De betaler for gjenvinningsgildet i Nord-Trøndelag
Den norske emballasjedugnaden ble født for over 20 år siden, da Miljøverndepartementet og næringslivet ble enige om en frivillig returordning for emballasje. Siden den gang har en voksende skare bedrifter i Nord-Trøndelag og resten av landet gjennom medlemskap i Grønt Punkt Norge tatt ansvar for emballasjen de sender på markedet og betalt for gjenvinning av om lag 500 000 tonn plastemballasje, glass-, metall- og emballasjekartong, drikkekartong og bølgepapp.
Tester returplast
– Vi ønsker å bidra til at avfallsmengden til enhver tid er så lav som mulig, og at den er fornuftig i forhold til produksjonsvolumet, sier Eskil Laukvik, fabrikksjef hos SinkabergHansen. Oppdrettsselskapet har vært Grønt Punkt-medlem siden 2012.
Selskapet leverte 15,5 tonn plast og 5,5 tonn pappemballasje til deponi i 2014. Laukvik forteller at SinkabergHansen i samarbeid med Lerøy jobber med et prosjekt som skal erstatte isoporkasser med kasser laget av returplast.
– Dette er et spennende prosjekt fordi det kan redusere vraket av isoporkasser ved Lerøys fabrikker i Frankrike, der vi har filetproduksjon. Utfordringene ved å gå over til returkasser er imidlertid mange, blant annet må disse fraktes frem og tilbake og de må vaskes og mellomlagres etter bruk, forklarer Laukvik.
Resirkulerbart på Meråker
Meråker Kjøtt har vært medlem av Grønt Punkt helt siden 2004. Daglig leder Per Johan Pedersen forteller at motivasjonen er å bidra til god og trygg ivaretakelse av miljøet.
– Vi bruker om lag 91 tonn plast i året. All plastemballasje er laget av resirkulerbar plast, og også pappemballasjen vi bruker kan resirkuleres. Her betaler vi et miljøvederlag ved kjøp, sier Pedersen.
Alle kjemikalier og oljer som benyttes hos Meråker Kjøtt leveres i resirkulerbare containere, og disse sendes tilbake til produsenten når de er tomme.
Gratispassasjerer i spleiselag
Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge, roser Meråker Kjøtt, SinkabergHansen og de andre 115 bedriftene i Nord-Trøndelag for å ta miljøansvar både for egen del, på vegne av kundene sine og indirekte for hele regionen.
– Grønt Punkt Norge er et selskap som drives uten krav til profitt, og avgiftene som medlemmene betaler går i sin helhet til kostnader forbundet med innsamling og gjenvinning av emballasje. De som er med på dette fortjener et klapp på skulderen. De står i sterk kontrast til de bedriftene som stiller seg utenfor emballasjedugnaden og dermed blir gratispassasjerer i et spleiselag der miljøet taper, sier Røine.
(Pressenytt)
Grønt Punkt Norge:
- Grønt Punkt Norge sikrer finansiering av returordninger for plast-, metall- og glassemballasje, emballasjekartong, drikkekartong og bølgepapp.
- Selskapet drifter også returordningene for plastemballasje, drikke- og emballasjekartong.
- Grønt Punkt Norge eies av materialselskapene, og er et nonprofit-selskap med mål om å få alle til å ta miljøansvar gjennom Grønt Punkt-systemet.
Bildetekster:
RETUR. Frank Andersen hos SinkabergHansen viser hvordan returplast håndteres.
MILJØROS. – Medlemmene våre fortjener ros for støtten de gir til næringslivets emballasjedugnad, sier Jaana Røine i Grønt Punkt Norge. Her med Knud Einar Søyland fra Fjordland. Foto: Johnny Syversen
Kontaktpersoner:
* Grønt Punkt Norge, kommunikasjonssjef Kari-Lill Ljøstad, mobil 95 06 38 05
* Meråker Kjøtt, daglig leder Per Johan Pedersen, mobil 90 71 65 41
* SinkabergHansen, fabrikksjef Eskil Laukvik, mobil 97 97 60 83
nord-trøndelag sinkaberg Frank Andersen Håndterer Returplast.jpg 21,10 kB (2448x3264)
2 jaana røine og knut søyland høyde.jpg 8,31 kB (3333x4999)