De betaler for gjenvinningsgildet i Møre og Romsdal
Den norske emballasjedugnaden ble født for over 20 år siden, da Miljøverndepartementet og næringslivet ble enige om en frivillig returordning for emballasje. Siden den gang har en voksende skare bedrifter i Møre og Romsdal og resten av landet gjennom medlemskap i Grønt Punkt Norge tatt ansvar for emballasjen de sender på markedet og betalt for gjenvinning av om lag 500 000 tonn plastemballasje, glass-, metall- og emballasjekartong, drikkekartong og bølgepapp.
– Viktig at alle bidrar
– Vi ønsker å bidra til å sette fokus på gjenvinning og gjøre vårt for at all emballasje gjenvinnes. Det er viktig at alle næringslivsaktører er med og betaler for dette via medlemskap i Grønt Punkt, sier Linda Mjønes Haukås, innkjøpsleder i Wonderland.
Senge- og madrassaktøren i Åndalsnes bruker om lag 76 tonn plastemballasje årlig, primært folie og krympefilm til beskyttelse av produktene. I tillegg kommer cirka 100 000 enheter med pappemballasje.
– Vi har også sorteringsstasjoner for metall, tekstil, lyskilder og elektriske artikler, og alt leveres til miljøstasjonen for gjenvinning. Vi har i flere år vært en Miljøfyrtårn-bedrift, vi forsøker å kjøpe miljøvennlige råvarer og handelsvarer der det er mulig, og vi jobber hele tiden med å finne nye, gode tiltak, sier Haukås. Wonderland har vært Grønt Punkt-medlem siden 2007.
Smører miljøet
Også Bunker Oil i Ålesund er Miljøfyrtårn-bedrift, og ble dessuten medlem av Grønt Punkt i fjor. Operasjonssjef Ove Rørvik bekrefter at miljøhensyn er en drivkraft også hos en drivstoff- og smøremiddelleverandør.
– Vi importerer Mobil-produkter fra Sverige, og disse er pakket i plast og kommer ofte i kanner. Retur av kanner og emballasje betaler vi for på forhånd gjennom medlemskap i Grønt Punkt, sier Rørvik.
Gratispassasjerer i spleiselag
Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge, roser Wonderland, Bunker Oil og de andre 230 bedriftene i Møre og Romsdal for å ta miljøansvar både for egen del, på vegne av kundene sine og indirekte for hele regionen.
– Grønt Punkt Norge er et selskap som drives uten krav til profitt, og avgiftene som medlemmene betaler går i sin helhet til kostnader forbundet med innsamling og gjenvinning av emballasje. De som er med på dette fortjener et klapp på skulderen. De står i sterk kontrast til de bedriftene som stiller seg utenfor emballasjedugnaden og dermed blir gratispassasjerer i et spleiselag der miljøet taper, sier Røine.
(Pressenytt)
Grønt Punkt Norge:
- Grønt Punkt Norge sikrer finansiering av returordninger for plast-, metall- og glassemballasje, emballasjekartong, drikkekartong og bølgepapp.
- Selskapet drifter også returordningene for plastemballasje, drikke- og emballasjekartong.
- Grønt Punkt Norge eies av materialselskapene, og er et nonprofit-selskap med mål om å få alle til å ta miljøansvar gjennom Grønt Punkt-systemet.
Kontaktpersoner:
* Grønt Punkt Norge, kommunikasjonssjef Kari-Lill Ljøstad, mobil 95 06 38 05
* Wonderland, innkjøpsleder Linda Mjønes Haukås, mobil 41 63 14 51
* Bunker Oil, operasjonssjef Ove Rørvik, mobil 90 84 68 57
møre og romsdal Wonderland_Pappinnsamling.jpg 3,23 kB (1280x720)
møre og romsdal Wonderland _Linda Haukås.jpg 3,52 kB (1524x1869)