3 av 5 har stor tro på at kildesortering gir nytt liv
– For hver drikkekartong vi resirkulerer, sparer vi miljøet. Gjenvinning av kartongene er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.
Hver nordmann kvitter seg med 150 drikkekartonger i løpet av ett år. Totalt samler vi inn over 11 000 tonn drikkekartonger som igjen blir til pizzaemballasje, ispinneesker, avispapir og bølgepapp.
– Jo flere ganger fibrene sendes i et gjenvinningskretsløp, desto lavere CO2-utslipp og uttak av råvarer fra naturen, forklarer Gunnar Moen, fagansvarlig for husholdningsinnsamlingen i Grønt Punkt Norge, videre.
Over halvparten gjenvinnes
I en ny Ipsos MMI-undersøkelse gjennomført i august sier 72 prosent av befolkningen at de benytter returordningen for drikkekartonger, men de leverer ikke alle kartongene. Returtallene for 2012 viser derfor at 56 prosent av alle drikkekartonger i omløp gjenvinnes. Det er altså fortsatt en del å hente på at flere nordmenn skyller, bretter og stapper alle drikkekartongene sine.
Tall fra MMI viser at tre av fem nordmenn er trygge på at drikkekartongene levert til gjenvinning blir til nye produkter. For kartongfabrikken Fiskeby Board i Sverige er drikkekartongen en verdifull råvare som går videre i gjenvinningskretsløpet og sparer miljøet. Årlig mottar de 5 000 tonn drikkekartonger fra Norge.
– Totalt mottar vi nesten 200 000 tonn returfiber fra ulike kilder hvert år. Mye er innsamlet fra husholdningen, forteller fabrikksjef Hans Hagdahl.
Han forklarer at drikkekartonger har lange og sterke fibre som gir en god styrke til kartongen de produserer.
– I vår gjenvinningsprosess blir belegget skilt fra papirfibrene. Plastbelegget går til egen energiutnytting og gir prosessen den store mengden energi som kreves, sier Hagdahl.
– En selvfølge å bruke resirkulert
Esken til folkefavoritten Grandiosa er kun ett av mange eksempler på hva drikkekartongene kan brukes til. Hele 85 prosent av all kartongemballasje som brukes av Stabburet er laget av 100 prosent resirkulert materiale. Bjørn Brannskag, kommunikasjonssjef i Stabburet, sier dette er en selvfølge:
– Miljøgevinsten er en ting, men i tillegg er det også både billigere og har samme kvalitet som jomfruelig materiale. Denne kindereggeffekten gjør det til en selvfølge å bruke resirkulert!
(Pressenytt)
Bildetekst 1:
Hver nordmann kvitter seg med 150 drikkekartonger i løpet av ett år. – For hver drikkekartong vi resirkulerer, sparer vi miljøet, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge (avbildet). FOTO: Grønt Punkt Norge
Bildetekst 2:
Utsortert drikkekartong sendes til Fiskeby Board i Norrköping i Sverige og blir til emballasjekartong som pizza- og cornflakes esker. Kartongene som ikke sorteres ut følger avispapirstrømmen og blir til papir eller papp. FOTO: Fiskeby Boards
Bildetekst 3:
For Stabburet er det en selvfølge å ta i bruk resirkulert emballasje. Grandiosaesken er bare ett eksempel på hva drikkekartongene blir til. FOTO:Stabburet
Kontaktperson:
* Grønt Punkt Norge AS, kommunikasjonssjef Kari-Lill Ljøstad, mobil 95 06 38 05
eller fagansvarlig Gunnar Moen, 970 27 897
Om drikkekartonger
- Vi nordmenn bruker omlag to millioner drikkekartonger hver dag.
- Drikkekartonger er laget av jomfruelig fiber, det vil si at det er første gang disse er i omløp.
- Når vi kildesorterer reduseres mengden restavfall.
- Gjenvinning er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke.
Grønt Punkt Norge:
- Grønt Punkt Norge sikrer finansiering av returordninger for plast-, metall- og glassemballasje, emballasjekartong, drikkekartong og bølgepapp.
- Selskapet drifter også returordningene for plastemballasje, drikke- og emballasjekartong.
- Grønt Punkt Norge eies av materialselskapene, og er et nonprofit-selskap med mål om å få alle med på næringslivets emballasjedugnad.
Fiskeby, returfiber.jpg 1,25 MB (2126x1153)
Grandiosa.JPG 6,76 MB (4653x4462)