presseticker

Skip to main content

Urettferdig slakt av biffen

  Publisert: 27.10.2008 07:00 - av  Tale B. Jordbakke

Biff er mager uten salt og tilsetningsstoffer, samtidig som den inneholder viktige næringsstoffer som proteiner, jern og vitaminer. Foto fra www.matprat.no

Oslo: Sunnhetstrenden har gitt biffen et ufortjent dårlig rykte. – Mange, særlig kvinner, hadde rett og slett hatt godt av å spise biff oftere, sier ernæringsfysiolog Vibeke Bugge.

Lenge før asiatiske woker, sushi og tapas fant sin vei til norske middagsbord, var det biff og bernaisesaus som gjaldt når vi skulle kose oss ordentlig i helgene. Og selv om mange fremdeles spiser biff, har den gode gamle slageren etter hvert fått et ufortjent usunt rykte, ifølge ernæringsfysiolog Vibeke Bugge i Opplyningskontoret for kjøtt.

 

– I dag er mange opptatt av å leve magert, men det er ikke nødvendigvis det samme som å leve sunt. Biffen har en tendens til å bli betraktet som usunn, og det er veldig synd. Biff er nemlig mager uten salt og tilsetningsstoffer, samtidig som den inneholder viktige næringsstoffer som proteiner, jern og vitaminer, sier Bugge.

 

– Bytt ut tilbehøret

Hun tror noe av grunnen til at biffen har havnet på feil hylle, skyldes de fløtegratinerte potetene eller bernaisesausen som gjerne er faste følgesvenner til biffen.

 

– Det man spiser som tilbehør har svært mye å si for biffmåltidet som en helhet. Det finnes et uendelig stort utvalg av sunne og friske grønnsaker man kan ha til biffkjøtt. Renskåret biffkjøtt inneholder bare 2-5 prosent fett, sier Bugge.

 

Åtte av ti nordmenn spiser kjøtt - i en eller annen form - til middag minst tre-fire ganger i uka. Forbrukerundersøkelser viser at det fremdeles er flere menn enn kvinner som spiser kjøtt til middag, men økningen i kjøttforbruk er større hos kvinner enn blant menn. Økningen gjelder hovedsakelig for lyst, magert kjøtt, som renskåret svinekjøtt og kylling, opplyser Bugge

 

– Mange kvinner i fertil alder har nok godt av å spise mer biffkjøtt i hverdagen. Kvinner mister jern ved menstruasjon og har derfor et høyere behov for jern, sier Bugge.

 

Mange mangler jern

– Jern er et av de næringsstoffene det kan være vanskelig å få nok av. Mange vet nok ikke at jernet du finner i kjøtt er mye lettere for kroppen å utnytte enn det jernet du finner i grønne grønnsaker og grove kornprodukter, sier ernæringsfysiologen.

Hun forteller at overraskende mange har mangel på jern selv her hvor det er overflod av mat.

 

– Mange unge jenter har en tendens til å kutte ut rødt kjøtt fordi de tror det er fett. De er veldig opptatt av vekt og utseende, og ender ofte med å spise magert og ensidig. Når de kutter ut rødt kjøtt går de glipp av jern som er nødvendig for normal vekst, utvikling og ikke minst prestasjonsevne, sier ernæringsfysiologen.

 

Gir varig metthetsfølelse

Bugge forteller at stadig mer forskning støtter opp om at protein gir en bedre og mer langvarig metthetsfølelse, enn når energien kommer fra fett eller karbohydrater.

 

– Den fantastiske effekten av dette er at man spiser mindre, og dermed lettere klarer å stå i mot fristelser. Det er derfor lurt å få i seg noe protein til hvert måltid. Vi trenger daglig ett gram protein per kilo kroppsvekt, sier Bugge.

(Pressenytt)

 

Biff med kesampesto:http://www.matprat.no/artikkel.aspx?artid=14405

Webfilm om biff: http://www.matprat.no/artikkel.aspx?artid=14405#content

 

Kontaktpersoner:

*Opplysningskontoret for kjøtt, ernæringsfysiolog Vibeke Bugge, tlf 22 09 25 61, mobil 91 51 95 61

* Opplysningskontoret for kjøtt, ernæringsfysiolog Janne L. Strømme, tlf. 22 09 25 64, mobil 91 61 61 93

* Opplysningskontoret for kjøtt, informasjonsleder Oda Christensen, tlf. 22 09 25 56, mobil 93 65 25 22

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak biff.JPG 2,94 MB (2912x4368)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Opplysningskontoret for egg og kjøtt, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 27.10.2008 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS