Sørlendinger skal forsvare Oslos ære i NM i kjøttfag
Du trenger ikke være kokk for å tilberede god mat. De to siste dagene i august måned møtes landets dyktigste lærlinger og svenner i kjøttfag til kamp i Ålesund.
I tillegg til å være butikkslaktere og ha opprinnelse fra Kristiansand, har Lene Liland (19) og Marvin Våge (26) enda en ting til felles: De skal begge representere Meny Oslo City under norgesmesterskapet i kjøttfag.
– For meg er det veldig mye nerver ute og går når det gjelder NM. Jeg har trent mye, men det blir nok tøff konkurranse, sier Liland, som nylig har flyttet til Oslo for å jobbe som lærling i hovedstaden. I Ålesund skal hun konkurrere i klassen for lærlinger.
Marvin Våge stiller i klassen for svenner. Under fjorårets konkurranse kjempet han helt i teten, men måtte se seg slått på målstreken og nøye seg med sølv.
– Jeg har selvsagt ambisjoner om gull i år. Og lover å hevde meg så godt jeg kan på vegne av min nye arbeidsgiver i Oslo, sier Våge, som startet i stillingen som ferskvaresjef hos Meny på Oslo City 1. mai i år.
Mangfoldig fag
Norgesmesterskapet, som avholdes for 12. året på rad, blir hele kjøttstykker gjort om til ferdige ferskvareprodukter. Alle deltagerne, både lærlingene og svennene, har vært igjennom tøffe lokale konkurranser i forkant av mesterskapet.
– Dette er et norgesmesterskap som virkelig illustrer hvor mangfoldig kjøttfaget er. Deltagerne må mestre alt fra grovstykking til foredling og salg, sier Espen Lynghaug, fagsjef i Kjøttindustriens Fellesforening.
Han tror torsdagens og fredagens begivenheter i Ålesund er viktig for å skape stolthet i yrket, og vise de yngre at det finnes mange spennende karrierevalg innenfor kjøttfaget.
Ny hverdag i dagligvaren
– Det er tydelig at dette er blitt en konkurranse som også dagligvarekjedene satser på. Meny er den kjeden som i år er klart sterkest representert i finalen. Det siste året har Meny satset sterkt på et treningsopplegg for sine ansatte, sier Lynghaug.
Også hoveddommer fra Opplysningskontoret for kjøtt, Bjørn Tore Teigen, tror dagligvarekjedene har alt å vinne på å gjøre sine kjøttfagsvenner og – lærlinger enda bedre.
– Norske forbrukere stiller stadig større krav til matvarebutikkene, og vi har også mer penger i matbudsjettet enn før. Nordmenn ønsker ikke lenger å bare kose seg i helgene, men vil ha god og variert mat hele uken, sier Teigen.
Hever nivået
Han forteller at norgesmesterskapet i Ålesund er med på å heve nivået på produktene kundene finner i butikken, og derfor er like viktig for forbrukerne som for de som står med kniven i hånden og konkurrerer.
– Mesterskapet bedømmes etter flere kriterier. Økonomisk vinning er selvfølgelig viktig. Dette skal være produkter som de aller fleste skal ha råd til å kose seg med, derfor er det er slett ikke uvanlig at et enkelt kjøttstykke blir til opptil et trettitalls forskjellige produkter. I tillegg måles deltagerne på kreativitet, hygiene og orden, samt presentasjon av sine egne produkter, sier Teigen.
(Pressenytt)
Kontaktpersoner:
* Lene Lindland, Meny Oslo City, tlf. 23 15 93 00
* Johnny Guthe, Meny Oslo City, tlf. 23 15 93 00
* Hoveddommer Bjørn Tore Teigen, Opplysningskontoret for kjøtt, mobil 91 51 95 52
* Fagsjef Espen Lynghaug, Kjøttindustriens Fellesforening, mobil 97 58 64 95