presseticker

Skip to main content

Tre fra Hedmark til kjøtt-NM

  Publisert: 28.09.2010 07:00 - av  Guro Sollien Eriksrud

NM-OPPVARMING: Både smak, konsistens og utseende skal sitte for produktene som går for NM-gull i kjøttprodukter. Spekemat er blant disiplinene det konkurreres i. Foto: Tore H. Røyneland

GULL I SIKTET? Dommer Rolf Kristiansen vet ikke hvem som står bak produktene han smaker seg gjennom. Foto: KLF

VIKTIG DOMMERRESPONS: – Det har hendt at full slakt ett år har gitt medalje året etter, sier NM-general Hulda Tronstad Nydal. Foto: KLF

Utstyrt med god smak og lekker konsistens håper tre bedrifter fra Hedmark på pallplass under NM i kjøttprodukter.

Er du blant dem som kjøper den samme pakken med kokt skinke og grillpølser hver gang du er i butikken? Nå kan du la deg inspirere av kjøtt-NM og gå for gull under neste handletur. 14. oktober skal nemlig Norges beste kjøttprodukter kåres og hylles.

 

Over 400 produkter konkurrerer i klassene pølse, pålegg, spekemat, kjøttkaker, posteier, kjøkkenklart og ferdigmat.

 

Fra Hedmark stiller Arne Børresen, Ekås og Nortura til start når Norges beste kjøttprodukter skal kåres.

 

Stor spennvidde

– 52 norske kjøttbedrifter fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord er påmeldt – alt fra små kjøttforretninger til store industrikonsern, forteller Hulda Tronstad Nydal. Hun er kommunikasjons- og organisasjonssjef i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF) som arrangerer NM i kjøttprodukter sammen med Opplysningskontoret for egg og kjøtt.


Alle kjøttproduktene blir bedømt av fire panel med fagdommere. De vurderer både hvordan produktet smaker og hvordan arbeidet er utført.

 

– Bra for forbrukerne

Den årlige konkurransen er den viktigste arenaen for kjøttbransjen. –

Norgesmesterskapet bidrar til kvalitetsutvikling og hjelper forbrukerne med å finne fram i det store utvalget, sier Dag Henning Reksnes, administrerende direktør i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund.

– Vi har mange gode kjøttbedrifter i Norge, og gjennom konkurranse blir de enda bedre. Norgesmesterskapet utfordrer og inspirerer, sier Anne Mari Halsan, direktør i Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.


Alle de deltakende bedriftene får skriftlige tilbakemeldinger og forslag til forbedringer. Dommerne er nådeløse mot dem som serverer smakløse produkter med slapp konsistens.

 

– Da gjelder det å notere seg responsen, justere oppskriften og komme tilbake for revansje neste år. Det har hendt at full slakt ett år har gitt medalje året etter, forteller Nydal.

 

Heder til nyvinninger

I tillegg til gull-, sølv- og bronsemedaljer deler dommerne ut hederspriser til fire enkeltprodukter i kategoriene økologisk, småskala, nøkkelhullsmerket og vilt.

 

Hedersprisene plukkes ut fra de andre klassene – der storprodusenter og små håndverksbedrifter stiller likt på startstreken. – Ingen av dommerne vet hvilke produkter som kommer fra hvem. Her vinner de som samlet sett har best smak, utseende og konsistens, sier Nydal.


I tillegg blir det delt ut pris til en bedrift som har satset på innovasjon, design og produktutvikling. – Kjøttbransjen trenger nyskapning, sier Nydal fra KLF.

 

Kontaktperson:

* Kjøtt- og Fjørfebransjens Landsforbund, kommunikasjons- og organisasjonssjef Hulda Tronstad Nydal, mobil 992 61 816

 

 

FAKTABOKSER:

Her er bedriftene fra Hedmark:
Ekås AS fra Kongsvinger

Arne Børresen AS fra Hamar

Nortura fra Oslo/Hedmark

 

NM-klasser 2010

* Pølse

* Pålegg

* Spekemat

* Kjøttkaker

* Posteier

* Kjøkkenklart

* Ferdigmat

 

Hederspriser

* Økologisk

* Småskala

* Nøkkelhullsmerket

* Vilt

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 28.09.2010 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS