presseticker

Skip to main content

Vi vil ha sunnere boller og brød

  Publisert: 15.04.2018 11:03 - av  Henning Poulsen

SUNT OG GODT. Langtidshevet brød selger som varmt hvetebrød i norske bakerier. Ifølge ekspertisen er det bedre både for smaksløker og tarmtotter. Foto: iStockPhoto

Oslo: Hele 40 av 41 bakerier rapporterer om økende etterspørselen etter sunnere bakverk. – Helse er en megatrend som nå for alvor kommer inn i bakeverden, sier Georg Husebæk i Din Baker.

Norske bakerier merker stadig større etterspørsel etter grovere og sunnere bakevarer. I en spørreundersøkelse Din Baker har gjennomført blant sine medlemsbakerier over hele landet svarer hele 97 prosent at kundene i større grad etterspør grove og langtidshevede brød og bakevarer.

 

– Stadig flere av oss ønsker å leve en sunn livsstil, og dette gjør seg gjeldende også når vi skal kose oss med et bakeribesøk. Derfor er det mange bakerier som virkelig har satset på å utvikle sunnere bakverk som samtidig smaker godt, sier Georg Husebæk. Han er daglig leder i Din Baker, som består av 63 medlemsbakerier spredt utover hele Norge.

 

Utvalget eser ut

En synlig effekt av sunnhetsbølgen er et stadig bredere utvalg av grove og langtidshevede brødsorter hos bakeren. Det dukker også opp nye varianter innen søtbakst, som grove boller og skolebrød laget med surdeig. Konditor Ole John Berntsen hos Naustdal Dampbakeri i Førde forteller at det likevel er uaktuelt å gå på kompromiss med smaken.

 

– Det er ingen tvil om at etterspørselen etter grove og langtidshevede bakevarer har økt de siste årene, men kundene er først og fremst ute etter gode smaksopplevelser. Derfor setter vi smak i sentrum når vi jobber med å utvikle nye produkter. Når vi jobber med langtidsheving, så er det for å hente ut mer god smak fra melet. Når vi prøver andre korn- og melsorter, så er det for å finne nye, spennende smaksopplevelser, sier Berntsen.

 

Satser på surdeig

I undersøkelsen til Din Baker kommer det fram at nesten tre av fem bakerier nylig har lansert sunnere bakevarer. Hele fire av fem har slike produkter på trappene. Interessen for spesielt surdeigsbrød har gjort at flere av bakeriene i kjeden har spesialisert seg på langtidshevede bakevarer. Hos Majas Bakeri i Larvik modnes alle bakverk i 16 eller 48 timer.

 

– For å ha kontroll på enzymutviklingen bruker vi aktiv surdeig kombinert med ikke for høye temperaturer i hvileskapet. Da oppnår vi at bakverket både smaker og ser bedre ut. Det blir også mindre svinn fordi produktene ikke tørker ut så raskt, sier daglig leder Pål Taklo.

 

Han forteller at langtidsheving gir enzymene i kornet bedre tid til å bryte ned den ufordøyelige fytinsyren i deigen. Lengre hevetid gjør også at melet absorberer mer væske. Dette fører til at brødet holder seg saftig lengre, og dermed oppfattes ferskere.

 

 

Loffsalget faller

Butikker og utsalgssteder kjøpte inn brød og bakervarer for om lag 13 milliarder kroner i Norge i 2016. Bakeriutsalgene sto for nesten 17 prosent av det videre utsalget til forbrukere. Det viser den siste målingen Flesland Markedsinformasjoner har gjort for Baker- og Konditorbransjens Landsforening. Salget av grovbrød øker med over to prosent – mens salgstallene for loff faller tilsvarende.

 

– Hos oss har grove bakverk tatt en større andel av salget på hverdager, men når helgen kommer er det fremdeles mange som unner seg loff og andre fine bakevarer, sier Taklo i Majas Bakeri.

(Pressenytt)

 

 

 

Bildetekster:

SUNT OG GODT. Langtidshevet brød selger som varmt hvetebrød i norske bakerier. Ifølge ekspertisen er det bedre både for smaksløker og tarmtotter. Foto: iStockPhoto

 

Kontaktpersoner:

* Din Baker, daglig leder Georg Husebæk, mobil 98 02 03 96

* Naustdal Dampbakeri, konditor Ole John Berntsen, mobil 90 19 61 73

* Majas Bakeri, daglig leder Pål Taklo, mobil 90 86 99 53

Dette svarer bakerne om sunnhet:

* 97 % merker økt etterspørsel etter sunnere produkter, som grove eller langtidshevede bakverk

* 83 % skal snart lansere sunnere bakevarer

* 58 % har nylig lansert sunnere produkter

(Kilde: Spørreundersøkelse blant 41 av Din Bakers 63 medlemsbakerier, mars 2018)

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak iStock-505771414 Brøddeig.jpg 10,56 kB (5760x3840)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Din Baker, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 15.04.2018 11:03
Teknisk løsning ZEVS AS