Vestfold har Norges beste spekepølse og pålegg
Helgeroa og Sandefjord fikk torsdag hver sin nye norgesmester, da kåringen av Norges beste kjøttprodukter gikk av stabelen på Grand Hotel i Oslo.
I klassen Spekepølse gikk bedriften Helgeroa Spekevarer til topps med sin salami med parmesan. – Dette er en flott salami, som er veldig kreativ og spennende. Den har ligget i toppsjiktet i mange år, men dette er første året den går hen og blir Norgesmester, sier hoveddommer og pølsemakermester Tore Teigen.
Han forteller at nivået i klassen for spekemat var høy under årets konkurranse. – Det var meget fin spekemat vi fikk inn. Ikke for salt, noe som tidligere har vært en gjennomgående feil. Særlig morsomt er det at en liten produsent danker ut de store gigantene, sier Teigen, og legger til at produsenten også fikk gull for sin rødvinssalami.
Håndlaget kokt skinke
Det er ingen tvil om at vestfoldinger kan pålegg. Også Pers kjøkken fra Sandefjord fikk med seg en norgesmestertittel. Produsenten gikk helt til topps med sin håndlagde kokte skinke i klassen for pålegg.
– Det å lage kokt skinke er noe mange tror er lett, men det er det ikke. Skinken kan fort bli bløt og smakløs, det var ikke denne. Pers Kjøkken koker skinken sin i åpne former, noe som gjør at smaken blir betraktelig bedre, roser Teigen.
Produsenten Pers kjøkken fikk i tillegg til NM-tittelen også gullmedalje for sin Ardenne-skinke, to sølv for sin Provence-skinke og sin procettafilét, i tillegg til bronsemedalje for sin grå sylte.
Vestfoldsk lasagne
En annen sandefjordsbedrift ble også lesset ned i edelt metall under årets Norgesmesterskap. Fatland Sandefjord fikk blant annet ett gull, tre sølv og tre bronser for sine ulike pølser. I tilegg ble de premiert for to kjøkkenklare produkter, og fikk dessuten en bronse for sin sylte.
Produsenten Bjerke Spekemat & Delikatesse fra Larvik fikk sølv for sin ferdiglasagne, og produsenten Nøtterøy kjøtt fikk to bronse for henholdsvis skjærgårdspølse og ovnsbakt leverpostei.
Modige produsenter
Hele 460 produkter fra 53 norske kjøttprodusenter ble i år sendt inn til dommerbordet under Norgesmesterskapet i kjøttprodukter. Dommerne rangerer de beste produktene i gull-, sølv- og bronsemedaljer, i tillegg til å kåre én norgesmester i hver klasse, samt utrope årets produkter.
– Årets konkurranse har skilt seg ut på flere måter. Vi har fått inn mange nye og spennende produkter. Vi ser at produsentene er modige, og tør å satse annerledes for å vinne kunder. Dette kommer til syne både i smak og mangfold, sier hoveddommer Teigen.
– Bare å glede seg
Nye norgesmestere er nå kåret i alle de 11 klassene, i tillegg til at det er kåret egne vinnere i klasser for økologiske produkter og viltprodukter.
– Dette er en viktig konkurranse både for bransjen og forbrukeren. Her setter de beste fagfolkene i norsk kjøttbransje seg ned og premierer de beste produktene i markedet. Samtidig vet vi at tilbakemeldingene til produsentene er svært verdifull, sier Bjørn-Ole Juul-Hansen, direktør i Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund, som arrangerer Norgesmesterskapet.
Hoveddommer Teigen forteller at nivået på norske kjøttprodukter er blitt betraktelig hevet de siste årene, og anbefaler forbrukerne å smake på årets vinnere, som ifølge pølsemakermesteren er så gode som de kan få blitt. – De produktene som ligger i toppen av klassene er helt suverene, virkelig så bra som de kan lages. Her er det bare å glede seg, sier Teigen.
Kontaktpersoner:
* Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund, direktør Bjørn-Ole Juul-Hansen, mobil 91 35 93 82
* Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund, kommunikasjonsansvarlig Hulda Tronstad Nydal, mobil 99 26 18 16
Norgesmester Pinnekjøtt: Johs. Jacobsen Kjøtt fra Volda, med sitt Røkt Pinnekjøtt
Norgesmester Pølse: Jens Eide fra Lillesand, med sin Chilipølse
Norgesmester Pålegg: Pers kjøkken fra Sandefjord, med Håndlaget kokt skinke
Norgesmester Julepølse: Leiv Vidar Slakterforening fra Ringerike, med sin Fin julepølse
Norgesmester spekepølse: Helgeroa Spekevarer fra Larvik, med sin Salami med parmesan
Norgesmester Kjøttkaker: A. Idsøe fra Stavanger, med sine Karbonader
Norgesmester Rull: Smedstuen Gård fra Nes på Romerike, med sin Ribberull
Norgesmester Spekemat: Grilstad fra Trondheim, med sitt Stranda Fenalår (100g)
Norgesmester Sylte: Nortua BA fra Oslo, med sin Thulefjord Sylte
Norgesmester Ferdigmat: Hole Kjøtt fra Ålesund, med sin Italiensk lammeknoke og potetpuré m/trøffelolje
Norgesmester Kjøkkenklart: Finsbråten fra Eidsvoll, med sitt Bacon
Vinner Økologiklasse: Jens Eide fra Lillesand, med sin Øko Lammepølse
Vinner Viltklasse: Jens Eide fra Lillesand, med sin Hjortepaté
For flere resultater, se: http://www.kjottbransjen.no