presseticker

Skip to main content

Vil ha fellesgrill i Skien

  Publisert: 20.01.2011 13:22 - av  Henning Poulsen

Miljøvernminister Erik Solheim åpnet Norges første MatPrat-grill i Sofienbergparken i Oslo. Her sammen med Berit Ildjarnstad fra Opplysningskontoret for kjøtt. Foto: Lars O’Mejer

I mai ble Norges første gassdrevne fellesgrill satt opp i Sofienbergparken i Oslo. Onsdag 17. juni besøkte fagfolkene bak MatPrat-grillen Skien for å overtale lokale myndigheter til å satse på den miljøvennlige grillen.

Sorte svimerker i gresset og hauger med aluminiumsavfall er noe av det norske grillentusiaster etterlater seg i parker om sommeren. Dette er bakgrunnen for MatPrat-grillen til Opplysningskontoret for kjøtt (OFK). Den fungerer omtrent som en parkeringsautomat, der man putter på penger og får ett grillminutt for én krone.

 

– Grillen er av høy kvalitet, er enkel og billig i bruk, og kan grille pølser, koteletter og alt annet som hører med. Nå håper vi å få på plass en MatPrat-grill også i Skien, sier informasjonsleder i Opplysningskontoret for kjøtt, Oda Christensen.

 

Grillturné

Opplysningskontoret for kjøtt reiser nå rundt på promoteringsturné til byer i Norge å forsøke å overtale kommunale politikere til å bevilge sine innbyggere en fellesgrill. Onsdag 17. juni gikk turen til Skien, og Christensen håper konstruktive grillsamtaler med både politikere og lokale grillentusiaster vil bære frukter.

 

– Vi mener dette er et prosjekt som kan være positivt for miljøet både på lokalt og globalt plan, sier Christensen. Hun understreker at Opplysningskontoret for kjøtt ikke tjener penger på salg av griller til kommunene.

 

Ideen om fellesgriller i offentlige parker - der alle som vil kan komme med mat og noen mynter og grille seg gjennom sommerdagen - ble født for flere år siden hos Opplysningskontoret for kjøtt. Inspirasjonen ble hentet fra Sydney i Australia, der offentlige griller står utplassert i mange offentlige parker, og det ikke er en engangsgrill å skimte så langt øyet kan se.

 

Hylles av Solheim

Miljøvernminister Erik Solheim møtte opp til den offisielle åpningen av Norges første MatPrat-grill i Sofienbergparken i Oslo.

 

– Avfall og forsøpling er noe folk er opptatt av, og som de gjerne tar opp med oss politikere. Mange opplever at forsøpling ødelegger noe av opplevelsen ved å ferdes i parker, på strender og langs turstier. På fine sommerdager er brukte engangsgriller svært synlige og skjemmende på mange steder, sa Solheim under åpningen.

 

Nordmenn kjøper om lag 1,3 millioner engangsgriller i året, og mange kommuner rapporterer om at opprydding etter engangsgriller om sommeren stjeler det meste av budsjettene som er satt av til å holde parkene i pen stand.

 

– Det beste måten å unngå forsøpling på er å hindre at avfall oppstår. Da trenger vi gode alternativer til engangsgrillen. Jeg synes det er positivt at det utvikles varige griller som kan brukes i parker og på andre utfartssteder, uttalte Solheim.

 

Bedre grillmat

Det er ikke bare miljøentusiaster som fryder seg over et alternativ til engangsgrillen. Det at MatPrat-grillen vil gi mulighet for langt bedre grillmåltider, har også vært et viktig argument.

 

– Selv om engangsgrillen er fin på den måten at den ikke krever en egen hage eller balkong, og er med på å fremme impulsiv grilling, er det veldig vanskelig å grille godt på en engangsgrill. Varmen er ofte ujevn og maten ligger altfor nær glørne, noe som ofte fører til at maten kan bli svidd før den blir gjennomstekt, forteller Oda Christensen i OFK.

 

At mat tilberedt på den nye MatPrat-grillen smaker bedre enn engangsgrillet mat fikk landbruks- og matminister Lars Peder Brekk erfare da han var den aller første til å fyre opp grillen i Sofienbergparken.

 

– Miljøbevisst matlaging gir også et hyggeligere måltid. Derfor er MatPrat-grillen en glimrende løsning som jeg håper mange vil benytte seg av, og som opplagt bidrar til mindre forsøpling ved våre felles utfartssteder, sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

(Pressenytt)

 

Kontaktpersoner:

* Opplysningskontoret for kjøtt, informasjonsleder Oda Christensen, mobil 93 65 25 22.

* Opplysningskontoret for kjøtt, fagkonsulent Bjørn-Tore Teigen, mobil 91 51 95 52

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Matprat.grillen.008a medium.jpg 656,10 kB (2119x3000)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Opplysningskontoret for egg og kjøtt, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 20.01.2011 13:22
Teknisk løsning ZEVS AS