De betaler for gjenvinningsgildet i Sogn og Fjordane
Den norske emballasjedugnaden ble født for over 20 år siden, da Miljøverndepartementet og næringslivet ble enige om en frivillig returordning for emballasje. Siden den gang har en voksende skare bedrifter i Sogn og Fjordane og resten av landet gjennom medlemskap i Grønt Punkt Norge tatt ansvar for emballasjen de sender på markedet og betalt for gjenvinning av om lag 500 000 tonn plastemballasje, glass-, metall- og emballasjekartong, drikkekartong og bølgepapp.
– Alle tjener på gjenvinning
– Vi er glade for den jobber Grønt Punkt gjør. Innsamlingsgraden på alle typer emballasje er et viktig tema for hele bransjen, både med tanke på miljøet og emballasjekostnader. Alle tjener på gjenvinning, rett og slett, sier Evan Lewis i Ægir Bryggeri, som har vært Grønt Punkt-medlem siden 2007.
Han regner med at bryggeriet vil bruke om lag 10 tonn pappemballasje og -kartong i løpet av 2015. En god del av dette er mellomlegg på paller med tomflasker, og går direkte til gjenvinning.
– Vi har rutiner på separering av alle typer avfall. Vi går også ut fra at distributørene og de største kundene våre har gode rutiner for gjenvinning av pappemballasje, da det er disse som mottar det meste av pappen vi bruker, sier Lewis.
I 2016 skal halvparten av Ægir-ølene over på aluminiumsbokser. Dette gir ifølge Lewis fordeler både for kunder og miljøet.
– Ølet holder seg ferskere på boks enn på flaske. Dessuten veier bokser mye mindre enn flasker, og de kan pakkes med høyere densitet både fulle og tomme. Det betyr at vi vil bruke mindre drivstoff til å frakte øl og tomgods, forteller han.
Gjenbruker emballasje
Kinn Bryggeri har vært med i Grønt Punkt siden 2010. Brit Sande forklarer at medlemskapet er en måte å bidra til finansieringen av gjenvinning av emballasjen bryggeriet bruker.
– All papp og plast hos oss er transportemballasje – både inngående og utgående. Der det er mulig gjenbruker vi mottatt emballasje når vi pakker varer som skal sendes ut. Det vi ikke kan benytte her, kildesorterer vi, sier Sande.
Mesken, som er organisk avfall fra ølbryggingen, brukes både til dyrefor av lokale bønder samt til baking av et eget Kinn-brød ved bakeriet i Florø.
– Målet er å drive alle ledd i organisasjonen på en etisk og ansvarlig måte, og til enhver tid ta vare på mennesker og miljø, sier Sande.
Gratispassasjerer i spleiselag
Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge, roser Ægir, Kinn og de andre 109 bedriftene i Sogn og Fjordane for å ta miljøansvar både for egen del, på vegne av kundene sine og indirekte for hele regionen.
– Grønt Punkt Norge er et selskap som drives uten krav til profitt, og avgiftene som medlemmene betaler går i sin helhet til kostnader forbundet med innsamling og gjenvinning av emballasje. De som er med på dette fortjener et klapp på skulderen. De står i sterk kontrast til de bedriftene som stiller seg utenfor emballasjedugnaden og dermed blir gratispassasjerer i et spleiselag der miljøet taper, sier Røine.
(Pressenytt)
Grønt Punkt Norge:
- Grønt Punkt Norge sikrer finansiering av returordninger for plast-, metall- og glassemballasje, emballasjekartong, drikkekartong og bølgepapp.
- Selskapet drifter også returordningene for plastemballasje, drikke- og emballasjekartong.
- Grønt Punkt Norge eies av materialselskapene, og er et nonprofit-selskap med mål om å få alle til å ta miljøansvar gjennom Grønt Punkt-systemet.
Bildetekster:
Evan Lewis foran lagringsfat hos Ægir. Foto: Thor Brødreskift
Kinns Espen Lothe foran meskekaret.
Stabler med pappkartong hos Kinn.
Bryggeriet til Ægir, sett utenfra.
MILJØROS. – Medlemmene våre fortjener ros for støtten de gir til næringslivets emballasjedugnad, sier Jaana Røine i Grønt Punkt Norge. Her med Knud Einar Søyland fra Fjordland. Foto: Johnny Syversen
Kontaktpersoner:
* Grønt Punkt Norge, kommunikasjonssjef Kari-Lill Ljøstad, mobil 95 06 38 05
* Kinn Bryggeri, Brit Sande, mobil 47 33 90 47
* Ægir Bryggeri, tlf. 57 00 04 00
sogn og fjordane Kinn emballasje.jpg 5,00 kB (2160x3840)
sogn og fjordane ægir_Evan_tønner_foto thor brødreskift.jpg 33,60 kB (2456x3680)
1 jaana røine og knut søyland bredde.jpg 8,46 MB (5279x3517)
2 jaana røine og knut søyland høyde.jpg 6,34 MB (3333x4999)
sogn og fjordane Ægir New_brewery-133.jpg 983,20 kB (2048x1369)
sogn og fjordane Kinn emballasje.jpg 3,33 MB (2160x3840)
sogn og fjordane Ægir group_woodBGfoto_Thor Brødreskift.jpg 2,46 MB (7144x4457)