøansvaret ivaretas i et godkjent retursystem. I over 20 år har materialselskapene som eier Grønt Punkt Norge sørget for at emballasje over hele landet samles inn og blir gjenvunnet.
2. Fr_Sortering_emballasje04.jpg 10,24 MB (7898x5265)
3 Fr_Jaana_Roine05 (002).jpg 14,56 MB (8256x5504)