presseticker

Skip to main content

Vi ringer juleribba inn

  Publisert: 19.12.2008 07:00 - av  Tale B. Jordbakke

NØDHJELP: Det er ikke kokken, men svoren som skal bli sprø på julekvelden. Ribbetelefonen på 820 30 200 stiller også i år opp for bekymrede ribbekokker. Foto: www.matprat.no

Oslo: Om lag hver fjerde ribbekokk er bekymret for julekveldsmåltidet når lysene tennes, familien samles og alt skal være som i fjor. Men fortvil ikke, på 820 30 200 stiller Ribbetelefonen opp for ribberådville nordmenn.

Over halvparten av alle nordmenn spiser ribbe på juleaften. Men selv om vi spiser det samme år etter år, det er ikke like enkelt å få til sprø svor og saftig kjøtt – samtidig som gulvet skal vaskes, kirken besøkes og de siste gavene pakkes inn. Derfor bemanner Opplysningskontoret for kjøtt i år som i fjor en egen nødtelefon for stressede husmødre og -fedre som sliter med å få til ribba.

 

– Hvert år mottar vi rundt 600 telefoner fra nordmenn som trengte råd og tips om julemiddagen. Noen ringer i forkant – før ribba settes i ovnen – og noen ringer når uhellet er ute, og lurer på hvordan de kan redde julekvelden, sier informasjonsleder i Opplysningskontoret for kjøtt, Oda Christensen. I år forventer hun enda flere oppringinger, ettersom stadig flere kjenner til Ribbetelefonen.

 

Åpner linjen lille julaften

”Nødlinjen” er åpen både lille julaften og julaften fra klokken 9 til 17. Da svarer kokker og andre mateksperter fra Opplysningskontoret for kjøtt og Kjøttbransjens Elitelag og på ribbehenvendelser.

 

– Selv om julekveldsmåltidet gjerne er det samme hvert år, er det nok mange som føler et ekstra press når akkurat denne middagen skal tilberedes, nettopp fordi forventningene er så store. Våre tall viser at tradisjonene er sterke når det gjelder julematen. Det er nok også en av årsakene til at en fjerdedel som sier at de er litt nervøse forkant av julemiddagen, sier Christensen.

 

Debutnerver

Christensen forteller at mange av de som ringer lager ribbe for første gang. Hun har tips til de ferske ribbekokkene:

 

– Husk at mye av forberedelsene kan gjøres god tid i forveien. Gulv kan vaskes, bord kan dekkes og dessert kan lages på lille julaften. Er du så nervøs at ribba ødelegger hele førjulstiden din, så bør du kanskje kjøpe inn to og steke den ene på lille julaften. Går det galt med den, så har du en ribbe i bakhånd, råder Christensen.

(Pressenytt)

De fem mest stilte ribbespørsmålene:

1. Spørsmål: Jeg har fått ansvar for ribbelaging for første gang, og har prestasjonsangst. Hjelp!

Svar: Følg oppskriften. Ikke kjøp for mager ribbe, det er lettere å få sprø svor med litt fetere ribbe. Damp gjerne litt lenger. Ikke glem å bruke tallerken under.

 

2. Spørsmål: Kan jeg steke ribba på forhånd? Hva med svoren da? Hvordan varmer jeg opp ferdigstekt ribbe?

Svar: Ja, det går fint å steke ribba på forhånd. Stek den ferdig, og sørg for at svoren blir sprø. Avkjøles på benken, ikke dekk til før den er avkjølt. Skjæres opp kald i serveringsklare stykker og varmes opp sammen med medisterkaker og pølser i ovnen på 200 grader i cirka 30 minutter.

 

3. Spørsmål: Hvor mye ribbe trenger jeg per person?

Svar: Beregn cirka 500 gram per person, da er det nok til julefrokost også.

 

4. Spørsmål: Hvis jeg dobler oppskriften, dobles steketiden?

Svar: Nei. Samme steketid. Det er tykkelsen og ikke antall kilo som bestemmer steketiden.

 

5. Spørsmål: Ribba er så å si ferdig, men jeg har bare fått sprø svor på den ene siden, og er redd for å ødelegge den hvis jeg steker den lenger.

Svar: Legg folie over den allerede sprø svoren og stek til resten også er sprø, men vær oppmerksom på at det kan gå fort.

Kilde: www.matprat.no

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak ribbe2_web.JPG 150,60 kB (400x600)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Opplysningskontoret for egg og kjøtt, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 19.12.2008 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS